Öğrenci Kariyeri Banner

Termitlerin Evine Misafir Olmak İster Misiniz?

Termitlerin Evine Misafir Olmak İster Misiniz?

İnsanlar dışında bildiğimiz görünür türler arasında yapılmış en iyi inşaat projesi termit türüne aittir. 

termit

 

Brezilya’nın kuzey doğusunda 200 milyondan fazla tepecik keşfedilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucu bu tepeciklerin bir karınca türü olan termitler tarafından inşa edildiği ve bazılarının 4 bin yıllık olduğu ortaya çıkmıştır. Bu da hemen hemen piramitlerin yaşına tekâmül eder yani roma öncesi dönemde Romalılar kolonlu binalarını inşa ederken bu termitler de tepecikleri inşa ediyordu.

termit

Binlerce yıldır süren termit aktivitelerine ev sahipliği yapmış olan çöl benzeri bir bölge olan Caatinga’da görülen tepecikler 2 ila 4 m yüksekliğinde ve etrafta eşit şekilde diziliyorlar. 

Bu tepeler termitlerin istikrarlı bir şekilde kazdığı sayısız yeraltı tünelinden oluşan devasa bir ağın birer parçası aslında.

Termitler şu anda tepeciklerin kenarında yaşıyor. Tepeciklerin içinde yaşamıyorlar tepecikler sadece çöp yığını. Yeraltına tünel kazıyorlar ve ortaya çıkan materyalleri de bu tepeciklerde topluyorlar. Bu tepeciklerin kapladığı alan ise İngiltere büyüklüğünde ve uzaydan görünebilir. 

termit

Tepeler doğrudan ormanın tabanına ulaşarak termitlerin ölü yaprakları güvenli bir şekilde yemelerine, depolamalarına olanak sağlıyor. 

Kazılan toprak miktarı 10 kilometreküpten fazla, yani 4.000 Gize piramidine eşit .Tepelerin içinde bulduğu termit ağı tek bir böcek türü tarafından inşa edilmiş en büyük yapılardan biridir.

termit

Feira de Santana Üniversitesi’nden Roy Funch bu tepeler için ‘’Hiç kuşku yok ki bu, dünyanın tek bir böcek türü tarafından ortaya konmuş en geniş kapsamlı büyomühendislik çalışması. Duruma dair en heyecan verici şe ise tepelerin yaşının neredeyse 4000 yıllık olması’’ diyerek açıklıyor. 

Salford Üniversitesi’nden Stephen Martin ise “Günümüzde, sakinleri hala içinde olan böylesi büyük ve eski bir biyolojik harikaya rastlamak inanılmaz” diyor.

termit

Tam bir mühendislik harikası olan tepeler toprak ve salyadan meydana gelir bu karışım güneş sayesinde beton kadar sertleşir. Tepelerin en mükemmel özellikleri ise havalandırma sistemdir. Termitlerin geliştirdiği bu sistem öyle olağanüstüdür ki benzer bir teknolojiyi mimarlar, Zimbabve’deki bir ofis binasında kullanmışlar. Bu binada, aynı büyüklükteki yapılarda havalandırma için kullanılan enerjinin sadece %10’nu kullanılıyor 

Merak edenler için havalandırma sistemi şu şekilde çalışmaktadır: Tepeciğin altında stratejik olarak açılan havalandırma deliklerinden içeri taze hava girerken sıcak hava tepeden çıkar. Soğuk hava tepeciğe yeraltındaki bir odacıktan girer ve sonra içerideki pasajlar ve tüneller aracılığıyla yayılır. Termitler gerektiğinde ısıyı ayarlamak için delikleri açıp kapatırlar. Termitlerin başlıca besini olan mantarların gelişmesi için ısının aynı seviyede kalması önemlidir.

Araştırmacılar cevaplanacak daha çok soru olduğunu söylüyor. Örneğin, kraliçenin bulunduğu oda asla bulunamadığı için kimse bu termit kolonilerinin fiziksel yapısını bilmiyor.


Aleyna Beyza  Bayram

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Aleyna Beyza Bayram..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.