Öğrenci Kariyeri Banner

Sosyal Medya Fenomenlerine 22 Milyon TL Para Cezası!

Sosyal Medya Fenomenlerine 22 Milyon TL Para Cezası!

Reklam Kurulu, ismi açıklanmayan 22 sosyal medya fenomenine idari para cezası verdi. Bakanlık ayrıca; yılın ilk yarısına ilişkin aldatıcı reklam bilançosunu da açıkladı.

Günümüzde özellikle sosyal medya fenomenleri, yaptıkları reklamlar üzerinden çok ciddi paralar kazanıyorlar. Ancak bunların tamamı doğru reklamlar olmayabiliyor. Fenomenlerin yaptığı reklamları takip eden Reklam Kurulu, 2022'nin ilk yarısında 22 fenomene idari para cezası kesti. 

6 Ayda 22 Milyon TL Para Cezası!

Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre fenomenlere para cezası kesilmesinin nedeni, aldatıcı reklam yapıyor olmaları. Bakanlık, bu olayların tekrarının olmaması için Fiyat Bilgisi İçeren Reklamlar ile İndirimli Satış Reklamları ve Ticari Uygulamaları Hakkında Kılavuz"un incelenmesi gerektiğini ifade ediyor.

Reklam Kurulu, aldatıcı ve yanıltıcı tanıtım yapan firmaların toplam 1101 dosyası inceledi. Bunların 949'unda mevzuata aykırılık tespit eden yetkililer, 228 dosyaya 22 milyon 788 bin 684 lira idari para cezası kesti.

Reklam Kurulu ile Reklam Özdenetim Kurulu, Mart 2022'de yeni bir projeyi hayata geçirilen "Yapay Zeka ile Dijital Medya Reklamlarını Tarama" isimli bu projeyle, sosyal medyadaki paylaşımları otomatik olarak tarıyordu.

Yapılan taramalar sonucunda reklamı yapılan ürünün yasal olup olmadığı ile Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz'a uygun olup olmadığı inceleniyor. Bakanlık, usulsüzlüğün tespit edilmesi durumunda ise harekete geçiyor ve olayı Reklam Kurulu'na inceletiyor.

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.