Öğrenci Kariyeri Banner

Otokontrolünüzü Sağlayabiliyor Musunuz?

Otokontrolünüzü Sağlayabiliyor Musunuz?

Özdenetim, arzularınızı o an tatmin edebilecek şeyler yerine, uzun vadeli hedeflerinize fayda sağlayan bir şey yapma yeteneğidir. Fakat birçoğumuz için “bilinmeyen gelecekten” bir şeyler feda etmek kısa sürede elde edebileceğimiz ödüllerden vazgeçmekten çok daha kolaydır.

Angela Duckworth’a göre şimdiki ve gelecekteki siz arasında karar vermek oldukça zordur. Geleceğin ne kadar önemli olduğunu bilseniz bile dürtüleriniz şimdiki zamana odaklıdır. Özellikle de elde edeceğiniz şey tam da önünüzde olduğunda iradeniz sizi bir hayli zorlayacaktır.

Son yıllarda otokontrolle ilgili en önemli keşiflerden biri insanları baştan çıkartan şeylerin büyük ölçüde farklılık göstermesidir. Bunun için otokontrolünüzü zayıflatan nedeni anladıktan sonra, onları düzeltmek için bir şeyler yapabilirsiniz.

Örneğin sabah ofise gittiğinizde mola saatlerinizi ayarlamak ya da e-maillerinizi kontrol etmek için spesifik bir zaman ayırmak gibi gününüzün geri kalanını planlamaya yönelik davranışlar otokontrolünüzü sağlamak adına faydalı olacaktır

Tabii ki her şey planlama değil. Planlamayı yaptıktan sonra, aslında davranışınızı değiştirmelisiniz. Örneğin cep telefonunuza çok sık bakıyorsanız bir süreliğine sessiz moda alabilir ya da öğle yemeğine kadar telefonunuzu çantanızda tutabilirsiniz. Otokontrolünüzü zayıflatan davranışa karşı çıkmak, görevinize sadık kalmak için yapılacak en önemli adımdır.

KAYNAK


Ezgi Nur Budak

MEF Üniversitesi-Psikoloji

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.