Öğrenci Kariyeri Banner

Pandemide Öne Çıkan 2 Meslek: Sosyal Medya & E-Ticaret Danışmanlığı

Pandemide Öne Çıkan 2 Meslek: Sosyal Medya & E-Ticaret Danışmanlığı

1.Sosyal Medya Danışmanlığı

Sosyal medya danışmanlığı

Sosyal medya hayatımızın bir parçası olmuşken bunu meslek haline getiren insanların olması da kaçınılmaz hale geldi. Günümüzde firmaların isimlerini duyurmak için kullandıkları ve markalaşmak adına sıklıkla başvurdukları mecra olan sosyal medya, bu platformları etkili yönetme ve hedef kitlenin dikkatini çekme konusunda kendini geliştirmiş olan insanlar için yeni bir iş alanı oluşturdu. 

Sosyal medya yönetimi, markanızın değerini yükseltme, ürün veya hizmeti müşteriye tanıtma, içerik üretme, reklamları yönetme gibi görevleri olan sosyal medya danışmanları, özellikle pandemi sürecinde insanlarla bir araya gelemeyen şirket veya markaların işlerini oldukça kolaylaştırdılar. Müşterilerle iletişimin en doğru stratejiyle yönetilmesi, geribildirimlerin değerlendirilmesi ve kitle analizinin yapılması online süreçte şirket-müşteri etkileşimini artırmak adına önemli birer püf noktası oldu.

Ülkemizde Sosyal Medya Danışmanlığı için doğrudan eğitim veren üniversite bölümü bulunmamaktadır. Ancak pazarlama, halkla ilişkiler, reklam ve tanıtım gibi bölümlerden mezun olan kişiler genel olarak Sosyal Medya Danışmanı olarak çalışabilmektedir. Bazı üniversitelerde ise pazarlama, reklam ve tanıtım gibi bölümlerde sosyal medya ile ilgili dersler verilmektedir.

 
2.E-Ticaret Danışmanlığı

E-ticaret danışmanlığı

Evde kaldığımız süreçte çoğumuzun en az bir kere ihtiyaç duyduğu internet alışverişi, müşteriye sunduğu imkanlarla 1. öncelikteki tercih sebebi olmayı başardı. Türkiye’de ve dünyada büyük bir gelişme gösteren e-ticaret bu sektördeki markaları da harekete geçirdi. Reklamlarla ve kampanyalarla istediği kitleye ulaşmayı başaran markalar, e-ticaretin ne kadar etkili olduğunu gösterdiler. Bununla birlikte kişiler veya diğer markalar online satıştan para kazanabileceklerini gördüler ve bu alanda danışmanlık alma ihtiyacı duydular.

E-Ticaret Danışmanları pazarlama stratejileriyle ilgili bilgi sahibi,  SEO ve SEM çalışmalarını gerçekleştirebilen, müşteri ilişkileri konusunda kendini geliştirmiş, satış veya hizmetin raporlanması, denetlenmesi ve analiz edilmesi konularında yetkin kişilerdir. Kısacası markanın online kimliğini geliştirirler. Bu durum şahıslara verilen danışmanlık hizmetinde de  e-ticaret yapılacak platformun kişiye tanıtılması ve etkin olarak kullanılmasına rehberlik edilmesi şeklinde yürütülür.

E-ticaret danışmanı olmak için bir okuldan mezun olmanıza gerek yoktur. Bazı şirketler,  üniversitelerin lisans programlarından mezun olma şartını koysa da çeşitli eğitimler alarak E-Ticaret sertifikasına sahip olabileceğiniz programlar düzenlenmektedir. Ücretli veya ücretsiz birçok videolu eğitimi online olarak çeşitli platformlarda bulabilirsiniz.

Tuger Akkaya - Youtube Eğitimi

Mehmet Tek - Udemy Eğitimi

İşte bazı satış platformları: Hepsiburada, Gittigidiyor, N11, Sahibinden.Com, Yemeksepeti, Trendyol, Etstur, Migros Sanal Market, Amazon Inc., Jingdong, Alibaba Group Holding Ltd., Ebay Inc.


Şükran  Sökmen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Şükran Sökmen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.