Öğrenci Kariyeri Banner

Mülakatlarda En Çok Sorulan Sorular

Mülakatlarda En Çok Sorulan Sorular

Biraz kendinizden bahseder misiniz?

Çok kişi bu soruyu basite indirgiyor ve önemsemiyor fakat bu mülakat sorusunun çok önemli olduğunu söylemeliyiz. İş deneyiminizi anlatmayın. Bunun yerine kısa ve tam olarak işe neden uygun olduğunuzu gösteren şeyler paylaşın. İşe alım uzmanının bilmesini istediğiniz 2-3 özel başarı ya da deneyimle başlayın, daha sonra bu pozisyonun önceki deneyiminizle ilgisinden bahsetmeniz iyi olacaktır.

İş ilanını nereden duydunuz?

Bu soru için mülakattaki en zararsız görüşme sorusu diyebiliriz. Şirketi takip ettiğinizi, faaliyetlerini bildiğinizi ve şirketle bağlantıda olduğunuzu anlatmak ve öne çıkmak için mükemmel bir fırsat. 

Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz?

Mülakat öncesi şirketin “Hakkında” sayfasını okumanız oldukça faydalı olacaktır. Aslında işe alım uzmanları bunu sorduğunda, aradıkları cevap şirketin misyonunu anlayıp anlamadığınızdan öte bunu önemsediğinizi bilmek istiyorlar. Şirketin hedeflerini anladığınızı gösteren bir iki cümleyle özetleyebilirsiniz.

Bu işi neden istiyorsun?

Şirketler iş konusunda tutkulu olan kişileri işe almak istiyorlar, bu yüzden mülakat sırasında bu işi neden istediğiniz sorulduğunda iyi bir cevap vermelisiniz. Öncelikle, pozisyonu sizin için mükemmel hale getiren birkaç temel faktör belirleyin ve bu faktörler çerçevesinde soruyu cevaplayın.

Neden seni işe almalıyız?

Bu mülakat sorusu ileriye dönük görünüyor. Burada yapmanız gereken üç şeyi kapsayan bir cevap vermektir: mükemmel sonuçlar elde edebileceğiniz; takım çalışmasına ve şirket kültürüne gerçekten uyum sağlayacağınız; ve diğer adaylardan daha iyi olmanız.

En güçlü yönünüz nedir?

Bu tür mülakat sorularına cevap verirken işe alım uzmanının duymak istediğini düşündüğünüz şeyi değil, gerçek güçlü yanlarınızı paylaşın. Ardından, bu özellikleri iş hayatında nasıl kullandığınıza dair bir örnek verin. Ama bu konuda kesinlikle yanlış bilgi vermeyin. Gerçekten güçlü olduğunuza inandığınız yönlerinizden bahsedin. Dürüst davranmanız oldukça önemli.

Zayıf yönleriniz nelerdir?

Bu sorunun amacı kendinizi tanıyıp tanımadığınızı ve dürüstlüğünüzü ölçmektir. Geliştirmek üzerinde çalıştığınız bir şeyi paylaşın. Örneğin, topluluk önünde konuşmada güçlü olmayabilirsiniz. Ancak topluluk önünde konuşma yeteneğinizi geliştirmek için 1 ay önce bir kursa başladığınızdan bahsedebilirsiniz.

En büyük başarınız nedir?

Etkili bir cevap için STAR yöntemini kullanın. Gerçekten yaptığınız şeyi ve neyi başardığınızı (sonuç) açıklayan şeyler söyleyin. Örneğin, “Bir ay içinde faturalardaki hataları %25 azalttım ve süreci hızlandırdım.” Bu net cevaplar yeterli olacaktır.

Bana iş hayatında karşılaştığınız bir sorundan bahsedin. Ve bununla nasıl başa çıktınız?

İşe alım uzmanı kriz anlarındaki davranışlarınızı öğrenmek istiyor. Mülakatta herkes profesyonel gözükebilir ancak işe alındığında çalışandan beklenenlerle çalışanın aday olduğu sırada söyledikleri eşleşmeyebilir. Problemi nasıl çözdüğünüzü anlatın. Çözerken hangi yöntemi kullandığınızı da mutlaka ekleyin.

Link için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.