Çocukluğumuzdan beri bizi öğretilen şey bedensel sağlığımıza dikkat etmemiz gerektiğidir. Bedensel sağlığımıza dikkat ederken, zihinsel sağlığımızı arka plana atarız.
Ebeveynler, çocuklarına düşüp bir yerine zarar geldiğinde onlara yara bandı kullanmalarını önermektedirler. Peki ya zihinsel sağlığımız? Zihinsel yaralanmalarda fiziksel yaralanmalar gibidir. Hayatımızdaki başarıları ve iletişim sürecimizi doğrudan etkilemektedir. Belli bir tedavi ile iyileşmesi gerekmektedir. Nasıl ki fiziksel yaraları görardı etmiyorsak zihinsel yaralanmaları da gözardı etmemeliyiz.
Duygusal İlk Yardım
Psikolojik açıdan yaralamızı aşmamız beklenir. Fakat reddedilme üzerine daima düşünen ve başarız olduğu noktada üzülen insanlar için duygusal yaralanmalar da fiziksel yaralar kadar acı vermektedir. Bu durumda duygusal ilk yardımı nasıl kullanacağımızı öğrenmemiz ve bu yolla o acıyı etkili bir süreç ile yürütebilirsiniz. Aklımız bize bir şeyi yapamayacağımız konusunda ikna ederse biz onu pes ederek kabul ederiz. Bunun üzerine de yapamayacağımıza inanırız. Bu durum ile mücadele etmek için psikolog Guy Winch, duygusal sağlığımızı düzeltebileceğimiz yedi yararlı madde ile bir yol çizmemiz için öneride bulunmaktadır.
Duygusal Acı Süreci
Reddilme, başarısızlık hissi ya da kötü ruh haliniz düzelmiyorsa, psikolojik olarak bir yaranız olduğunu ve onu bir uzman eşliğinde tedavi sürecine dahil olarak kendinizi o acıdan arındırmayı kabul etmeniz gerekiyor.
İçgüdüsel Davranış Süreci
Başarısızlık hissi, yapacağınız işe odaklanmanızı engelleyerek performansınızı azaltabilir. Bu süreçte, başarısızlığa daha fazla odaklanıp bunun tekrar etmesine yol açabilirsiniz. Başarısızlık sonrası moral bozuklukları görülmektedir. Buna sebep olan içgüdü davranışınızı görmezden gelmelisiniz. Bununla birlikte kontrol edebileceğiniz, size iyi gelmeyen faktöleri listeleyin ve sürecin nasıl izlediğini takip ederek neleri değiştirebileceğinizi görebilirsiniz.
Özsaygınızı Koruyun
Özsaygınız sizi duygusal açıdan koruyup direncinizi güçlendiren bir sistemdir. Bu sebeple, duygusal acı sürecindeyken kendinizi aşağılamaktan kaçınmalısınız. Zarar gören özsaygıyı iyileşleştirmenin en iyi yolu, öz şefkat görmektir. Empati yaparak, karşınızda aynı acıyı çeken ve sizinle paylaşan birini hayal ederek ona destek verip kendinize mesaj verebilirsiniz.
Olumlu Düşünün
Olumsuz düşünceler ile ruhunuzu sararak daha fazla kendinizi duygusal olarak aşağı çekebilirsiniz. Bu alışkanlık zaman içinde alışkanlık haline gelebilir ve psikolojik açıdan daha derin yarala yol açabilir. Bu düşüncelere son vermeniz için dikkatinizi verebileceğiniz bir işte görev alıp dikkatinizi verebilirsiniz. Kendinize hobi edinerek bu özelliği geliştirebilirsiniz.
Kaybınızı Anlamlandırın
Kayıp, hayatımızın her anında yaşayabileceğimiz bir olaydır. Fakat kayıp sürecinde yaşadığımız duyguları tedavi etmezsek psikolojik olarak daha fazla yarayabilir. Acınızı hafifletmek ve iyileşmek için kayıpta anlam bularak ondan amaç üretmektir. Başkalarının yaşamda neye minnetar olmasını göstererek ya da onlara nasıl yardımcı olacağınızı düşünerek kendinizi iyileştirebilirsiniz.
Suçluluk Duymayın
Aşırı suçluluk sizi zehirleyebilir. Bunun sebebi ise duygusal enerjinizi boşa harcamanıza neden olur ve sizi sorumluluklarınızdan uzaklaştırıp hayatın tadını almanız konusunda engelleyebilir. Bu suçluluk duygusana son vermenizin yolu, etkili bir özür dileme yöntemidir.
Tedavi Yöntemini Belirleyin
Kendiniz için yaygın duygusal sorunlarınızla nasıl başa çıkacağınızı öğrenmelisiniz. Çeşitli yollar deneyerek kendinize en uygun, en iyi gelen yöntemi seçmelisiniz.