Öğrenci Kariyeri Banner

Televizyon Kelimesi Nereden Gelmektedir?

Televizyon Kelimesi Nereden Gelmektedir?

Günümüz dünyasında artık kitle iletişim araçları internete kaymış olsa da televizyon özellikle X ve Y kuşağının vazgeçilmezi olarak görülebilir. Çünkü hemen hemen her evde bulunmaktadır. 

Şu an 4K, 8K, Ultra HD televizyonları konuşuyoruz ancak bir zamanlar tek renk ve sadece tek bir kanaldan oluşuyordu.

 

Peki bu sorunun biraz daha derinine gidersek “televizyon” kelimesi nereden gelmiştir, nasıl türetilmiştir hiç düşündünüz mü ?

Televizyon Nedir?

Yakınlarda bulunan bir vericiden elektromanyetik olarak yayılan görüntü ve sesleri tekrar görüntü veya ses çeviren; ekranı ve hoparlörü bulunan bir araçtır.

 

Televizyon Kelimesi Nereden Gelmektedir?

Kelimenin etimolojisine inebilmek için öncelikle “tele” ve “vision” kelimelerini ayırmamız gerekmektedir.

Tele” kelimesi Yunanca’da uzak, "visio" kelimesi de Latince’de görmek demektir. Bu iki kelimenin birleşiminden oluşan "television" kelimesi ise 20. Yüzyılın ilk yarısında üretilmiştir.

TDK bu kelimeye karşılık olarak uzgöreç ve uzgörüm kelimelerini önerse de benimsenmemiştir.

 

Televizyon Kim Tarafından İcat Edilmiştir?

Televizyonu bulmak için çok farklı girişimler olsa da bugüne en çok benzeyen prototip 1923 yılında İngiltere’nin Hastings kasabasında John Logie Baird tarafından icat edilmiştir.

İlk görüntü 1926 yılında yayınlanmış ve görüntünün kalitesinin gekiştirilmesi de yine mucidi tarafından yapılmıştır.

 

Renkli Televizyonlar

Dünya’da 1930’ların başında patlak veren televizyon satışları 1940’larda renkli televizyon çalışmalarına ön ayak olmuş ve hızlandırmıştır. İlk renkli televizyonlar ise 1950’lerde ABD’de satışa çıkmış ve geniş bir insan kitlesi tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

 

Özgün İçerik

 

 


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.