Öğrenci Kariyeri Banner

Tarihe Yön Veren Filozoflar: Konfüçyüs

Tarihe Yön Veren Filozoflar: Konfüçyüs

Tarihin akışını değiştirerek geçmişten günümüze hala ismi anılan bilim insanlarımız var. Kendileri şu an hayatta olmasa bile arkalarında bize bıraktığı şeyler çok kıymetli. Bu yazımızda saygın isimlerden biri olan ve adeta tarihe ismini kazıyan Filozof Konfüçyüs'ten bahsedeceğiz.

 

Filozof Konfüçyüs Hakkında

Çin uygarlığının en önemli temsilcilerinden kabul edilen Konfüçyüs'ün, MÖ 551 - MÖ 479 tarih aralığında antik çağda yaşadığı varsayılıyor. Hayatı boyunca Çin geleneklerini kuşaktan kuşağa aktarmayı kendine görev bilmiş, öğretmenliği adeta bir uğraş haline getirmiş. Filozof olmasının yanı sıra aynı zamanda eğitimci ve yazar olarak da anılıyor. Kendine özgü eğitim yöntemleri oluşturmuş ve bunu halk arasında yaygın hale getirmiş. Konfüçyüs'ün temel amaçlarından birisi toplumun erdemli olması ve uyum içinde yaşaması. Hayatı boyunca birçok fikir ortaya koymuş fakat bunları yazıya geçirememiş, onun yerine bazı düşünürler ve bilim insanı olma amacı taşıyan öğrenciler tarafından kağıda aktarılmış. Konfüçyüs, doğduğu şehir olan Qufu'da hayatını kaybetmiş.

 

Konfüçyüs'ün Wu Daozi tarafından yapılan portresi

 

Öğretisi

Kongzi (Konfüçyüs), eski Çin metinlerini gözden geçirerek Çin filozofların ve düşünürlerin yazılarını kendince yorumlamış. Konfüçyüs bu düşünürler arasında Yi Jang'ı daha çok önemser, diğerlerinden ayrı tutarmış. Hatta bir keresinde "Yeniden doğsam hayatımın tümünü Yi Jang'i anlamaya adardım." demiş. Öğrencilerine pek çok alanda servet niteliğinde sözlerini bırakan Konfüçyüs; öğrencilerine tarih, felsefe, edebiyat alanında eğitimler vermiş. 

Konfüçyüs öldükten sonra inşa edilen tapınak

Konfüçyüs'ün öğrencileriyle yaptığı konuşmaların temel kavramları ise şunlar:

  • Anaya ve babaya saygı
  • İnsancıllık / merhametlilik
  • Adalet
  • Törenler

Konfüçyüs'ün Hayat Dersi Niteliğinde Sözleri

  1. Sevdiğin işi meslek edinirsen, hayatında bir gün dahi çalışmış olmazsın.
  2. Yolunu değiştirmeden devam ettiğin sürece, ne kadar yavaş gittiğinin önemi yoktur.
  3. Üç büyük tehlike: Akıllı insanların duygusuz oluşu, duygulu insanların etkisiz oluşu ve etkili insanların akılsız oluşu.
  4. Bir yerde küçük insanların büyük gölgeleri varsa, o yerde güneş batıyor demektir.
  5. Bildiğini bilenin, arkasından girdiniz. Bildiğini bilmeyeni, uyandırınız. Bilmediğini bilene, öğretiniz. Bilmediğini bilmeyende kaçınınız.
  6. Herkesle arkadaşlık yapın ama sadece erdemli kişilerle dost olun.
  7. Bilen kişiyle dost ol, çünkü seni aydınlatır. Bilgisiz kişiyle dost ol, çünkü sen onu aydınlatırsın. Bilmediğini bilmeyenlerden hemen uzaklaş, çünkü onlar aptaldır, seni de aptallaştırır.
  8. İnsanlar sahip olduklarını küçümser, sahip olamadıklarını önemser.
  9. İyi insan, güzel söz söyleyen değil, söylediğini yapan ve yapabileceklerini söyleyen adamdır.
  10. Tüm cevapları bildiğini zanneden insana tüm sorular sorulmamıştır.

 

Eserleri

  • En önemli kitapları, "Dört Kitap Beş Klasik"  olarak biliniyor.
  • Dört Kitap: Yüce Öğreni, Ilımlılık Öğretisi, Seçmeler, Mengzi
  • Beş Klasik: Şiirler Klasiği, Belgeler Klasiği, Törenler Klasiği, Yi Jing (Değişimler Klasiği), Bahar ve Güz Yıllıkları

Bu yapıtlar Konfüçyüs'ün en önemli yapıtları olarak bilinir.

 

 

Özgün İçerik


Aygül Binali

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Aygül Binali..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.