Öğrenci Kariyeri Banner

Salgın Sürecinde Miyop Olanların Sayısı Arttı!

Salgın Sürecinde Miyop Olanların Sayısı Arttı!

Salgın sürecinde çoğumuz evlerimize kapandık ve eskiye göre daha fazla ekran karşısında vakit geçirir olduk. Hâl böyle olunca bu süreçte özellikle çocuklarda miyop olanların sayısı oldukça arttı. Peki şimdi ne yapmalı?

Karantina, uzaktan eğitim, evden çalışma derken artık teknolojik cihazları daha fazla kullanmaya başladık. Çin ve Hollanda’da yapılan araştırmalara göre, salgın sebebiyle kısıtlamalar neticesinde görme bozukluklarının arttığı ifade ediliyor. Uzmanlara göre bunun sebebi insanların iş, eğitim ve ayrıca boş zaman aktivitesi olarak ekranları daha fazla kullanması yönünde. Ne yazık ki gözlerimiz sürekli olarak yakın bir yere odaklanıyor ve uzağa bakmıyor.

Çin’de yapılan bir araştırmada, yaşları 6 ila 8 arasında değişen 120 bin çocuğun göz sağlığı incelendi. Karantina önlemlerinin sürdüğü 2020 yılında, bu çocuklarda miyop görülme sıklığının, önceki yıllara göre üç kat arttığı gözlendi. Uzmanlar özellikle küçük çocuklarda görme bozukluğunun korkutucu sonuçları olabileceği yönünde uyarılar yapıyor.

Dünyanın yarısı miyop olacak

dünyanın yarısı miyop olacak

Brien Holden Enstitüsü’ne göre bu yüzyılın ortalarında yaklaşık olarak beş milyar insan, yani dünya nüfusunun neredeyse yarısı miyop olacak. Araştırmalara göre, eğitim olanaklarındaki artış ve eğitim seviyesinin yükselmesi ile görme bozukluğu görülme sıklığı arasında doğrudan bir bağlantı var.

Münster Üniversitesi Oftalmoloji Bölümü Direktörü Nicole Eter şu şekilde konuştu: ‘’Artış, temelde bilgisayarların, akıllı telefonların ve tabletlerin çok erken  ve yoğun kullanımının yanı sıra, gün içinde dışarıda geçirilen zamanın giderek kısalmasından kaynaklanıyor.’’

Asya ülkelerinde ise bu durum daha da kötü bir hâl almış durumda. 1960’lı yıllarda Tayvan, Hong Kong ve Güney Kore’deki 20 yaş arasında miyop oranı yüzde 20-30 arasında değişiklik gösteriyordu. Günümüzde ise bu rakam yüzde 80’den fazlasına ulaştı. Çin’de her beş gençten dördü miyop iken bu oranın yüzde 95’lere kadar çıktığı Asya ülkeleri var.

Miyop riski sadece kitap ya da akıllı telefonla artmıyor aynı zamanda yakın mesafedeki bir nesneye uzun süre bakmakla da artıyor. Yani en önemli faktör mesafe.  Bizler bu riski düzenli olarak yukarı bakarak ve özellikle dışarı geçirilen süre ile azaltabiliriz. Bunun sebebi ise gün ışığının göz bebeğinin daha fazla büyümesini engellemesi. İskandinavya’da yapılan araştırmalara göre, miyop oranları karanlık mevsimlerde artarken yılın daha güneşli zamanlarında durgunlaştığı yönünde.

Elektronik cihazlar  

elektronik cihazlar

Dijital medyanın ve akıllı telefonların aşırı kullanılması da tek başına miyop riskini arttırmıyor fakat çocukların gözlerini tahriş edebilir, kurutabilir, yorabilir, dikkat dağınıklığına yol açabilir ve bulanık görmeyi de tetikleyebilir.

Bonn Üniversitesi’nden Bettina Wabbels, ‘’Oftalmolojik açıdan bakıldığında, bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler üç yaşına kadar olan çocuklar için hiç uygun değil" diyor. Wabbels, bu cihazların 4-6 yaş arasındakiler için günlük otuz dakikadan fazla kullanılmamasını öneriyor ve "İlkokul çağında, oftalmolojik açıdan günde en fazla bir saat ve on yaşından itibarense günde iki saate kadar dijital medya kullanımı kabul edilebilir" diyor.

KAYNAK


Rezzan Açıkgöz

İçerik Yazarı

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.