Öğrenci Kariyeri Banner

Tarihte Bilime Yön Veren Kadınlar

Tarihte Bilime Yön Veren Kadınlar

İlham kaynağı olabilecek bilime yön veren kadınlar...

Bilimin gelişimine katkısı bulunan birçok kadın bilimci vardır. Tarih boyunca erkeklerin egemen olduğu toplumlarda mücadele veren kadınlar, her alanda başarılı olduğu gibi bilim anlamında da başarılarını ortaya koyan kadınlar vardır. Tıp alanından astronomiye kimyadan sosyoloji gibi farklı alanlarda çalışmalar yapan kadınlar ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Kadın bilimciler, bilimin gelişmesine ve toplumun tabularının yıkılmasını sağlar. 

İlk Türk Bilim Kadını: Safiye Ali 

İlk Türk Bilim Kadını: Safiye Ali 

Kadınlara seçme ve seçilme hakkı, 1934 yılında Cumhuriyet döneminde verilmiştir. Bununla birlikte kadınların eşit bireyler olarak hayata katılmaya başlayabildikleri genel olarak kabul edilmiştir. Türkiye'de bilimsel alanda çalışmalar yapan ilk kadınlardan biri Safiye Ali'dir. Safiye Ali, Almanya'da hekimlik üzerine eğitim almıştır. Müfide Küley ve Hatice Bodur'sa tıp öğrenimini Türkiye'de tamamlayan ve emekleri ile ilk Türk hekimleri arasında yer alan isimlerdir. 

Kardelenlerin Öncüsü: Türkan Saylan

Kardelenlerin Öncüsü: Türkan Saylan

Cüzzam hastalığını bitiren kadın olan bilinen Türkan Saylan, Uluslararası Lepra Birliği'nin kurucu üyeleri arasında yer alırken Avrupa Dermato-Veneroloji Akademisi'nin üyesi olmuştur. Tıp alanı dışında büyük çalışmalar yürütttüğü diğer alan ise eğitimdir. Kız çocuklarının eğitimine katkı sağlayan Saylan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği çatısı altından çalışmalarını yürütmüştür. Eğitim alanlarındaki çalışmalarıyla Uluslarası Gandhi Ödülü'ne layık görülmüştür. Hem bilime hem de topluma yaptığı çalışmalar ile derin izler bırakan bir isim olmayı başarmıştır. 

Türk Edebiyatı Öncüsü: Halide Edip Adıvar

Türk Edebiyatı Öncüsü: Halide Edip Adıvar

Halide Edip Adıvar, yazdığı romanlarda aşk ve kadın psikolojisini anlatırken bunların yanı sıra milliyetçilik duygusuna yer vermiştir. Türk edebiyatına yön verilmesinde, gerçekçi edebiyat akımının doğmasında büyük rol oynamıştır. Adıvar, akademisyen kimliği ile de bilime katkılarını sürdürmüştür. 

Cumhuriyet Kadını: Afet İnan

Cumhuriyet Kadını: Afet İnan

Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı Afet İnan, Cumhuriyet'in tarih anlayaşının gelişmesinde ve şekillenmesinde sunduğu katkılar ile öne çıkmaktadır. Türk Tarih Kurumu'nun kurulmasına yardım etmiş ve kuruma uzun yıllar boyunca ikinci başkanlık yapmıştır. Özellikle tarih ve sosyal bilimlerin gelişmesine sunduğu katkı ömrünün sonuna kadar devam etmiştir. Teknoloji ve bilimin gelişmesi ile birlikte yeni çalışmalar yapan birçok kadına ilham olmuştur. 

Nobel Kazanan İlk Kadın: Marie Curie

Nobel Kazanan İlk Kadın: Marie Curie

Dünya üzerinde kadın bilimci denildiğinde ilk akıla gelen isim Marie Curie'dir. Radyoaktivite alanı ile ilgili çalışmalarıyla iki farklı dalda Nobel kazanan Marie Curie, tarihte Nobel alan ilk kadın olmanın yanı sıra söz konusu ödülü iki kere kazanan ilk insan olarak da tarihe geçmiştir. 

Bilgisayar Programcılığının Öncüsü: Ada Lovelace

Bilgisayar Programcılığının Öncüsü: Ada Lovelace

Bilgisayar teknolojisi günümüzde daha farklı gelişmişlik düzeyinde olsa da bu teknolojinin temellerini atan Loveca, bilim tarihine adını yazdırmıştır.

 


Şevval Köksal

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.