Öğrenci Kariyeri Banner

Verimli Ders Çalışmak İçin 5 Önemli Adım

Verimli Ders Çalışmak İçin 5 Önemli Adım

Masanın başında saatlerinizi harcıyor ve yine de verim almıyor olabilirsiniz. Verim almadıktan sonra bir masanın, kitabın başında saatlerce kalmanız sizi hiçbir yere götürmez. Şimdi sizlere verimli ders çalışmayla ilgili beş önemli adımdan bahsetmek istiyorum. Belki de bildiğiniz ama pratiğe dökmediğiniz ya da önemsemediğiniz noktalar bu maddeler. Eğer bunlara dikkat ederseniz; çalışmaktan aldığınız verimin ve keyfin ne kadar arttığını göreceksiniz.

1. Odaklanın.

Verimli Ders Çalışmak İçin 5 Önemli Adım

Kendinizi hayattan tamamen izole ederek yaptığınız işe odaklanın. Sizi kimsenin rahatsız etmeyeceği şekilde sessiz ve sakin bir odaya kapanın. Dijital cihazları kendinizden uzaklaştırın ya da uçak moduna alın. Tek bir iş üzerinde yoğunlaşmanız önemli. İki önemli işi bile aynı anda düşünmeyin. Mesela hem matematik hem fizik vizeniz varsa ikisini birden düşünüp vakti verimsiz geçirmek yerine, birine tamamen kendinizi verin.

2. Hedefinizi anlayın.

Verimli Ders Çalışmak İçin 5 Önemli Adım

Neye ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini doğru tahlil etmelisiniz. Bodoslama çalışmaya başlamayın. Bir soru çıkacak bir konuya üç saat çalışırken, beş soru çıkacak bir konuya yarım saat çalışmayın. Hedefinizi ve varmanız gereken noktayı doğru analiz etmelisiniz.

3. Keyif alın.

Ders yaparken ya da proje üzerinde çalışırken o masaya her gün heyecanla oturmak için kendinize bir sebep yaratın. Mesela her gün başka bir kalem kullanın, her gün başka bir kahve deneyin, her gün odanın başka bir köşesinde çalışın, her gün farklı kokularda mumlar yakın… Kısacası çalışma sırasında sizi motive edecek ve farklılıklar sunacak bir şeyler yapın. Eğer verimin yanında keyif de almaya odaklanırsanız o masanın başına daha çok geçirecek ve hedeflerinize daha çabuk ulaşacaksınız.

4. Sevdiğiniz işi yapın.

Verimli Ders Çalışmak İçin 5 Önemli Adım

Elbette hayatımızda hep keyif aldığımız işleri yapamıyoruz. Eğer sayısal dersleri seven biriyseniz sadece sayısal derslere çalışamazsınız, sözel derslere de vakit ayırmak zorunda kalacaksınız ve yapmanız gerektiği kadar onları da yapmalısınız ama vaktinizin çoğunu sevdiğiniz şeye ayırın ve sevdiğiniz şeyde en iyisi olun. Keyif aldığınız şey matematik çalışmaksa finalinde yüzde yüze yakın bir başarı sağlayın. Yani sevdiğin şeye emek verin, sevdiğiniz şeyi yapın ama gerçekten yapın.

5. Bazen olmadığında kendinizi suçlamayın.

Verimli Ders Çalışmak İçin 5 Önemli Adım

Maalesef masaya her oturduğumuzda aynı verimi alamayız. Bir gün beş basamak çıkarken bir gün sadece bulunduğumuz basamakta bir adım atarız. Çalışamayız, odaklanamayız, okusak da anlamayız. Evet bazen olmaz ama olmadığına kara vermek için; canınız ne kadar istemese bile, uyanıp, hazırlanıp, çok istiyormuşsunuz ve hatta çok verimli çalışacakmışsınız gibi o masaya oturmalısınız. Bu motivasyonla oturdunuz ve hala olmuyorsa, işte şimdi bazen olmuyor deyip o masadan kalkabilirsiniz. Kendinizi suçlamayın, sahilde biraz yürüyüş yapın ya da kitabınızı okuyun. Siz olmadığında bile istikrarla o masaya oturduğunuz için belki bugün olmayacak ama yarın çok daha iyisi olacak unutmayın.

Bu İçeriklerimiz de ilginizi çekebilir!

Küçük Dokunuşlarla Daha Verimli Çalışma Ortamı Yaratmak İster Misiniz?

Verimli Çalışmanızı engelleyen 10 Zaman Katili

Özgün İçerik

 


Dila Ergin

Öğrenci Kariyerinde İçerik Yazarı

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.