Öğrenci Kariyeri Banner

Sıkça Sorulan Mülakat Soruları ve Cevapları

Sıkça Sorulan Mülakat Soruları ve Cevapları

Mülakata girmeden önce adaylar kendisine yöneltilecek olan sorulara hazırlanır. Bu hazırlanma aşaması mülakat esnasında heyecanınızı kontrol edebilmeniz ve daha iyi bir performans sergilemeniz için son derece önemlidir. Sizler için sıkça sorulan mülakat sorularını ve cevaplarını bir araya getirdik.

 

1- Bize Kendinden Bahseder Misin?

1- Bize Kendinden Bahseder Misin?

 

“Bize kendinden bahseder misin?” genellikle mülakat sorularında ilk sırada yer alır. Siz bu sorunun cevabını verirken net olmalı ve kendinizi iyi ifade etmelisiniz çünkü bu soruya cevap verirken ilk izlenimi oluşturuyorsunuz. Kariyer geçmişinizi anlatarak başlayabilirsiniz ardından kariyerinizde nasıl geliştiğinizi ve nasıl gelişmek istediğiniz hakkında bilgiler verebilirsiniz. Soruyu cevaplarken beden dilinizi, ses tonunuzu, kuracak olduğunuz göz temasını iyi kontrol etmelisiniz. Her davranışınız bir bütün olarak karşı tarafa iletilecektir.

İlginizi çekebilir: Mülakatlarda Sıkça Yapılan 7 Hata

 

2- Neden Bizimle Çalışmak İstiyorsun?

2- Neden Bizimle Çalışmak İstiyorsun?

Bu soruyu cevaplarken işvereninizi tatmin etmek için kendi ihtiyaçlarınızdan bahsetmek yerine işverenin ihtiyaçlarına odaklanın ve buna uygun yanıtlar verin. Neden bu şirketi seçtiğinizi, şirket hakkındaki bilgilerinizi karşı tarafa gösterin. Şirketin sağladığı olanaklardan, çalışanına verdiği değerden ve başarılarından söz ederek bu şirketin bir parçası olmak istediğinizi işvereninize anlatabilirsiniz ayrıca çalışma isteğinizden, heyecanınızdan bahsedebilirsiniz.

 

3- 5 Yıl Sonra Kendini Nerede Görüyorsun?

 5 Yıl Sonra Kendini Nerede Görüyorsun?

Bu soru sizin gelecek planlarınızı, hedeflerinizi sormanın bir başka yoludur. İşverenler bu soruyu size yöneltirken aslında şirkette uzun süre çalışmak isteyip istemediğinizi, kendinizdeki potansiyeli nasıl gördüğünüzü, 5 yıl içinde kendinize neler katabileceğinizi düşündüğünüzü, öğrenmek için sorarlar. Ayrıca bu soru; çalışma hırsınızı, kariyerinizden beklentilerinizi, hayal gücünüzü ve planlama yeteneğinizi ölçmek için kullanılan bir sorudur. Bu soruyu yanıtlarken kariyerinize nereden başladığınızı ve şu an nerede olduğunuzu, hedeflerinize ulaşmadaki istikrarınızdan bahsedebilirsiniz.

Dikkatinizi çekebilir: İyi Bir Mülakat Süreci İçin 5 Öneri

 

4- Güçlü ve Zayıf Yönlerin Nelerdir?

Güçlü ve Zayıf Yönlerin Nelerdir?

 

İşvereniniz bu soruyu sorma amacı, kendi yeterliliklerinizin ve yetersizliklerinizin farkında olup olmadığınızı görmektir. İşvereniniz zayıf yönlerinizi sorarken hakkınızda öğrenmek istediği şeyler vardır. Örneğin, zayıf yönlerinizin farkında olmanızı ve bu zayıflıkların üstesinden gelmek için neler yaptığınızı, hangi stratejileri geliştirdiğinizi bilmek ister. Bazı işverenler ise bu soruyu baskı altında nasıl performans sergilediğinizi görmek için size yöneltir. Zayıflıklarınızdan bahsederken iş esnasında kullanacağınız yeteneklerinizi doğrudan etkileyecek hatalardan bahsetmemenizi öneririz. Genellikle zayıf yönlerinizden bahsederken zayıf yönlerinizi geliştirme gayreti içinde olduğunuzu bunun için çalışmalar yaptığınızı dile getirin. “Güçlü yönleriniz nelerdir?” sorusu ile karşılaştığınızda ise becerilerinizden, yapmış olduğunuz ve başarı ile sonuçlanmış işlerden ve deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz. İşverenler, bu soruyu size yöneltirken aday olduğunuz iş için becerilerinizin, yetkinliklerinizin ve deneyimlerinizin o iş için uygun olup olmadığı ile ilgilenirler. Sizin sahip olduğunuz özellikler ile işvereninizin ihtiyaç duydukları özellikler ile eşleşmeniz önemlidir. Bu noktada iş için gerekli yeterlilikleri, becerileri, deneyimleri öncesinde araştırmalı ve güçlü yönlerinizden bahsederken bu becerileri karşılayacak uygun cevaplar verebilirsiniz. Sizi diğer adaylardan ayırabilecek güçlü yönleri düşünün ve yanıtlarken bu yönlere değinin.

 

5- Seni Neden İşe Alalım

Seni Neden İşe Alalım

 

İşvereniniz bu sorularla aslında aradığı pozisyona sizin uygun olup olmadığınızı değerlendiriyor. Bu noktada mülakata gitmeden önce detaylı bir araştırma yapmalı, çalışacak olduğunuz konumda hangi özellikleri barındırmanız gerekiyor ve işvereniniz karşısında nasıl bir tutum sergilemeniz gerekiyor bunları iyi araştırmalısınız. Ayrıca özel yeteneklerinizden bahsederek sizin becerilerinizin çalışmak istediğiniz şirkete nasıl bir fark katabileceğine değinebilirsiniz. Sizler için mülakatlarda sıklıkla sorulan mülakat sorularına ve mülakat sorularının cevaplarına yer verdik. En çok sorulan mülakat sorularını bir araya getirerek sizler için yanıtladık.

Daha fazla mülakatla ilgili bilgi öğrenmek için Bir Sonraki Mülakatın İçin 10 Beden Dili Tavsiyesi içeriğimizi okuyabilirsiniz.


İçerik Ekibi

Öğrenci Kariyeri yazarlarından İçerik Ekibi..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.