Hayat sürekli bir değişim ve dönüşümü beraberinde getirir. Değişiklikler karşısında kimileri yetersiz kaldığını, hazır olmadığını düşünüp zorlanır, kimileri de bu değişikliklerle oldukça kolay başa çıkabiliyor gibidir. Hayatın getirdiklerine daha kolay uyum sağlamanın, çözüm üretmenin veya başa çıkmanın bir kaynağı psikolojik sağlamlıktır. En genel tanımıyla psikolojik sağlamlık kavramı " travma, zorluk ve devam eden önemli yaşam streslerine adapte olabilme yeteneği" olarak tanımlanabilir.
Psikolojik sağlamlık aslında gelişimsel bir süreçtir. Kişinin kendi kaynakları ve çevresinin etkileşimi ile oluşur. Psikolojik sağlamlık aynı zamanda duygusal dayanıklılığı da içeren bir stresle baş etme yöntemidir. Bireyin psikolojik sağlamlığı yüksek ise iç ve dış her türlü stres kaynağına karşı daha esnek, kendine güvenli ve psikolojik uyumu yüksek olacaktır. Psikolojik sağlamlığı düşük bireyler ise stresli durumlarla karşılaştığında genellikle uyumsuz davranışlar sergilemektedir.
Psikolojik Sağlamlığımızı Nasıl Arttırabiliriz?
- Fark etmek değişim için önemlidir. Mesela güçlü yönlerinizi yazarak başlayın ve güçlü yönlerinizin farkına varın.
- Güçlü yönlerinizi analiz edin. “Bununla nasıl başa çıkmıştım?” sorusunu sık sık kendinize sorup cevabını bulmayı deneyin. Cevaplarınızı not edin, bu durumları daha net görmenizi sağlayarak analiz etmenizi kolaylaştırır. Geçmişte başınıza gelen olumsuz olaylarla ilgili “olmasa ne olurdu?” ya da “daha farklı olsa ne olurdu?” gibi düşüncelerle zaman ve enerji kaybetmek yerine sizi bugün ayakta tutan ne sorusunun cevabını arayın. Unutmayın “Öldürmeyen şey güçlendirir.”
- Aktif baş etme becerileri olan mizah, iletişim becerileri, atılganlık, duygu düzenleme, eleştirel düşünme stratejileri gibi becerilerinizi geliştirmeye çalışın. İnternet dünyası bunlarla ilgili pek çok faydalı içerikle dolu.
- Sosyalleşmek de koruyucu bir faktördür. Arkadaşlarınız, akrabalarınız, aileniz ve yakın çevreniz ile olan paylaşımlarınızı çoğaltmak, onlarla kaliteli zaman geçirmek, psikolojik sağlamlığınızı artırır.
- Size iyi gelen kişileri, kitapları, şarkıları ve filmleri iyi bilin. Bunları rutinleriniz haline getirin.
- Umut etmeyi, hayaller kurmayı bırakmayın.
- Eğer denemenize rağmen hayatınızdaki olumsuzluklara odaklanıp güçlü yönlerinizi göremiyor yani psikolojik sağlamlığınızı sağlayamıyorsanız profesyonel destek almaktan çekinmeyin.
Özgün İçerik
0 Yorum
Yorum Yap