Öğrenci Kariyeri Banner

Uber Hakkında Nihai Karar Verildi!

Uber Hakkında Nihai Karar Verildi!

Yargıtay 11'inci Hukuk Dairesi, Uber'e erişimin engellenmesi ve firmanın Türkiye'den men edilmesine yönelik verilen kararın kısmi olarak onanmasına hükmetti.

Yargıtay 11'inci Hukuk Dairesi davada, davalıların avukatları tarafından temyiz dilekçelerinde ileri sürülen nedenlerin kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığını ifade ederk, yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.

Buna göre, Uber'in Türkiye'de kısmi olarak kalmasına hükmedildi. Uber, Türkiye'de sadece "UberTaksi" hizmetiyle bulunacak.

Uber, Türkiye'den Resmen Men Edildi!

İstanbul'da 2014 yılında kullanılmaya başlanan ve Türkiye'de 5 milyon kullanıcısı bulunan Uber ile ilgili İstanbul'daki taksiciler adına Birleşik Taksiciler Derneği ve İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası yetkilileri tarafından, İstanbul 10 ve 11'inci Asliye Ticaret Mahkemelerine, Uber'e erişimin engellenmesi ve firmanın Türkiye'den men edilmesi talepli "haksız rekabet" davaları açılmıştı.

Davacılar aynı zamanda ABD'deki şirket Uber Technologies Inc'in faaliyetlerinin durdurulması talebinde de bulunmuştu. Taksicilerin dava dilekçelerinde, Türkiye'de herhangi bir vergi kaydı bulunmayan ABD merkezli firmanın internet üzerinden yasal olmayan taşımacılık yaptığı iddia edilerek, taksicilerin telafisi güç zararlara uğramasının önüne geçilmesi, rekabet ve ticaretin korunması, ülkedeki vergi kayıplarının önlenmesi ve ticari hayatın yeniden düzene girmesi için Uber'in tüm faaliyetlerinin durdurulması talep edilmişti.

İstanbul 10'inci Asliye Ticaret Mahkemesi, bilirkişi raporlarının alındığı ve tartışmaların yaşandığı yargılama süreci sonunda 16 Ekim 2019'da kararını vermiş ve Uber'e erişimin engellenmesi ve firmanın Türkiye'den men edilmesi talebini kabul etmişti.

Mahkeme heyeti, Uber'in hizmetlerinin haksız rekabet oluşturduğunun tespitine, haksız rekabetin men edilmesine, Uber hizmetlerinin sunulduğu "www.uber.com" ve Uber mobil uygulamaları ile Uber XL isimli hizmete erişimin engellenmesine hükmetmişti.

Kararla birlikte Türkiye'de Uber'in faaliyetleri durdurulmuştu. Verilen kararın bozulması için ise temyiz yoluna başvurulmuştu.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.