Öğrenci Kariyeri Banner

Pazarlamada Halo ve Horn Etkisi

Pazarlamada Halo ve Horn Etkisi

Pazarlamada Marka Gücü ve Halo Etkisi

Firmanızın marka gücünü artırmakla ilgileniyorsanız, tanışmanız gereken biri var: Edward Thorndike. Thorndike, 1915'te alışılmadık bir sorunu belirlediği bir makale yayınladı.

Halo Etkisi üzerine ilk çalışması olan Thorndike, insanlar bir özelliğe göre bir kişiyi derecelendirdiklerinde, bunun diğer özellikler hakkındaki derecelendirmeleriyle ilişkili olduğunu keşfetti. Basitçe ifade etmek gerekirse, insanlar bir kişinin performansını tamamen iyi veya tamamen kötü olarak görme eğilimindedir. Bu fenomen "Halo Etkisi" olarak adlandırılmaya başlandı. Thorndike, araştırmasında Halo Etkisini bir ölçüm önyargısı kaynağı olarak görürken, bilgili pazarlamacı bunu modern marka kavramının temeli olarak kabul edecektir. Bir firmada bir ortakla etkileşim kurarken bir firma hakkında olumlu bir izlenim geliştirdiğimizde, tüm firmayı olumlu bir ışık altında görme eğilimindeyiz. Bu firmanın markası hakkındaki izlenimimiz güçlendi.

 

boynuz etkisi horn Efekt effect

 

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, diğer yönde de çalışabilir. Olumsuz izlenimler de "Şeytan Etkisi" ile genelleştirilir. Bunu Halo Etkisinin kötü ikizi olarak düşünün. Güçlü bir marka kavramı, hepimizin çok sezgisel bir düzeyde anladığı bir şeydir. Kendi deneyimlerimizden, yüksek marka gücüne sahip firmaların, ister yeni müşterilere, ister iş ortaklarına, ister çalışanlara ihtiyaç duysun, pazarda daha iyi iş çıkardığını biliyoruz.

Peki marka gücü tam olarak nedir?

Hinge'de, profesyonel hizmetlerdeki marka gücünü, bir firmanın hedef müşteriler arasındaki genel itibarının ve görünürlüğünün ürünü olarak tanımlıyoruz. Daha yüksek görünürlükle birlikte daha iyi itibara sahip firmaların daha güçlü markaları vardır. Tek başına yüksek görünürlük, markanızı gerçekten güçlendirmez. Herhangi bir deneyimli profesyonel hizmet pazarlamacısı, tam sayfa görüntülü reklamların tek başına markanızı güçlendirdiğine inanıyor mu? Benzer şekilde, çok az kişinin bildiği büyük bir itibar, size müşteri sadakatinden ve bir avuç dolusu tavsiyeden biraz daha fazlasını kazandırır. Bilinmeyen bir marka, güçlü bir marka değildir.

 

Marka Gücünü Artırmak için neler yapılmalı?

strateji geliştirme pazarlama Taktik teknik Uygulama satış

 

Herkese sadece büyük bir üne sahip olduğunuzu söylemek, tabii ki bunu yapmaz. İnandırıcı değil. Bunun yerine bunu göstermelisiniz. Ancak, olası her sektöre sunulan olası her hizmette itibarınızı kanıtlamak neredeyse imkansız bir iştir ayrıca da maliyet açısından pahalı olduğunu söylememize gerek bile yok. Ancak firmanızın her konuda en iyisi olmasına gerek yok. Sadece bir konuda en iyisi olmanız gerekiyor ve Halo Etkisi, hizmetlerinizin geri kalanını ileriye çekmenize yardımcı olacaktır. Benzer şekilde, herkes tarafından oldukça görünür olmanıza gerek yoktur. Ama bir yerlerde güçlü bir varlığa ihtiyacınız var. Bu başlangıç ​​noktasından itibaren marka gücünüz artabilir.

 

ÖZGÜN İÇERİK


Bekem Yasemin Çatak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Bekem Yasemin Çatak..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.