Öğrenci Kariyeri Banner

TUBİTAK Efficiency Challenge 2020'de Neler Yaşandı ?

TUBİTAK Efficiency Challenge 2020'de Neler Yaşandı ?

TÜBİTAK tarafından, TEKNOFEST kapsamında 2005 yılından bu yana her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları düzenlendi.

Etkinliğe geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Körfez Pisti ev sahipliği yaptı. Normalden farklı olarak etkinliğin son gününde İstanbul Park Formula 1 Pisti’nde özel yarış düzenlendi. 4-5 Eylül tarihlerinde yarışmanın finali yapıldı. 6 Eylül’de yapılan özel yarışa Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve TÜBİTAK Başkanı katıldı.

 

Yarışlar Artık İstanbul Park’ta!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ödül töreninde konuştu. Bakan Varank konuşmalarında, kazananların belli olduğunu ve şampiyonlara, ödüllerinin Gaziantep’te Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verileceğini belirtti.

Konuşmasında İstanbul Park’a Formula 1’in tekrar gelmesine de değinen Bakan Varank; “Madem İstanbul Park’a Formula 1 tekrar geliyor, gençlerimizi alalım İstanbul Park’a gidelim, onlar da İstanbul Park’ı görsün. Hem de hep beraber pisti kontrol edelim istedim.” dedi.

Bakan Varank gençlere, İstanbul Ticaret Odası Başkanı ile görüştüklerini ve bundan sonra TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’nın İstanbul Park’ta gerçekleşeceği müjdesini verdi.

 

Gençlere Formula 1 Hediyesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ikinci bir müjde daha verdi. TÜBİTAK Efficiency Challenge yarışlarına katılan gençlerin, eğer şartlar uygun olursa, Formula 1 yarışlarına seyirci olarak ücretsiz katılabileceğini söyledi.

 

Rektörlere Çağrı

En önemli mühendislerin bu yarışmalara katılan gençler arasından çıkacağını belirten Varank, üniversite rektörlerine çağrıda bulundu. Bakan Varank; “Üniversite rektörlerimize ufak bir çağrım var. Bazı öğrencilerimiz rektörlerimizden yeterince destek alamadıklarını söylediler. Ben buradan onlara sesleniyorum ve diyorum ki, lütfen hocalarımız bu işlere daha fazla ehemmiyet göstersinler.” dedi.

 

Hız Yarışı Değil, Mühendislik Yarışıydı

 

Sanılanın aksine, bu yarışlar bir hız yarışı değil. Takımların amacı en verimli aracı üretmek. Yıl sonunda yapılan yarışta en verimli araçları üreten takımlar seçiliyor.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal gençlerin, pandemi dolayısıyla zor şartlar altında çalışmalarına rağmen ülkeleri için katkı sağlamak istediklerini söyledi. Mühendisliğin, kısıtlı imkanlar dahilinde bile tasarlama, geliştirme ve üretme konusunda yetkin olmak olduğunu belirtti.

 

Araçlarda Yerli Parça Kullanma Zorunluluğu Getirildi

Bu yıl öğrencilerin mutlaka yerli bir parça kullanması zorunluluğu getirildi.

TÜBİTAK Başkanı Mandal, milli teknoloji hamlesine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Yarışmaya katılan öğrencilerin milli teknoloji hamlesine büyük katkıda bulunduğuna değinen Mandal, üniversitelere ve öğrencilere teşekkür etti.

 

Yarışlarda Geleceğin Mühendisleri Yetişiyor

Elektrikli Araç Yarışları’na katılan Selçuk Bayraktar; yarışlarda geleceğin mühendislerinin yetiştiğini ve geleceğin çok daha parlak olacağını kaydetti.

 

Yarışlara İlgi Her Geçen Yıl Artıyor!

Düzenlenen yarışa 117 başvuru yapıldı. 103’ü Elektromobil, 14’ü Hidromobil kategorisindeydi.

Pandemi dolayısıyla yarışa 41’ü Elektromobil, 7’si Hidromobil olmak üzere 48 takım kayıt yaptırdı.

2019 yılında yarışa toplam 94 takım başvurmuştu.

 

 


Yağız Çakmak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Yağız Çakmak..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.