Öğrenci Kariyeri Banner

Telefon Bağımlılığının 5 Önemli İşareti

Telefon Bağımlılığının 5 Önemli İşareti

Son zamanlarda, telefonlarımız bizim için çok değerli. Eskiden sadece konuşmak ve mesajlaşmak için kullanılan bu cihazlar artık neredeyse bir bilgisayarın yapabildiği her işi görebiliyor. Bu her ne kadar teknolojinin ellerimize sığan küçük bir mucizesi olsa da, bu kadar şeye bu kadar kolay erişebilmemizin elbette bazı kötü sonuçları da oldu. Bunlardan biriyse, bağımlılık. Ama her bağımlılıkta olduğu gibi, eğer telefon bağımlılığına sahipseniz, bundan tamamıyla habersiz olabilirsiniz. Bunun nedeni bağımlılığın, ne olursa olsun, sessizce ilerlemesidir. Bununla beraber, günümüzde telefonlar hayatımızla o kadar birleşti ki; ayrım yapmak bazılarımız için güçleşti. Ama eğer kendinizden veya bir yakınınızdan şüphe duyuyorsanız, dikkatinizi çekebilecek beş önemli işaret topladık.

1. Uykusuzluk

uykusuzluk

En önemli işaretlerden biri olan uykusuzluk, listenin başında yer alıyor. Eğer uyumadan ‘birkaç dakikacık’ telefonunuza bakmadan olmuyor, sonra o birkaç dakika uzadıkça uzuyor, sonra uyuyamıyorsanız; bu çok normal. Çünkü bu telefonunuzdan gelen mavi ışığın uyku düzeninizi bozmasının sonucudur. Ama buna rağmen uykuya dalana kadar telefonunuza bakmaya devam ediyorsanız, kendinizi iyi bir sorguya çekme vaktiniz gelmiş olabilir.

2. Amaçsız Kullanım

sosyal medya

Boş durduğunuzda, televizyona baktığınızda, film izlerken, uzanırken, hep eliniz telefonunuza mı uzanıyor? Sık sık kendinizi Facebook, Twitter, Instagram vb. sosyal medya hesaplarınıza fark etmeden girerken mi buluyorsunuz? Sanki eliniz oraya basmaya alışmış gibi?

Cevap evet ise, acilen sosyal medya kullanımınızı filtrelemelisiniz. Otomatik bir şekilde sıkıldığınız anda telefonunuzu elinize almayın. Amaçsız bir şekilde onları kullanmayın. Her an meşgul olmak zorunda olmadığınızı hatırlayın, siz bir bilgisayar değilsiniz, insansınız. İnsanların sıkılmaları, oturup sadece düşünmeleri normaldir. Telefonunuzu amaçsızca kullandıkça alışkanlığınızı sadece artırıyorsunuz, unutmayın.

3. Her An, Her Yerde Kullanım

telefon

Amaçsız kullanıma değinmişken, telefonu her anda kullanmaya da gelelim. Telefonunuzu her zaman, her yerde kullanmak zorunda değilsiniz. Mesele yemek yerken veya yaparken, bir şeyler içerken, toplu taşımada, yürürken vb. zamanlarda telefonunuzu kullanmak sizi ona daha fazla bağlayacaktır. Ayrıca bu tutum aynı zamanla odaklanma sürenizi de kısaltır ve dikkat eksikliği yaratabilir.

4. Uzun Süre Kullanım

uzun süre kullanım

Artık telefonda her şeyi yapabildiğimizden, özellikle buna müzik dinlemek ve filmler izlemek de dahilken, onları kullanma süremiz bazen bir hayli artabiliyor. Eğer kendi sürenizi fazla buluyorsanız, onu limitlemekten asla çekinmeyin. Telefonda harcadığınız zamanı değerlendirin. Bunun için bir sürü uygulama ve widget bulunmakta. Eğer harcadığınız zaman birkaç saati buluyorsa, sağlıksız bir tutum sergiliyorsunuz demektir.

5. Telefonsuz Yalnız Hissetme

yalnızlık

Eğer telefonunuz yokken yalnız hissediyorsanız, bu iletişiminizi telefona ve sosyal medyaya indirgemenizden kaynaklanmış bir problem olabilir. Çözüme doğru ilerlemek için telefonunuzu bir kenarı bırakın ve insanlarla iletişime geçin.

 

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

7 Maddede Sosyal Medya Bağımlılığından Kurtulma Rehberi

İş Yaşamında Sosyal Medyayı Etkili ve Doğru Kullanmak İçin 5 Tüyo

Sosyal Medya Bağımlılığına Son: 5 Maddede Sosyal Medyanın Olumsuz Yönlerinden Kurtulun


Yağmur Akarsu

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Yağmur Akarsu..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.