Öğrenci Kariyeri Banner

İş Yaşamında Sosyal Medyayı Etkili ve Doğru Kullanmak İçin 5 Tüyo

İş Yaşamında Sosyal Medyayı Etkili ve Doğru Kullanmak İçin 5 Tüyo

Son yıllarda hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen sosyal medya hesapları sadece özel yaşamlarımızı değil iş yaşamlarımızı da etkin bir şekilde etkilemektedir. Linkedin gibi iş arama mecraları da yapılan güncellemeler ve eklenen yeni birçok özellik sonunda Instagram uygulaması ile benzerlik göstermeye başladı. Bu durum beraberinde birçok kullanıcının iş yaşamı hariç özel durumları ile ilgili paylaşımlarının da sıklıkla yapılmasına yol açmakta. Kariyerinize başlamadan önce sosyal medyanızı nasıl kullanmanız gerektiğine yönelik tavsiyelerimizi sizler için derledik.

Paylaşımlarınız kariyeriniz ile bağlantılı olmalıdır.

Aldığınız bir eğitim, paylaştığınız bir yazı ya da sosyal mecralarda verdiğiniz bir demeç iş geçmişinize ve kariyerinize uygun olmalıdır. Hobileriniz ve ilgi alanlarınız başka olsa da özel yaşamınıza dair kesitleri sürekli olarak paylaşmak sizi odaksız bir aday ya da çalışan olarak gösterebilir.

Özel Yaşamınıza Dair Bilgiler Paylaşılmamalıdır.

Özellikle Linkedin uygulamasına eklenen “story” özelliğinden sonra birçok kullanıcının farklı sosyal mecralarda paylaştığı özel içerikleri iş arama platformlarına da taşıdıklarını görmekteyiz. Kariyerinizin sürecinde iş yaptığınız veya yapmayı planlayacağınız birçok müşterinizin profilinizi takip ettiği unutulmamalı ve paylaşımlar buna göre yapılmalıdır.

Siyasi Paylaşımlardan Kaçınılmalıdır.

Elbette her insan gibi sizlerin de bir siyasi görüşü bulunmaktadır ancak iş yaşamında sizlerle aynı görüşü paylaşmayan birçok kimse ile çalışmak durumunda kalacaksınız. Dolayısı ile paylaşımlarınızın ayarını bu düşünceye göre yapmalı ve sert yorumlardan ya da paylaşımlardan kaçınmalısınız. Demokratik bir ülkede yaşamaktayız. Her görüşe saygı duymalı ve meslektaşlarınızı veya iş yaşamınızda etkisi olacak insanları gücendirmemelisiniz.

Sosyal Medya Hesapları Eş Arama Sitesi Gibi Kullanmamalıdır.

Maalesef ki birçok sosyal medya kullanıcısı hesaplarını eş ya da ilişki yaşayabileceği insanları bulmak amaçlı kullanmaktadır. İyi bir kariyerin altın kuralı işyerinde bile meslektaşlar ile mesafeli ve uygun ilişki kurmaktan geçer. Dijitalleşmenin arttığı günlerde sosyal medyamız da bizlerin iş platformları haline geldi. Bu yüzden iletişiminizi uygun bir biçimde kurmanız çevrenizden takdir gören biri olmanızı sağlar.

Paylaşımlar Uygun Günlerde ve Saatlerde Yapılmalıdır.

Yaşadığımız salgın sürecinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hepimiz evlere kapandık. Geçtiğimiz yıldan beri 7/24 online çalışmaktayız. Mesai kavramları birçok çalışan için değişti. Yüz yüze iletişimin azaldığı bu günlerde en çok sosyal mecralarda dostlarımız ve tanıdıklarımız ile etkileşime giriyoruz ancak bu durumun bile bir sınırı olduğu unutulmamalıdır. Yapılan paylaşımlar akşam uygun saatler dışında yapıldığında dikkat çekici değil aksine itici olabilir. Sosyal mecralarda etkileşim esnasında takipçilerinize bildirim gittiği unutulmamalıdır.

Son olarak söylemek istediğimiz sosyal medyanız sizin hem kişiliğinizi hem kimliğinizi yansıtır ve insan kaynakları görevlileri sizleri bu platformlardan izlemektedir.  


Çiğdem Yavuz

Çiğdem Yavuz, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Mezunudur. İş yaşamına Kariyer Uzmanı olarak devam etmektedir. İlgi alanları Yerel Yönetimler, Kariyer, İş Piyasaları ve Kişisel Gelişim konularıdır.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.