Öğrenci Kariyeri Banner

İnsanlarda İyi Bir İzlenim Bırakmanın 5 Yolu

İnsanlarda İyi Bir İzlenim Bırakmanın 5 Yolu

Etkili bir dinleyici olun!
Günümüzde ikili ilişkilerin sağlam bir zemine oturmamasının en temel sebeplerinden birini empatik yani etkin bir dinleyici bulamamak oluşturuyor. Çünkü insanlar söylenenden çok kendi söyleyeceği şeye odaklanıyor. Konuşan kişi can kulağıyla dinlenmediği için kendisini değersiz hissediyor. Ne yazık ki günümüzde iyi bir dinleyici olmayı başaranların sayısı yok denecek kadar az. Hâlbuki iyi bir dinleyici olduğunuzda sağlam ilişkiler geliştirebilir, sorunların kaynağına inerek onları daha kolay çözebilir, karşı tarafın beklenti ve ihtiyaçlarını doğru analiz ederek kolay karar alabilir, yanlış anlaşılmaların önüne geçebilir ve daha da önemlisi karşı tarafı can kulağıyla dinlemeniz sonucunda elde ettiğiniz bilgiyi başkalarına kolayca aktarabilirsiniz. Bu ise sizin “güvenilir” imajı çizmenize yardımcı olur.

Göz temasından hiç vazgeçmeyin!
İletişim halinde olduğunuz kişiyle sohbet boyunca göz temasını kaybetmemeye özen gösterin. Elbette ki bu gözleri ayırmadan bakmak anlamına gelmiyor. Çünkü yapılan araştırmalar göz temasının uzun ve kesintisiz olmasının karşı tarafta saldırganlık olarak yorumlanmasına neden olabileceğini ortaya koyuyor. Özetle kısa süreli ama sürekliliği olan göz teması kurun, bunu yaparken de onu can kulağıyla dinlediğinizi gösterin. 

Beden dilinizi kontrol altında tutun!
İlk izlenimin yüzde 93’ünün beden dili neticesinde oluştuğunu söylemeliyiz. Beden diliniz aslında sizinle ilgili tüm ipuçlarını karşı tarafa verir. Ruh haliniz, karşı tarafa ne derece kıymet verdiğiniz, iletişime ne denli açık olduğunuz ya da özgüvenli olup olmadığınız gibi. 

Dış görünüşünüze dikkat edin
Türkçede “Ye kürküm ye” diye çok güzel bir deyim vardır. Aslında bu deyim dış görünüşümüze bağlı olarak karşımızdakinde yarattığımız ilk izlenimin ne denli önemli özetleyen çok güzel bir deyimdir. Temiz, tertipli ve düzenli görünmek ama daha da önemlisi nerede neyin giyileceğini bilmek çok önemlidir. Çünkü özenli giyinmiş olmanız sizin karşınızdakini önemsediğinizi ve ona değer verdiğinizi gösteren önemli bir detaydır. Sizin dış görünüşünüz aslında ilk karşılaşma anında kartvizitiniz gibidir. Zira insanlar sizinle ilgili ilk yargıya dış görünüşünüzle varırlar. Mevlana’nın da söylediği gibi, “İnsanlar kıyafetleriyle karşılanır, ilmiyle ağırlanır, ahlakıyla uğurlanır.”

Ses tonunuzu iyi ayarlayın
İletişim içinde olduğunuz insanlarda iyi bir izlenim bırakmanın diğer bir önemli yolu ise ses tonunu kontrol edebilmekte gizli. Ayrıca bir şey anlatırken kendinize olan güveniniz, doğal bir tavır takınmanız ve sohbete karşı tarafı da dahil edecek fırsatlar yaratmanız karşı tarafın ilgisini de mutlaka çekecektir ancak çok daha önemli olan şey o ilginç konuları hangi ses tonu ile karşı tarafa aktardığınızdır. Araştırmalar ortaya koyuyor ki insanlar ne anlattığına bakmaksızın yüksek ses tonuyla konuşan insanların daha az bilgili olduğunu düşünüyorlar. Brigham Young Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre de çok hızlı konuşanlar özgüveni yüksek kişiler olarak görülüyorlar. Bu nedenle bir ayna karşısına geçip alıştırma yapmakta ya da konuşmanızı kaydedip daha sonra dinlemekte fayda var. Bu alıştırma size nerede hata yaptığınızı görme fırsatı verir.

İletişimde olacağınız kişi(ler) hakkında bilgi edinin
 Elbette bu ancak planlı bir görüşmede mümkün olabilir. Görüşeceğiniz kişinin kim olduğu, geçmiş deneyimleri, çalıştığı şirket ve şirketin ana ürünleri ile ilgili kısa bir internet taraması ile çok şey öğrenmek mümkün. Görüşeceğiniz kişinin Facebook ve Linkedin gibi kişisel hesaplarını da kontrol etmenizi öneririz. Bu hesaplardan beğenilerinden prensiplerine kadar pek çok şeyi kolayca öğrenirsiniz.

Kaynak için tıklayınız

 


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.