Öğrenci Kariyeri Banner

Stajyerliği İş İmkanına Dönüştürmenin 10 Yolu!

Stajyerliği İş İmkanına Dönüştürmenin 10 Yolu!

Zorunlu stajınız olsun ya da olmasın 2'nci sınıftan itibaren bölümünüzle alakalı bir yerde staj yapmak, kariyerinizle alakalı atabileceğiniz en önemli adımlardan biridir.

Eğer bir firmada stajyerken tam zamanlı bir çalışan olmak istiyorsanız stajyerlik döneminizi uzun süreli bir iş görüşmesi olarak düşünebilir ve ona göre bazı adımları takip edebilirsiniz. Bu konuda size yardımcı olabilecek 10 adımı listeledik...

İşte stajyerliği iş imkanına dönüştürmenin 10 adımı:

1- İletişimi Koparmayın

Stajyerlik döneminiz bittiğinde ilişkilerinizi kesmeyin. Müdürünüzle ve diğer çalışma arkadaşlarınızla mutlaka bağlantıda kalın. Bu sizin yeteneklerinize ve ilgi alanınıza uyan bir fırsat olduğunda ilk önce sizi hatırlamalarını sağlayacak, aynı zamanda size gerektiğinde danışmanlık ve tavsiye sağlama imkanı da verecektir.

2- Teşekkür Edin

Stajyerlik döneminiz bittiğinde çekip gitmeyin, mutlaka herkesle vedalaşarak ayrılın. Onlara bu öğrenim deneyimi ve fırsatı için teşekkür etmeyi ihmal etmeyin.

3- Geri Dönüş Talep Edin

Üstünüzden neleri doğru yaptığınızı ve ne konularda ilerlemeniz gerektiğini belirtecek bir performans değerlendirmesi talep edin. Bu müdürünüze işinizi iyi yapmak ve yeteneklerinize değer katmak için ne kadar hevesli olduğunuzu kanıtlayacaktır.

4- İsteklerinizi Açıkça Dile Getirin

Eğer staj yaptığınız yerde tam zamanlı olarak devam etme niyetiniz varsa bunu mutlaka müdürünüze iletin. Şimdilik boş bir pozisyon olmasa bile ileride bir boşluk oluştuğunda ilk sizinle iletişime geçeceklerdir.

5- Çalışma Arkadaşlarınızı Tanıyın

Mutlaka girişken olun. Öğle yemeklerine çalışma arkadaşlarınızla birlikte çıkabilirsiniz. Ya da yardıma ihtiyaç duyduğunuz durumlarda destek isteyebilir, aynı şekilde onlardan bir talep geldiğinde yardımcı olabilirsiniz. Sizi bir parça rahatsız edebilir belki ama bu sizin başınız sıkıştığında başvurabileceğiniz insanların sayısının da artmasını sağlayacaktır.

6- Sözlerinizi Yerine Getirin

Her zaman size verilen bir işte sizden beklenenden daha fazlasını ortaya koymaya çalışın. Ekstra araştırmalar yapabilir, bitmiş projenizi tekrar kontrol edebilir ve eğer bir sunum yapıyorsanız başka bir seçenek ekleyebilirsiniz. Ancak kesinlkle aşırıya kaçmayın ve çok duygusal yaklaşmayın. Bu durum sizin psikolojinizi ve performansınızı kötü etkileyebilir.

7- Boş Zamanlarınızı İyi Değerlendirin

Bazen gün içerisinde yapacak bir işiniz olmayabilir. Böyle durumlarda sosyal medyada zaman geçirmek yerine mesai arkadaşlarınıza yardıma ihtiyaçları olup olmadığını sorabilirsiniz. Bu durum üstlerinizin dikkatini mutlaka çekecektir.

8- Hatalarınızı Kabullenin

En tecrübeli çalışanlar bile hata yapabilir, tıpkı işte yeni olan birisinin yapabileceği gibi. Bir hata yaptığınızda patronunuza bunu kabullenecek kadar olgun olduğunuzu ve bu hatadan öğrenecek bir şeyler çıkarabileceğini göstermeye çalışın.

9- Profesyonel Olun

İşe giderken kılık kıyafetinize olabildiğince özen göstermeye çalışın. İşe zamanında gidin ve eğer işinizin gereği değilse sosyal medyayı olabildiğince az kullanmaya çalışın.

10- Şirket Kurallarını Öğrenin

Birçok şirketin yazılı olmayan bazı kuralları vardır. Ofis kültürü hakkında bir fikir edinmek için mesai arkadaşlarınızın nasıl giyindiğini, davranışlarını ve insan ilişkilerini inceleyebilirsiniz. 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.