Öğrenci Kariyeri Banner

Bizleri Aşık Veysel ile Tanıştıran Edebiyatçımız: Ahmet Kutsi Tecer

Bizleri Aşık Veysel ile Tanıştıran Edebiyatçımız: Ahmet Kutsi Tecer

Ahmet Kutsi Tecer, 4 Eylül 1901 doğumlu, halk kültürü alanında çalışmaları ile tanınan önemli edebiyatçılarımızdandır. Onun çalışmaları, Karacaoğlan ve Yunus Emre’nin hayatına ışık tutmuştur. O çok severek söylediğimiz “Orada Bir Köy Var Uzakta” şarkısının sözleri de ona aittir. Ayrıca Tecer, ünlü halk şairi Aşık Veysel’i Türkiye'ye tanıtan ve halk müziği derlemecisi Muzaffer Sarısözen'i keşfeden kişidir. O olmasa güzelim türkülerden, mahrum kalacaktık kim bilir…

1901’de Kudüs’te dünyaya geldi. Ahmed Kutsî, dört çocuklu ailenin en küçüğüydü. Asıl adı Ahmet’tir. "Kudsi" adı, doğum yeri Kudüs’ten ötürü kendisine verilmiştir. Öğrencilik yıllarında Darülfünun hocaları ve öğrencilerinin oluşturduğu Dergâh dergisi çevresindeki aydın gruba katılan Tecer’în bazı şiirleri Dergâh dergisinde yayınlandı. Sivas Lisesi'ne edebiyat öğretmeni olarak atanması üzerine gittiği Sivas şehrinde dört yıl kadar kaldı. Bu sırada da Aşık Veysel ile dostluğu başladı. Ayrıca Tecer, Halk Şairlerini Koruma Derneği' kurarak halk müziğinin tanınması, okula ve radyoya girmesi için büyük çabalar verdi.

Doğum gününde Ahmet Kutsi Tecer’den bizlere bir selam olsun o zaman…

Selam Olsun

Selâm olsun bizden güzel dünyaya
Bahçelerde hâlâ güller açar mı?
Selâm olsun sonsuz güneşe, aya,
Işıklar, gölgeler suda oynar mı?

Hepsi güzeldir kar, tipi, fırtına
Günlerin geçişi ardı ardına.
Hasretsiz bir kanat şakırtısına
Mavi gökte kuşlar yine uçar mı?

Uzak, çok uzağız şimdi ışıktan,
Çocuk sesinden, gül ve sarmaşıktan,
Dönmeyen gemiler olduk açıktan,
Adımızı soran, arayan var mı?

Ahmet Kutsi Tecer

 

Aşık Veysel ile Tanışması

Cumhuriyetin 10. yıl dönümü gerekçesiyle Sivas’ta bir şiir yarışması düzenlenir. Aşık Veysel’de bu yarışmaya katılanlar arasındadır ve onun destanı, Ahmet Kutsi ve arkadaşları tarafından çok beğenilir. Ahmet Kutsi bu vesileyle Aşık Veysel ile tanışır ve onun tanınması için çalışmalar yapar.

Aşık Veysel bu yarışmada yazdığı destanı Mustafa Kemal Paşa’ya bizzat okumak ister ve arkadaşlarıyla birlikte yalın ayak Ankara yoluna çıkar. Ankara’ya varır ancak burada Atatürk ile görüşemez ve şiirini Paşa’ya okuyamaz. Çok üzülen Aşık Veysel zorda olsa ikna edilir, şiiri Hakimiyet-i Milliye Gazetesinde 3 gün yayınlanır.

Aşık Veysel geldiğinde Ankara’da bir konser vermiştir. Bu konser neticesinde Aşık Veysel’in cebine para koyulur ve takım elbise alınır. Sonrasında Aşık Veysel Sivas’a geri döner. Sivas’ta Ahmet Kutsi Tecer’in yardımıyla birçok köy enstitüsünde saz hocalığı yapar, yeni edebiyatın önemli kişileriyle tanışır ve şiirini iyiden iyiye geliştirir, bizlere dinlemeye doyamadığımız şiirlerini, türkülerini sunar.

Kaynak


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.