Öğrenci Kariyeri Banner

Nobel Edebiyat Ödüllü Türk Yazar Orhan Pamuk'un En İyi 10 Kitabı!

Nobel Edebiyat Ödüllü Türk Yazar Orhan Pamuk'un En İyi 10 Kitabı!

Orhan Pamuk edebiyatımızın en önemli yazarlarından birisidir. Aynı zamanda Nobel Edebiyat Ödülü kazanan ilk Türk yazar olarak tarihe geçmiştir.

Herkesin okumasını tavsiye ettiğimiz Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un en iyi 10 kitabını sizler için derledik!

Nobel Edebiyat Ödüllü Türk Yazar Orhan Pamuk'un En İyi 10 Kitabı!

1. Masumiyet Müzesi

1975 yılında başlayan hikâye, zengin Basmacı ailesinin 30 yaşındaki oğulları Kemal ile uzak akrabaları, yoksul Keskin ailesinin 18 yaşındaki kızı, tezgahtar Füsun arasındaki aşkı anlatmaktadır. Kemal, Füsun’a olan sevgisinden dolayı onun hatırasını hep yaşatmak için eşyalarını biriktirir. Böylece bu eşsiz eser, kitaptan esinlenilerek kurulan ilk müzenin ilham kaynağı olur.

2. Kar

Orhan Kemal'in toplumu ele aldığı bir kitabıdır. Türkiye'nin sosyal ve siyasi şartlarını gözler önüne seren kitap Orhan Pamuk'un görüşlerini de içerir.  

On iki yıldır Almanya'da sürgün hayatı yaşayan şair Ka, Türkiye'ye dönüşünden dört gün sonra bir söyleşi için Kars'a gider. Yağan karın altında sokak sokak, dükkân dükkân bu hüzün kokan güzel şehri gezer ve insanlarını tanımaya çalışır.

3. Kara Kitap

Galip, çocukluk aşkı ve kayıp karısı Rüya'yı karlı bir kış günü İstanbul'da aramaya başlar. Çocukluğundan beri yazılarını hayranlıkla okuduğu yakın akrabası gazeteci Celâl Salik'in köşe yazıları, bu arayışta ona yol gösterir ve eşlik eder.

Eser, Şeyh Galip’in Hüsn-ü Aşk isimli eşsiz eserinin modern dünyaya uyarlanmış halidir.

4. Benim Adım Kırmızı

Yazar bu kitabını: "En renkli ve en iyimser romanım." olarak tanımlar. Romanda III. Murat’ın bir kitap yazılmasını istemesi üzerine, o kitabın hazırlanışındaki zorlu süreç anlatılır.

5. Beyaz Kale

17. yüzyılda Türk korsanları tarafından tutsak edilen bir Venedikli, İstanbul'a getirilir. Astronomi, fizik ve resimle ilgilenen bu köle, aynı alanlarla ilgilenen bir Türk tarafından satın alınır. Aralarında garip bir benzerlik olan bu ikili birbirlerini tanıma yolculuğuna çıkarlar. 

6. Kırmızı Saçlı Kadın

 Romanın kahramanı Cem, babası tarafından terk edilir ve bir gün Güngören'de kuyu kazarken kırmızı saçlı bir kadına aşık olur. Bu iki olay Cem’in hayatını şekilledirir. Baba-oğul kavgasını ve aşkı yoğun bir şekilde hissedebileceğiniz bu eseri kesinlikle okumalısınız.

7. Cevdet Bey ve Oğulları

Orhan Kemal ilk romanıdır. Gayrimüslim tüccarların Müslüman tüccarlardan fazla olduğu bir dönemde, Cevdet Bey’in bir Müslüman olarak büyük bir şirket kurması ve aile hayatı anlatılır. Türkiye’nin modernleşme süreci işlenir.

8. Kafamda Bir Tuhaflık

Kafamda Bir Tuhaflık, boza ve yoğurt satıcısı Mevlut Karataş'ın hayatı etrafında 1950'lerden itibaren etkili bir değişim ve dönüşüme uğrayan İstanbul'un anlatıldığı bir romandır. Yazar,eserini şöyle tanımlar: “Bu, boza ve yoğurt satıcısı Mevlut Karataş'ın hayatının ve hayallerinin hikâyesi."

9. Sessiz Ev

Orhan Pamuk'un ikinci romanı olan bu kitap, anne ve babalarını kaybeden üç kardeşin babaannelerini ziyaretleri sırasında geçirdikleri bir haftayı anlatır. Bu kardeşlerden üçü de birbirinden çok farklıdır. Kardeşlerden birisi alkolik ve melankolik bir karakterdir. Diğer kardeş ise, devrimci bir öğrencidir. Kardeşlerden sonuncusu ise, Amerika hayalleri kuran biridir.

10. Yeni Hayat

Orhan Pamuk'un herkes tarafından bilinen: "Birgün bir kitap okudum tüm hayatım değişti." sözüyle başlayan kitabıdır. 

İstanbul’da yaşayan 22 yaşındaki Osman, okuduğu bir kitaptan etkilenir ve yeni hayatını kurma arayışına girer. Roman, Osman'ın kimlik arayışı ve değişimleriyle devam eder. 

Kaynak

 

 

 


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.