Öğrenci Kariyeri Banner

Sınav Haftasından Sonra Uyku Düzeni Sağlamanın 4 Püf Noktası!

Sınav Haftasından Sonra Uyku Düzeni Sağlamanın 4 Püf Noktası!

Sınav haftalarını birçoğumuz uykusuz bir şekilde geçiriyoruz. Ya evimizde masa başında ya da kütüphanede sabaha kadar ders çalıştıktan sonra sınavlara giriyoruz ve bu döngü sınav haftası bitene kadar devam ediyor.

Tüm hafta herkesin dilinde 'çok uykusuzum', 'bugün ruh gibiyim' tarzında cümleler dolanır. Bu süreci atlattıktan sonra ise uyku düzenimizi tekrar normale döndürmekte ve kendimize gelmekte zorluk çekiyoruz.

Peki uyku düzenimizi eski haline getirmek ve kendimizi iyi hissetmek için ne yapmak gerekir? Gelin hep birlikte bakalım..

İlk Geceden İtibaren Uyku Düzeninize Dönmeye Çalışın

Uykusuz geçen bir haftadan sonra iyi olmanın en iyi yolu, en az iki gece ve mümkünse daha uzun süre düzgün uyumaktır. Asıl hedefimiz iyi uyumadığımız geceden sonraki gecelerde normal uyku saatimizde yatağa gitmek ve tekrar düzenli bir uyku düzenine geçiş yapmaya çalışmaktır.

Gün İçerisinde Uyumamaya Çalışın

Yeterince uyumadığınız günün sonrasında, yorgun hissettiğiniz için biraz uyumak isteyebilirsiniz. Ancak mümkün olduğunda bundan kaçınmanız gerekmektedir. Çünkü eğer gün içerisinde uyursanız, akşam yatağa girmekte sıkıntı çekebilirsiniz. Bu da uyku düzeninizi geri kazanmanızı zorlaştıracaktır.

Aynı zamanda çok erken uykuya gitmek de sonrasında uyanmanıza ve problemli bir uyku döngüsünün ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden en fazla yarım saatlik sapmalar yapmalısınız.

Dayanamayacak Gibi Hissederseniz Biraz Kestirin

Eğer konsantre olmakta ve gözlerinizi açık tutmakta zorlanıyorsanız, küçük bir kestirme yapabilirsiniz. Ancak gece uykusunu bozacak kadar derin ve uzun uyumamanız gerekir. Dikkat etmeniz gereken nokta ise; bu uykunun yatma saatine yakın zamanlarda olmamasıdır.

Bir diğer önemli nokta ise kestirme süreniz. Bu sürenin en fazla 30 dakika olması gerekli. Ayrıca bir kahve içip sonrasında biraz uyumanız da iyi olacaktır. 1997’de yapılan bir çalışmaya göre 200 mg kafein aldıktan sonra 15 dakika kadar kestiren kişilerin araç sürüş simülasyonunda plasebo tedavi alanlara göre daha az hata yaptıkları görülüyor. 

Kafeini Ne Zaman Bırakacağınızı Unutmayın

Artık uykunuzu düzene sokmaya çalıştığınız günlerde tükettiğiniz kafein miktarına dikkat etmelisiniz. Kahve genelde içildikten sonraki saat içerisinde çok etkilidir ancak uyarıcı etkileri tüketimden 10 saat sonrasına kadar devam eder. Bu sebeple öğleden sonra, özellikle de akşam saatlerinde kahve tüketmemeye dikkat edin.

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.