Öğrenci Kariyeri Banner

Küçük Dokunuşlarla Daha Verimli Çalışma Ortamı Yaratmak İster Misiniz?

Küçük Dokunuşlarla Daha Verimli Çalışma Ortamı Yaratmak İster Misiniz?
Kimimiz yoğun bir şekilde kimimiz ise sadece sınav haftalarında ders çalışsak da birçoğumuzun yaşadığı ortak bir problem vardır, o da  “verimli ders çalışamamak”. Bunun üstesinden gelebilmek için birçok şey deneriz. Peki ya çalışma ortamımızda birkaç değişiklik yapmaya ne dersiniz? Şimdi yapabileceğiniz küçük dokunuşlar ile nasıl daha iyi çalışabileceğiniz hakkında ipuçları vereceğiz.

övctçkzms

 

Çalışma Masası

Çalışma ortamımızın vazgeçilmezi çalışma masası ve sandalyesinin bizim için uygun olması çok önemlidir. Şuan çalışma masalarında sıkça kullanılan dönen sandalyeler kullanmak dikkat dağınıklığına yol açabileceğinden aslında  çok yanlıştır. Mümkün ise sabit ve rahat bir sandalye tercih etmeniz odaklanma açısından çok daha avantajlıdır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer faktör ise masanızın yüksekliği. Masanız göğüs hizanızdan çok yüksek veya alçak olmamalı. Alçak çalışma masaları oturuş bozukluğuna yol açabileceğinden belinizi boynunuzu ağrıtmanıza neden olabildiği gibi, yüksek çalışma masaları ise önünüzdeki kitaba bakış açınızı sınırlar. Kendinize uygun bir masa bulmanın en güzel yolu deneyerek almak olsa da bu zahmetli gelebilir. Online siteler üzerinden uygun masa yüksekliği ölçünüzü öğrenip ona göre masa sipariş etmeniz daha kolay olacaktır. Şuan elinizde olan masanızın altına eski kitaplarınızı koyarak da yüksekliği ayarlayabilirsiniz.

jcçzy

 

Aydınlatma

Çalışma masamızı ayarladık peki ya şimdi? Verimli ders çalışmanın diğer bir önemli etkeni de aydınlatmadır. Öncelikle çalışma esnasında masamızın yeterli ışığı alıyor olmasına dikkat etmeliyiz. Eğer çalışma ortamımız karanlıkta kalıyorsa masamızın konumunu değiştirebiliriz ya da ek aydınlatmalar tercih edebiliriz. Oda aydınlatması mı, masa lambası mı derseniz bu biraz size bağlıdır. Eğer dikkatiniz çok kolay dağılmıyorsa iki tür aydınlatma da olur ama dikkatiniz kolay dağılıyorsa masa lambası kullanmanızda fayda var. Çünkü masa lambası kullandığınızda geceleri sadece masa lambasının vurduğu alanı görebilirsiniz ve daha çok odaklanabilirsiniz. Diğer bir taraftan aşırı parlak veya loş bir ışık şiddeti yerine normal parlaklıkta bir ışık şiddeti ve sarı ışık yerine beyaz ışık tercih ederek gözlerinizin daha az yorulmasını ve dikkatinizin artmasını sağlayabilirsiniz.
ieaütkml

 

Bilgisayarın Konumu

Üniversite hayatı başta olmak üzere, bugün neredeyse her ortamda bilgisayar kullanmadan çalışmak imkansız hale geldi. Bilgisayar bu kadar önemli olsa da maalesef çoğumuz bilgisayarımızı özellikle uzun soluklu çalışmalarımızda nasıl konumlandırmamız gerektiğini bilmiyoruz. Görüş açımızın altında kalan bir bilgisayarı kullanmak buradaki en büyük hatalardan biridir. Asıl olması gereken bilgisayarımızın ekranının göz hizamızın karşısında olmasıdır. Alacağınız bilgisayar destekleriyle veya bilgisayarınızın altına koyacağınız birkaç kitap yardımıyla bu hizayı kolayca ayarlayabilirsiniz.  

vcütkçmzl

 

Kaktüs

Bildiğiniz gibi kaktüsler ortamdaki radyasyonu en iyi çeken bitkilerdir. Bilgisayarlar, telefon, tablet, televizyon derken her tarafımızı saran radyasyon en azından ders çalışıma ortamımızda bizi rahat bıraksın derseniz size önerim, kendisi küçük ama işlevi büyük olan kaktüslerdir. Çok uygun fiyata kolayca temin edebileceğiniz bu çiçek türünün bakımı da oldukça az uğraştırıcı. Ayda bir su vermeniz ve yılda bir toprağını değiştirmeniz karşılığında bu güzel bitkicik size bir kalkan gibi kol kanat gerecektir.

ieaütkkmtkü

 

Çalışma Ortamının Düzeni

Ders çalışma ortamınız mümkün olduğunca dağınık olmamalıdır. Minimalist bir şekilde dizayn edilmeli ve asıl odaklanmamız gereken derslerimiz olduğu için dikkat çekici gereksiz objelerden arındırılmalıdır. Çalışma esnasında görüş açımızda olacak yerleri, duvarları bir sürü karışık fotoğraflar ve posterler ile kaplamak da aynı şekilde yanlıştır. Ama bu noktada benim tavsiyem size motivasyon veren, ders çalışma lehine size fazladan enerji veren ve çok da dikkat çekmeyen bazı obje ve küçük posterleri bu görüş açınızdaki alana koymanızdır. Örneğin idol gördüğünüz bir kişinin sözü, ileride çalışmak istediğiniz bir firmanın afişi… Sadece sizi derse teşvik etsin yeter.

Özgün İçerik : Nurdan BEŞLİ

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.