Öğrenci Kariyeri Banner

Plastik Atıklara Yeni Çözüm: Gıdaya Dönüştürme

Plastik Atıklara Yeni Çözüm: Gıdaya Dönüştürme

Yığınla plastik atık dünyamızı kirletiyor. Ancak iki bilim insanının bu sorunla başa çıkmak için yeni bir planı var; plastiği gıdaya dönüştürmek.

Tasarımı oluşturan iki bilim insanı 1 milyon Euro ödülün sahibi oldu. Mucitlerin sponsoru ise Alman bilim ve teknoloji şirketi Merck. Küresel plastik üretimi 2019’da toplam 368 milyon metrik tona ulaştı. Son 60 yıldaki tek düşüş, COVID-19 salgını ile fabrikaların kapatıldığı ve nakliyenin yavaşladığı dönemde gerçekleşti.

2021 Future Insight Ödülü, Illinois Urbana-Champaign Üniversitesinden biyomühendislik profesörü Ting Lu ile Michigan Teknoloji Üniversitesinden biyolojik bilimler doçenti Stephen Techtmann‘a verildi. Lu ve Tectmann, plastik atıkları ayrıştırmak ve yiyeceğe dönüştürmek için mikropları kullanıyor.

Merck CEO’su ve yönetim kurulu başkanı Belen Garijo, “Bu yılın Future Insight Ödülü’nü kazananlar, plastik atıkları ve geleneksel tarım yöntemleriyle ilişkili çevresel zararları azaltırken, güvenli ve sürdürülebilir bir gıda kaynağı üretme potansiyeline sahip çığır açan bir teknoloji geliştirdi.” olarak konuştu.

Bilim insanları söz konusu projelerine “gıda jeneratörü” adını verdi. Bu proje kullanım ömürlerinin sonuna gelen ve aksi takdirde çöplüklere veya okyanuslara gidecek olan plastikleri dönüştürmeyi amaçlıyor. İkili, ekonomik ve çok yönlü bir teknoloji bulmaya odaklandılar. Merck’e göre, elde edilen gıdalar gerekli tüm besinleri içeriyor, toksik değil ve sağlığa yararlı.

Bilim insanları, sentetik olarak değiştirilmiş mikroplardan yararlanmayı öğrendi. Ardından bu mikropları genetik olarak atıkları yiyeceğe dönüştürmek için programladılar. Lu buna mikrobiyal sentetik biyoloji diyor.

Techtmann ise, “Çevresel mikroplar, çoğu endüstriyel uygulamalara sahip olabilecek çok çeşitli kimyasal reaksiyonları katalize etme yeteneğine sahip. Laboratuvarım, karmaşık mikrobiyal toplulukların endüstriyel işlevleri yerine getirmek için nasıl işbirliği yapabileceğini araştırıyor.” dedi.

İki bilim insanı, çalışmalarının dünyada üretilen plastik atıkları alıp gıda veya yakıta dönüştürmelerine sağlayacağını söylüyor. Bilim dünyası bu çalışmayı yakından takip etmeye devam ediyor.

Kaynak için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.