Öğrenci Kariyeri Banner

Siz de Kronik Depresyonda Olabilirsiniz!

Siz de Kronik Depresyonda Olabilirsiniz!

Kronik depresyon, kişinin alışılagelmiş benliğinin bir parçası olarak yaşanan, uzun süreli ve düşük yoğunluklu bir depresyon hali olarak tanımlanabilir. Kronik depresyonda da majör depresyon belirtileri olan depresif duygulanım, isteksizlik, ilgisizlik, hayattan zevk alamama, karamsarlık ve suçluluk duyguları, uyku bozuklukları, iştahsızlık, hareketsizlik ve enerji azlığı görülebilir. Kronik depresyonun en önemli farkı belirtilerin şiddeti ve süresidir. 

Kronik depresyonda belirtiler majör depresyona göre daha düşük şiddette ve çok daha uzun bir süre görülür. Kişinin iş, aile ve sosyal hayatı ileri derecede bozulmaz. Bu sebeple fark edilmeyebilir ve tedavi arayışları olmayabilir.

Kronik Depresyonun Belirtileri Nelerdir?

Kronik depresyonu olan kişiler yaşamlarının önemli bir bölümünde kronik olarak mutsuzluk yaşarlar. Sık sık yorgunluktan şikayet ederler ve uykuları düzensizdir. Ne yediklerinden ne de yaptıklarından tam olarak zevk alabilirler. 

Kişinin sosyal ve özel hayatı da olumsuz etkilenebilir. Kişi yıllar içinde çabuk küsen, kırılan ya da kavga etmeye meyilli bir hale gelebilir. Çevresinde fazla sayıda insan istemeyebilir. Zaman zaman dünyadaki bütün kötü olaylar kendisini buluyormuş gibi hissedebilir. Her zaman kendini şansız olarak niteleyebilir, başladığı hiçbir iş düzgün gitmeyecek sanabilir. Karamsarlık hayatına yön vermeye başlamıştır. 

Kronik depresifler aktif çalışma hayatına devam ederler, hatta karamsarlıkları onları tedbirli olmaya da yönlendirdiği için işlerinde oldukça başarılı oldukları da görülebilir. Ancak yeni bir işe başlamaya, girişim yapmaya, risk almaya, varolan kapasitelerini tümüyle kullanmaya istek, enerji ve cesaretleri yoktur.

Kronik Depresyon Neden Ortaya Çıkar?


Bu sorunun cevabı bu sendromu yaşayan kişi sayısı kadar çeşitlidir. Her kronik depresifin kendine özgü bir hikayesi ve nedenleri  vardır. Genetik faktörler, dış görünüş, kişinin yetiştiği çevre koşulları, aile yapısı, çocukluk yaşantısı, travmatik olaylar, bazı fiziksel hastalıklar, bazı üzücü olaylar (boşanma, işten çıkarılma vb.) gibi pek çok etken kronik depresyonun oluşmasına ve gelişmesine neden olabilir. 

Kronik depresyon çözümsüz değildir.


Kronik depresyonda olan kişiler artık düzelemeyeceğini ve bu şekilde hayatını sürdürmek zorunda olduğunu düşünebilir. Halbuki yaşam kaliteleri azalmıştır ve giderek de azalacaktır. Var olan potansiyellerini tam olarak kullanmamaktadırlar. Sosyal hayatları tatmin edici değildir, özel hayatları iyi gitmeyebilir. 

Bu konuda psikoterapi, ilaç tedavisi ve birçok etkili tedavi karşımıza çıkmaktadır. Özellikle uzun süren böyle bir kronikleşmiş duruma sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, konu ile ilgili uzmanlar ile görüşerek, alacağınız psikoterapik ya da medikal destek ile yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz. 

 

Özgün İçerik


Serap GÜREL

Yıldız Teknik Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.