Öğrenci Kariyeri Banner

Etkili Sunum Yapmak İçin 8 Teknik!

Etkili Sunum Yapmak İçin 8 Teknik!

Etkili ve başarılı sunum yapmak kolay değildir. Etkili bir sunum yaptığınızda, bir sonraki sunumunuzda kendinize olan güveniniz artacak ve çok daha kolay bir sunum yapacaksınız.

Sunum yapmak bazı insanları endişelendirirken, bazı insanlara göre deneyim arttırmak için bir fırsattır.  Sunumlar, çalışma alanınızla ilgilenen insanlarla doğrudan konuşmanın, projelerinizi ileriye taşımak için fikirler toplamanın ve değerli kişisel bağlantılar kurmanın bir yoludur. Etkili bir sunum yapmanız için gerekli olan 8 maddeyi sizler için derledik.

1- Sunumunuzu Planlayın

Herkes bir sunum yapabilir, ancak etkili bir sunum yapmak için bunu planlamanız ve sunuma hazırlanmanız gerekir. Sunumunuzun amacını bilmelisiniz ve bu amaca göre sunum yaparken ses tonunuza, yaklaşımıza, sunumun uzunluğuna dikkat etmelisiniz.

2- Prova Yapın

Tekrar yapmak sunum için çok önemlidir. Tekrar yaptığınız takdirde konuşmanızın her ayrıntısını, tüm slaytları ve göründükleri sırayı biliyor olacaksınız. 

Ne kadar iyi performans gösterdiğinizin doğru bir sonucunu almak için telefon, video veya ses kayıt cihazınızı bile kullanabilirsiniz. Ayrıca arkadaşlarınızın ya da ailenizin önünde prova yapabilirsiniz böylece size hatalarınızı gösterebilirler. Ancak daha da önemlisi, notlara ihtiyaç duymayacağınız bir şekilde daha rahat olacaksınız ve daha bilgili görüneceksiniz.

3- Bunlara Dikkat Edin

Hedef kitleniz anlatımınızı beğenirse daha fazla dinleyecektir. Kitlenizin kontrolünü sağlayın, sunuma zamanında başlayın ve iyi bir açılış yapın ve dikkatleri üstünüze çekmeyi başarın. Doğal bir şekilde kendinizi tanıtın. Kitlenizden yanıt ve tepki almaya çalışın. Ana noktalara vurgu yapın ve önemini hissettirin.

4- Yazıları Tekrarlamayın

İnsanlar bir şeyler okumak için konferanslara veya toplantılara gelmezler, onlarla meşgul olduğunuzu duymak isterler. Bir konuşmacı her slaytta yazılanları kelimesi kelimesine okuduğunda bu dinleyici için sıkıcı bir sunum haline gelir. Slayt içeriğini ara sıra bir ipucu olarak kullanmak sorun değil ancak ekrandan arkanızı dönüp izleyiciye okumak sizi hem tembel gösterecektir hem de sizi izlemek oldukça sıkıcı olacaktır.

5- Etkili Görseller Kullanın

Sunumlarınızda görsel kullanmak sunumuzu daha etklili bir hale getirecektir. Slayt tasarımınızın dikkat çekici olması, kullandığınız görsellerin tutarlı olması sunumuzu daha etkili yapar.

6- Kitlenizi Tanıyın

Çalışmanızı sunmanın ilk ve en önemli kuralı kitlenizi tanımaktır. Kitlenizin ne düşünmesini, hissetmesini ve ne yapmasını istediğinize karar verin. Ve bunu nasıl başaracağınızı planlayın.  Kitlenizin kim olduğunu bilmeniz, sunumun içeriğini ve yapısını doğru bir şekilde ayarlamanıza yardımcı olacaktır. Kitleniz ne sunduğunuzu, nasıl sunduğunuzu ve ne kadar süre için sunacağınızı belirleyecektir.

7- Göz Teması Kurun

Gülümsemek hem sizi hem de karşınızdakini rahatlatır.  Gülümsemek, kalabalığa güven ve coşku gösterir. Pek çok konuşmacı zamanlarını izleyiciden başka herhangi bir yere ayaklarına, slaytlarına, notlarına bakarak geçirir. Eğer konuştuğunuz kişilerle göz teması kurmazsanız, dinleyicileriniz sizden sıkılır ve sonuç olarak kendinizle konuşuyormuş gibi olursunuz.

8- Sorular Sorun

Sorular sormak, izleyici üyelerinin beyinlerini birleştirmenin ve düşünmelerini sağlamanın harika bir yoludur. Sunum programınız ve ortamınız izin veriyorsa, bu soruları doğrudan kitleye sunmak konuşmayı canlandıracaktır. Tüm seyircilerin ellerini kaldırarak birlikte cevaplayabileceği ilginç sorular sormaya çalışın. 

Kaynak

 

 


Merve Akbağ

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Merve Akbağ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.