Öğrenci Kariyeri Banner

Mutlaka Okumanız Gereken Dan Brown Kitapları

Mutlaka Okumanız Gereken Dan Brown Kitapları

Dünyaca ünlü yazarlardan olan Dan Brown 22 Haziran 1964 yılında Amerika’da doğmuştur. Annesi ilahiyat müzisyen, babası da matematik profesörü olan yazarın gençliği din ile bilim arasındaki çatışmanın olduğu bir ortamda geçmiştir. Amherst Kolejinden ve Philips Exeter Akademisinden mezun olmuştur. Öğrenim gördüğü okullarda İngilizce öğretmenliği yapmıştır ancak daha sonra yazar olma hayaliyle mesleğini bırakmıştır.

Peki gençliğinde hep yazar olmanın hayalini kuran Dan Brown'nun mutlaka okumanız gereken kitapları nelerdir?

1.Başlangıç

başlangıç

Robert Langdon’ın eski öğrencisi ve dostu olan Edmond Kirsch tüm insanlığı sarsacak ve tüm dinleri yıkacak bir buluşa imza atmıştır. Bu buluşunu tüm dünyaya duyuracak toplantıdan önce sunumunu ilk olarak 3 büyük dinin temsilcilerine izlettirir. Hiristiyan, Müslüman ve Yahudi camiasının önde gelen bu 3 ismin verdiği tepkiler hatta bu sunumu duyurmaması için yapılan tehditkâr mesajlar Kirsch’in doğru yolda olduğuna kanaat getirmesini sağlamıştır.

Tüm dünyaca tanınan ünlü mucit ve ateist Edmond bu sunumu tüm dünyaya tanıtacağı toplantı sırasında emekli bir komutan ve aynı zamanda dini bir tarikata üye biri tarafından sunumunu tamamlayamadan öldürülür. Robert Langdon da o toplantıdadır ve tüm olan bitene şahit olmuştur.

Sunumun sunucusu ve aynı zamanda İspanya prensinin nişanlısı olan Ambra Vidal ile birlikte Edmond’un buluşunu tüm dünyaya duyurmak için şüpheli cinayetler, gizli örgütler, semboller ve bulmacalarla dolu bir maceranın ortasında kalırlar. Langdon bulmacaları çözerken bu buluşun, yüzyıllardır insanlığın en büyük merakı olan 2 soruya ne cevap verdiğini de sorgular; Nereden geldik? Nereye gidiyoruz?

Dan Brown’ın Başlangıç romanı hakkında ilginç bilgiler

  • Basım sürecinde çevirmenler ve editörler haftalarca ismi açıklanmayan bir şehirde bir arada tutuldular. Dış dünyayla iletişim kurmaları yasaktı. Çalışma odalarına girerken yanlarına hiçbir elektronik eşya almalarına izin verilmiyordu bunun yanı sıra odadan çıkarken de hiçbir kâğıt, not defteri ile çıkmalarına da izin verilmiyordu.
  • Kitap ile ilgili bağlı bulundukları yayınevlerine dahi bilgi verilmesi yasaktı bundan dolayı da bir gizlilik sözleşmesi imzalamışlardı.
  • Kitapta bahsi geçen tüm mekânlar ve eserler gerçekte de varlar. Bundan dolayı tam bir sanat tarihi dersindeymiş gibi hem İspanya tarihi turuna çıkıyorsunuz aynı zamanda birçok önemli sanat eseriyle ilgili de bilgi sahibi oluyorsunuz.
  • Yalnızca sanat ve tarih yok kitapta. Bilime meraklı olanlar için de birçok bilimsel teori ve deneyden bahsetmiş yazar. İnsanlığın başlangıcına yönelik teorilerini de gerçekte de yapılmış ama başarısız kabul edilmiş bilimsel bir deneye dayandırıyor.
  • Kitaptaki Edmond Kirsch’in Tesla model X aracı Dan Brown’un kendi araç modeliymiş.
  • Kitapta adı geçen sanatçılardan bazıları; William Blake, Gaudi ve Shakespeare. Özellikle de Gaudi başrolde. Sagrada Familia, Casa Mila gibi önemli eserlerine ayrıntılı olarak yer verilmiş.

2.Cehennem

cehennem

Dan Brown kitaplarının Simgebilim uzmanı olan kahramanı Robert Langdon Cehennem romanında gözlerini bir hastane odasında açıyor. Son olarak Harvard üniversitesindeki bir anısını hatırlayan Langdon kendini bir anda başından vurulmuş, son 48 saat içinde hiçbir şey hatırlamadan İtalya’da buluyor. Ne olduğunu anlamaya çalışırken hastanede saldırıya uğruyor ve bu saldırıdan genç bir doktorun yardımı ile kurtuluyor. Dahası cebinde üzerinde tehlikeli simgesi olan bir cihaz buluyor. Ülkesinin konsolosluğundan yardım isteyen fakat yardım yerine kendisini öldürmeye çalışan kişiyi karşısında bulan Langdon kendi ülkesinin de kendini öldürmeye çalışması ile bir şok daha yaşıyor ve genç fakat sıra dışı zekası olan doktor ile işin gerçeğini çözmek için yine simgelerde gizli olan ipuçlarının peşine düşüyor. 
 
Floransa’nın tarihi yerlerinde başlayan macera İtalya’nın diğer büyülü şehri olan Venedik’e uzanıyor ve Longdon kendini bir genetik uzmanı olan ve dünya nüfusunun hızlı artışı nedeni ile insanoğlunun 100 yıl içinde neslinin tükeneceğini düşünen, bu yüzden ölümcül bir virüs yaratan ve bunu Dante’nin Cehennem Haritası ile ilişkilendiren deha birinin peşinde buluyor. Tek sorun bu psikopat bir hafta önce intihar etmiştir ve virüsün aktif aktif etmesine bir günden az kalmıştır ve virüsün yerini bulmak için tek umut Langdon’dur. 
 
Dan Brown’un Cehennem romanı okurlarını yine mükemmel bir maceranın içinde sürüklüyor. Kitapta yine tarihi öğeler, gizemli sırlar ve en güzeli ise İstanbul’un tarihi köşeleri var. Yerebatan Sarayı, Ayasofya ve Kapalı Çarşı kitapta geçen yerler ve yazar gerçekten buraları mükemmel anlatmış.Kitabın 2016 yılında çıkan filmini de mutlaka izlemelisiniz

3.Da Vinci Şifresi

da vinci

Da Vinci Şifresi satışa çıktığı ilk haftanın sonunda büyük bir başarı kazandı. New York Times'ın 'en çok satanlar' listesine "1 Numara"dan girdi. Aynı zamanda Wall Street Journal, Publishers Weekly ve San Francisco Chronicle'ın 'en çok satanlar' listesinde ilk sıradaki yerini uzun süre korudu. Colombia Pictures kitabın film haklarını satın aldı. 
Harvard Üniversitesi Simgebilim Profesörü Robert Langdon, Paris'te iş gezisindeyken, gece yarısı, Louvre'un yaşlı müdürünün ölü bulunduğu haberini alır. Langdon ve yetenekli Fransız kriptoloji uzmanı Sophie Neveu, cesedin etrafındaki izleri takip ederek bu garip esrar perdesini araladıkça, ipuçlarının onları Da Vinci'nin tablosuna götürdüğünü keşfederler. Büyük usta bu sırrı herkesin görebileceği bir yere, ünlü eseri Mona Lisa tablosunun içine gizlemiştir.
Langdon bu garip bağlantıyı açığa çıkarınca tehlike artar. Cinayete kurban giden müze müdürü de, Sir Isaac Newton, Botticelli, Victor Hugo, Da Vinci ve aralarında diğer ünlülerin de bulunduğu gizli bir kuruluş olan Sion Manastırı Derneği'nin bir üyesidir. 
Langdon, aydınlatmaya çalıştıkları bu tehlikeli sırrın yüz yıllardır tarihin derinliklerinde gizlendiğinden şüphelenir. Böylece Paris ve Londra sokaklarında amansız bir kovalamaca başlar. Langdon ve Neveu, kendilerini, atacakları her adımı önceden bilen esrarengiz olduğu kadar da çok zeki olan bir adamla karşı karşıya bulurlar. Eğer bu karmaşık bilmeceyi çözemezlerse Priory'nin büyük yankılar uyandıracak bu çok eski gerçeği ebediyen kaybolacaktır.

4.Melekler Ve Şeytanlar

melekler ve şeytanlar

Harvard Üniversitesi Simgebilim Profesörü Robert Langdon efsanevi gizli örgüt Illuminati'nin  Galileo zamanından beri Katolik Kilisesi'nin bağnaz inançlarını lanetleyerek bilimin yararlarını yücelten- hala faaliyette olup cinayetler işlediğini öğrenince şok geçirir. Parlak bir fizikçi olan Leonarda Vetra cinayete kurban gitmiştir. Tek gözü oyulmuş ve göğsü örgütün sembolüyle dağlanmıştır. Bilim adamının son buluşu güçlü ve çok tehlikeli enerji kaynağı karşımadde çalınmış ve yeni Papa seçiminin gerçekleşeceği gün Vatikan Şehri'nin altına saklanmıştır. Langdon, Vetra'nın meslektaşı ve aynı zamanda kızı olan Vittoria ile medeniyeti yok olmaktan kurtarmak amacıyla Roma sokaklarında, kiliselerde ve katakomplarda soluk soluğa koşuşturarak 400 yıllık izi sürerek Illuminati'nin izini bulmaya çalışırlar.

Brown bu romanda tıpkı bir hokkabaz gibi havaya yüzlerce top fırlatıp hiçbirini yere düşürmeden okuyucuyu inanılmaz bir gerileme sürüklüyor.


Berkay  Aslan

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Berkay Aslan..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.