Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversite Okurken Gönüllü Staj Nasıl Yapılır?

Üniversite Okurken Gönüllü Staj Nasıl Yapılır?

Okulu henüz bitmemiş ya da yeni mezun olmuş öğrenciler iş hayatına staj ile birlikte daha hızlı adapte olurlar. Öğrenciler okul hayatları boyunca öğrendikleri tüm bilgileri staj sayesinde pratiğe dökeceklerdir. Mesleklerini yerine getirecek olan öğrenciler bu süreçte fazlasıyla heyecanlı olurlar. Stajı, mesleğe atılan ilk adım olarak da adlandırmak da mümkündür. Staj ileriki meslek hayatında başarılı olmak, işe başlanılan ilk gün meslek hakkında az çok deneyim sahibi olmak için adeta bir fırsattır. Peki, üniversite okurken gönüllü staj nasıl yapılır?  Dikkat etmeniz gereken noktalar nelerdir? Şimdi sizlere bu soruların cevaplarını vereceğiz…

Staj Nedir? Nasıl Bulunur?

Staj Nedir? Nasıl Bulunur?

Staj, öğrencilik hayatında öğrenilen tüm bilgilerin pratikte uygulanması için kişinin alanı ile ilgili bir işte çalışmaya başlamasıdır. İlk deneyimlerini kazanacağı staj programı bireyin kişisel gelişimi ve meslekteki yetkinliği için oldukça önemlidir.

İlk iş gününde mesleğin getirdiği işleri ve ortamın özelliklerini bilmek kişide özgüven yaratır.

“Staj nasıl bulunur?” sorusuna gelecek olursak aslında pek çok firma staj başvuruları açıyor ve gençlere bu alanda olanak sağlıyor. Tabi ki bitirilen bölüme ve de okula bağlı olarak staj imkanları değişebilir örneğin bazı mesleklerde zorunlu staj vardır ve bu stajları okul ayarlar. Bunların dışında özel şirketler de stajyer alır ve yetiştirmek ister. Bu konuda aktif olmak ve araştırmacı ruh ile kendi bölümünüzün en iyi staj imkanlarını araştırarak kendinize en uygun staj yerini seçebilir ve başvuruda bulunabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Yurt Dışında Staj İmkanı Bulabileceğiniz 5 Site

Staj Nerede Yapılır? Staj Yapılan Yerler?

Staj Nerede Yapılır? Staj Yapılan Yerler?

Staj yapmak isteyen kişiler kendi bölümleri ile alakalı iş imkanları bulunan şirketleri araştırmalı ve bu şirketlerin stajyer alımı konusunda nasıl bir yol izlediklerini bilmelidir. Bunun için öncelikle kendilerini tanımaları ve nasıl bir yerde çalışmak istediklerini belirlemelidirler. Bu belirlemeyi yaptıktan sonra uzmanlaşmak istedikleri sektöre başvuru yapmaları ve CV’lerini göndermeleri gerekir. Zaten birçok firma stajyer yetiştirmek onlara alanda destek olmak ister. Bu firmaları bilmek ve başvuru yapılan yerlerin donanımını, sizden beklentilerini, onların sizlere katabileceği donanımı iyi bilmek önemlidir. Alanınıza bağlı olarak istediğiniz bir firma belirleyerek işe koyulabilirsiniz.

Dikkatinizi çekebilir: Staj Defteri Nasıl Doldurulur?

Üniversite Staj Başvurusu Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Üniversite Staj Başvurusu Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Staj, zorunlu staj ve gönüllü staj olarak ikiye ayrılır. Zorunlu staj, okuldan mezun olana dek tamamlamanız gereken okulun zorunlu tutuğu ve alanda deneyim sahibi olmak için yaptırdığı bir staj programıdır. Bir de gönüllü staj vardır, gönüllü staj okula bağlı değildir. Kişilerin kendilerini geliştirmek ve meslek hayatlarında başarılı olmak amacı ile yaptıkları gönüllü staj programıdır. Bu staj programında, kişilerin maddi bir beklentileri pek yoktur. Stajları boyunca herhangi bir ücret almayabilirler ya da cüzzi bir miktarda alabilirler. Bu tamamen kişilerin seçtiği firmaya bağlı olarak değişir. Üniversitede okuyor ve bir taraftan gönüllü staj yapmak istiyorsanız bu noktaya dikkat etmeli öncesinde firma ile bu konuda konuşmalısınız. Staj yapmak istediğiniz yerleri belirlerken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise ileride o firmada çalışmak isteyip istemediğinizi bilmek gelir. Çünkü hayallerinizde o meslek ile ilgili soru işareti ya da içine sinmeyen noktalar var ise yaptığınız gönüllü stajdan verim alamayabilirsiniz. Emin olmalı ve ona uygun başvuru yapmalısınız.  Staj başvurusu yaparken bir diğer önemli nokta ise CV’nizi iyi hazırlamak ve başvurunuzu iyi bir CV ile gerçekleştirmek olmalıdır.

Sizde üniversiteden yeni mezun olmuş ya da hala üniversite okuyor iseniz staj için hazırlamış olduğumuz yazımızı okuyabilir ve de kendinize uygun staj arayışına girebilirsiniz. Staj Yeri Nasıl Bulunur? içeriğimizi okuyarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.


İçerik Ekibi

Öğrenci Kariyeri yazarlarından İçerik Ekibi..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.