Öğrenci Kariyeri Banner

Türk Hikayeciliğinin Özgün Kalemi Sait Faik Abasıyanık

Türk Hikayeciliğinin Özgün Kalemi Sait Faik Abasıyanık

Bugün Türk edebiyatının önemli hikayecisi Sait Faik Abasıyanık’ın doğum günü.Kendisi  Türk edebiyatında kendi kökü ile var oldu ve hijayeciliğe yeni bir soluk getirdi.Sizler için kültürel açıdan gelişmemize önayak olan kıymetli hikayecimiz Sait Faik’in kısa bir biyografisini hazırladık.

 Yaşamı

Sait Faik, 18 Kasım 1906 tarihinde, dedesi Seyyid Ağa'nın Adapazarı  Semerciler Mahallesi'nde bulunan evinde dünyaya geldi.Sait Faik doğduğunda, kendisine Mehmet Sait ismi verildi fakat sonraki yıllarda, yazar, ismine babasının adını ekleyip Mehmet'i atarak, Sait Faik adını kullanmaya başladı.Eğitim konusunda pek başarılı olmayan Sait Faik’i Edebiyat öğretmeni Hakkı Süha Gezgin, Bursa Lisesi'ndeki  "sınıfta sakin ve dalgın, bahçede yalnız" öğrenci olarak anlatır. Lise eğitimindeki aksaklıklar ve isteksizliği yüzünden ve içine kapanık oluşundan kaynaklı parlak bir eğitim hayatı olmamıştır.Sait Faik yazmaya ağırlık vermişti. Ayrıca André Gide'den  çeviriler yapıyordu. Fransa anılarından oluşan öyküleri Varlık Dergisi’nde yayınlandıktan sonra, 1936 yılında babasının maddi desteği ile ilk hikâye kitabı Semaver’i  Remzi Kitapevi'nden çıkardı. İlk kitabının yayınlanmasından büyük bir sevinç duyan Sait Faik, bu sevincini yıllar sonra Hallaç isimli öyküsünde anlattı. Semaver’in çıkışından sonra yazmaya devam etti 5 Mayıs 1954 günü yemek borusu kanaması nedeniyle komaya girdi. Doktor Ahmet Erbelger tarafından acilen Şişli'deki Marmara Kliniği’ne kaldırıldı. Beş gün süren krizler nedeniyle yazara kan verilmesi de gerekti.Y apılan bütün müdahalelere rağmen, 10 Mayıs'ı 11 Mayıs'a bağlayan gece saat 02.35'te aynı klinikte vefat etti. 

Kişiliği

Sait Faik, eserleri ile kişiliği arasında yakın ilişki bulunan sanatçılardan biriydi. Yazar, hayatı boyunca çevresine uyum sağlayamamıştı ve bu uyuşmazlık onun her şeyden şikâyet etmesine sebep oluyordu.Hikâyelerindeki karakterlerde olumsuz yön aramaması ve onları iyi yanları ile göstermesinin sebebinin, yazarın ideale ulaşma arzusu olduğu söylenir.

 Eserleri

Hikâye

·Semaver (1936, Remzi Kitabevi)

·Sarnıç (1939, Çığır Kitabevi)

·Şahmerdan (1940, Çığır Kitabevi)

·Lüzumsuz Adam (1948, Varlık Yayınları)

·Mahalle Kahvesi (1950, Varlık Yayınları)

·Havada Bulut (1951, Varlık Yayınları)

·Kumpanya (1951, Varlık Yayınları)

·Havuz Başı (1952, Varlık Yayınları)

·Son Kuşlar (1952, Varlık Yayınları)

·Alemdağ'da Var Bir Yılan (1954, Varlık Yayınları)

·Az Şekerli (1954, Varlık Yayınları)

·Tüneldeki Çocuk (1955, Varlık Yayınları)

Şiir

·Şimdi Sevişme Vakti (1953, Yenilik Yayınları)

Roman

·Medarı Maişet Motoru (1944, Yokuş Kitabevi)
(1952, ikinci baskı, Birtakım İnsanlar adı ile)

·Kayıp Aranıyor (1953, Varlık Yayınları)

Çeviri

·Yaşamak HırsıGeorges Simenon (1954)

Röportajları

·Mahkeme Kapısı (1956, Varlık Yayınları)

 Bonus: 

 

 

Özgün İçerik


Rumeysa İrmak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Rumeysa İrmak ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.