Öğrenci Kariyeri Banner

Oscar'a Aday Gösterilen En İyi Türk Filmleri!

Oscar'a Aday Gösterilen En İyi Türk Filmleri!

Sinema dünyasının en saygın ödülleri Oscar Ödülleri, diğer adıyla Akademi Ödülleri her yönetmenin, oyuncunun ve sinema sektörüne emek veren her çalışanın hayalidir.

1929 yılından beri düzenlenen ve 1947 yılından itibaren de yabancı dildeki filmleri de değerlendirmeye alan Oscar'a, Türkiye de aday adayı filmler gönderdi. O filmler arasından en sevilen ve en başarılı bulunanları sizler için derledik.

Oscar'a Aday Gösterilen En İyi 10 Türk Filmi:

1- Susuz Yaz - 1963

Metin Erksan tarafından yönetilmiş olan Susuz Yaz, Necati Cumalı’nın kitabından uyarlanmıştır. Türkiye’nin Oscar macerasını başlatan film olan Susuz Yaz'ın çekimleri İzmir'de gerçekleşmiştir. İki zıt kardeşin çatışmasının dile getirildiği filmde susuzluk ve kadınlık temaları ele alınmıştır. Siyasi taşlamalara da yer verilen filmin baş rollerini Hülya Koçyiğit ve Erol Taş paylaşmaktadır.

Usta oyuncu Hülya Koçyiğit'in ilk filmi olan Susuz Yaz'ın bir diğer önemi ise Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı ödülünü kazanmış olmasıdır. Ayrıca bu ödülle Susuz Yaz, uluslararası bir ödül kazanan ilk Türk filmi olma özelliğine sahiptir.

2- Kelebeğin Rüyası

Başrollerinde Belçim Bilgin, Kıvanç Tatlıtuğ ve Mert Fırat'ın rol aldığı Kelebeğin Rüyası filminin yönetmen koltuğunda Yılmaz Erdoğan oturmuştur. Filmde 2'nci Dünya Savaşı döneminde Zonguldak’ta yaşayan Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu’nun hikayesi ele alınmaktadır. Kelebeğin Rüyası 2013'te 86'ncı Oscar Ödülleri’nde Yabancı Dilde En İyi Film aday adayı olarak seçilmiştir. 

3- Bir Zamanlar Anadolu’da

Nuri Bilge Ceylan’ın yazıp yönettiği Bir Zamanlar Anadolu’da, en iyi Türk filmi arasında yer almaktadır. Filmin baş rollerini Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan ve Taner Birsel üstlenmiştir. Bir Zamanlar Anadolu’da savcı ile doktorun cinayet soruşturmalarını konu almaktadır. Film, 64'üncü Cannes Film Festivali’nde Büyük Ödül’ün sahibi olmuştur. Aynı zamanda 84'üncü Oscar Ödülleri’nde Yabancı Dilde En İyi Film dalında aday adayı olmuştur.

4- Bal

Galasını 60'ıncı Berlin Uluslararası Film Festivali’nde yapan Bal, “Yusuf Üçlemesi”nin son filmidir. Film, 7 yaşındaki Yusuf’un yaşadıklarına odaklanmaktadır. Karadeniz’in büyüsel yapısı da aktarılmış olan filmde Yusuf’un babası ağaçtan düşerek ölmüştür. Babasının ağaçtan düştükten sonra ölüme kadar olan süreci Yusuf’un gözünden aktarılmıştır.

5- Güneşi Gördüm

Mahsun Kırmızıgül’ün yazıp yönettiği Güneşi Gördüm, Türkiye’nin güneydoğusundaki köylerindeki çatışmalar nedeniyle zorlanan Kürt bir aileyi anlatıyor. Yayınlandığı yılın en çok hasılat yapan Türk filmlerinden biri olan Güneşi Gördüm, 82'nci Akademi Ödülü’nde Yabancı Dilde En İyi Film dalında Türkiye’nin adayı olmuştur.

6- Uçurtmayı Vurmasınlar

1989 yılında yayınlanan Uçurtmayı Vurmasınlar filminin yönetmen koltuğunda Tunç Başaran oturmuştu. Çekimlerin tamamının Ankara Merkez Kapalı Cezaevinde geçtiği filmin öyküsü beş yaşındaki bir çocuğun gözünden anlatılmıştır. 5 yaşında olan Barış, annesinin hüküm giymesi sebebiyle hapishanede dünyaya gelmiştir. Bütün hayatı da hapishanede geçmiştir.

Filmde Barış’ın gözünden kadın hapishanesi aktarılmıştır. Özgürlük fikri, Barış’ın algılayamadığı dünya çerçevesinde işlenmiştir. 

7- Kaç Para Kaç

Reha Erdem sinemasının en sürükleyici filmleri arasında yer alan Kaç Para Kaç, monoton bir hayatın değişimini ele almaktadır. Babadan kalma bir giyim dükkânı olan Selim, ailesine pek de sıkıntı yaşatmadan geçimini sürdürmektedir. Bir gün taksiye biner. Bindiği takside içi dolar dolu bir çanta bulur. Buradan itibaren Selim’in para ile olan imtihanı başlar. 

8- Büyük Adam Küçük Aşk

Büyük Adam Küçük Aşk, aksi bir adam ile küçük bir kız arasındaki ilişkiyi ele almaktadır. Filmin yönetmen ve senaristi Handan İpekçi'dir. Küçük kız Hejar, İstanbul’da bir eve bırakılır. Bu evde yaşayan örgüt militanları polis baskınında öldürülür ve Hejar polislere gözükmeden karşı daireye kaçar.

Bu dairede emekli bir hâkim olan Rıfat Bey yaşamaktadır. Rıfat Bey, cumhuriyetin kuruluş ideallerine sıkı sıkıya bağlıdır. Evine gelen bu kızın durumunu temizlikçisinin de yardımıyla anlayan Rıfat Bey’in gönlü bu kızı polislere temsil etmeye el vermez. Böylelikle birbirlerinin konuştukları dili bilmeyen iki kişi aynı evde yaşamaya başlarlar.

9- Mavi Sürgün

Halikarnas Balıkçısı’nın aynı adlı otobiyografik romanından uyarlanmış olan 1993 yapımı filmin yönetmen koltuğunda Erdem Kıral oturmuştur. Bilindiği üzere Halikarnas Balıkçısı Bodrum’a sürgüne gönderilmiştir. Hikâye, bu sürgünün ilk yıllarında geçmektedir. Osmanlı’nın son yıllarında aristokrat olarak yetişmiş Cevat Şakir’in aile ortamındaki çekişmesine değinen film, geri dönüşlerle bu çekişmeleri anlatmaktadır. 

10- Salkım Hanım’ın Taneleri

Salkım Hanım’ın Taneleri, Altın Portakal dahil birçok ödül kazanmış bir film. Tomris Giritlioğlu’nun yönetmenlik koltuğuna oturduğu filmin kadrosunda Hülya Avşar, Uğur Polat, Derya Alabora, Kamuran Usluer, Güven Kıraç ve Zafer Algöz gibi başarılı oyuncular yer almıştır. Film, köyünü terk edip İstanbul’a yerleşen Durmuş ile Nimet’in hikâyesini anlatır. 

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.