Öğrenci Kariyeri Banner

PUKÖ ile İçerik Pazarlaması: Süreci Daha Sistematik ve Efektif Hale Getirin

PUKÖ ile İçerik Pazarlaması: Süreci Daha Sistematik ve Efektif Hale Getirin

Son zamanlarda dijitalleşen dünyada markaların hedef kitlelerine yönelik, reklamlardan ziyade daha dikkat çekici içerikler oluşturması gerekiyor. Ürünün faydalarını ücret karşılığı anlatan reklamları insanlar çok fazla samimi bulmuyor. Bu yazıda, özellikle endüstri mühendislerinin derslerde gördüğü PUKÖ döngüsü ile içerik pazarlamasını birleştirerek istenilen durumu nasıl daha sistematik hale getirilebileceğinden bahsedeceğim. Öncelikle içerik pazarlaması ve PUKÖ nedir bu soruları ele alalım.

İçerik Pazarlaması Nedir?

İçerik pazarlaması geleneksel pazarlama stratejilerinden farklı bir yöntemdir ve amacı hedef kitleyi etkileyip çekmek ve bağlılıklarını sağlamak için ilgili içeriğin oluşturulmasını kapsayan bir pazarlama tekniğidir. İçerik pazarlaması direkt olarak ürün satmaz, belirlenen hedef kitlenin ürüne dikkatini çekerek satın alabilme davranışını yönlendirir. Fotoğraf, video, forum, blog gibi yollar kullanarak içerik oluşturulabilir. 

PUKÖ Nedir?

PUKÖ ya da PDCA(Plan, Do, Check, Action) yalın üretim felsefesinin önemli bir iyileştirme döngüsüdür. “Planla”, “Uygula”, “Kontrol Et”, “Önlem Al” alt başlıklarından oluşan PUKÖ döngüsü; ürün, kişi veya hizmeti iyileştirmek için yapılan bir çevrimdir. Burada en önemli olan aşama planlama aşamasıdır. PUKÖ modeli belli bir süre gerektirir ve acil yapılması gereken durumlar için pek uygun olmayabilir.

1. Planla (Plan)

İlk aşamada tam olarak ne yapılması gerektiği planlanır. İçerik pazarlaması için uyarlanırsa aşağıdaki gibi ilerlenebilir:

Amacı Belirle: Vizyon ve misyona yönelik pazarlama hedefini belirleyin.

  • Satışlarını arttırmak mı istiyorsunuz?
  • Toplulukları etkileyen kişilere yönelik bir çalışma yaparak asıl kitlenizin dikkatini çekmesini mi amaçlıyorsunuz?

Hedef Kitleyi Belirle: Hedef kitlenizi yapacağınız analizlerle belirleyin ve onları tanımaya çalışın. Bunun için sormanız gereken sorular şunlar olabilir:

  • İçeriğin ulaşmasını istediğiniz insanlar kim olmalı?
  • Hangi mecralarda daha çok vakit geçiriyorlar? (Twitter, instagram vb.)
  • Neler yapıyorlar? Meslekleri neler?
  • Neleri seviyorlar? Neleri sevmiyorlar?
  • Kimlerden etkileniyorlar?

İçerikleri Belirle: İçerikler belirlenirken markanın imajına uygun olmalıdır.

  • Belirlediğiniz hedef kitleye hangi tür içerikler sunacaksınız?
  • İçeriklerinizin zaman aralığı nasıl olmalı?
  • Hangi kanallarda içeriği paylaşabilirsiniz?

2. Uygula (Do)

Bu aşama “harekete geçme” aşamasıdır. İlk basamaktan ayrıntılı olarak planlanan her şey bu aşamada uygulamaya geçirilir. Dikkat edilmesi gereken nokta, öngörülemeyen sorunların ortaya çıkmasıdır. Bu yüzden böyle bir durumda, planı kontrollü bir ortama dahil etmekte fayda vardır.

İçerikleri paylaşmak: Oluşturulan içerik markanın kendi kanalında veyahut sosyal medyada paylaşılabilir. Bu aşamada, marka farkındalığı için reklam verilebilir. Fakat önemli olan reklamın dikkat çekici olmasıdır. Yapılan araştırmalara göre, günümüz dünyasında insan günde ortalama 4000 reklam ile karşılaşıyor. Bu sebeple insanlar, alabileceği ürün hakkında doğru bilgiye ulaşabilmek için araştırma yapıyor. Reklam ve bilgi kirliliği içinde kaybolan tüketiciye güvenilir ve doğru bir bilgiyi sunmak rakiplerinizin önüne geçmenize olanak sağlar.

3. Kontrol Et (Check)

Bu aşama PUKÖ aşamasının en önemli kısımlarından biridir. Planlanan hedefe ne kadar ulaşıldığı belirlenir. Yapılan planda tekrar eden hatalardan kaçınmak ve sürekli iyileştirme başarıyla uygulanmak isteniyorsa bu aşamaya dikkat edilmesi gerekir. Her şey uygun gözüküyorsa, yani amaçlara ve doğru hedef kitlesine ulaşıldıysa, bu planı uygulamaya devam ederek standartlaştırma yapılabilir.

Düzenli Ölçümler Yapın: Yayınladığınız içerikler arasında verimlilik ve etkinlik analizleri yapın. SEO çalışmaları yaparak hedef kitlenizin kolay bir şekilde markanıza ulaşmasını sağlayın. İçeriğin çok daha fazla kişiye ulaşması için doğru mecralarda paylaşıldığına emin olun.

4. Önlem Al (Action)

Son aşama olan Önlem Al adımı, kendi içinde PUKÖ döngüsünü içerir. Planlanan adımlar ile yapılan uygulamalar arasında ortaya çıkan farklılıkların sebepleri araştırılır ve bunların ortadan kaldırılmasına yönelik olarak yeni adımlar uygulanır.

Sorunlara Çözüm Bulun: İçeriklerin neden daha az etkileşim aldığı, hangi noktada yetersiz kaldığı ve nelerin daha iyi olması gerektiği sorularına cevap verilerek yeni bir yol haritası çizilebilir.

İçerik pazarlaması dinamik bir süreç olduğundan, hedef kitlesinin ihtiyaç ve istekleri belli durumlarda değişebilir, müşterilerle her daim iletişim içinde kalınarak markanın stratejisi güncellenebilir.

 

Bu yazılar da igilinizi çekebilir:

Yeni Pazarlama Yaklaşımı: Influencer Marketing

Akıl Almaz Pazarlama Stratejisi: Markalar Tanınmak İçin Taklit Ürünleri Destekliyor Mu?

 


Tuğba Füsun Özçelik

Yalova Üniversitesi Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.