Bazen güne başlarken kendimizi çok kötü ya da çok iyi hissederiz. Bunu gördüğümüz rüyaya yorarız bazen. Güzel bir rüya bizi mutlu edebilirken kabus gördüğümüz günler cehnneme dönebiliyor. Peki neden rüya görüyoruz?
Rüya Nedir?
Rüya, uyku halindeyken görsel ve işitsel olarak hissedebildiğimiz bir algı bütünüdür. Kimimiz hiç rüya görmediğini iddia eder. Bunun sebebi bazen uykuları derin uykudayken görürüz ve bu sebeple hatırlamayız. Uyanmaya yakın gördüğümüz uykuları ise hatırlarız. Yoruma oldukça açık bir konu olan rüyanın anlaşılması için herkesin bir çabası vardır.
Neden Rüya Görüyoruz?
Freud'a göre rüyalarımız arzularımızı bize gösteriyor. Freud sonrası teoriler ise rüyaların günlük hayatımızdan izler taşıdığını söylüyor.
Mezopotamya'da görüyoruz ki; rüyalar bir çeşit kehanet olarak görülebiliyor ve rüyaları yorumlayan kişiler bulunabiliyor. Antik Yunan ve Mısır'da rüya yorumlayanların sosyal statüsünün oldukça yüksek olduğunu görebiliriz.
Hayvanların da rüya gördüğünün tespit edildiğini biliyor muydunuz? Bu durumun tespit edilmesi rüyanın insana özgü bir durum olmadığını gösteriyor bize. Evrimsel açıdan düşünecek olursak rüyalar bizden daha eski bir maziye sahiptir. Modern bilim rüyaların REM (Rapid Eye Movement) uyku evresinde görüldüğünü kanıtlamıştır. Bu evrede beyin; norefinefrin, serotonin gibi kaslara motor sinyallerini ileten nörotransmitlerin salgını sağlar ve rüyalarımızı bu şekilde hissebilir. Bedenimizin tepki vermemesi ancak hissedebilmemizin sebebi budur. REM aşamasında bir sorun oluşan bireylerde ise uyurgezerlik problemi görebiliriz.
Bazı teoriler rüyaların bilgiyi uzun dönem hafızamızda tutmamıza fayda sağladığını öne sürüyor.
Henüz kesin bir açıklığa kavuşmayan rüyaların ne olduğu sorusuna belki gelecekte bir yanıt bulabiliriz. Biz yine de rüyalarımızı iyiye yorup günümüzü kötü geçirmeye sebep yaratmayalım:)
Bonus* Bilinçaltı ve rüyaların bağını merak ediyorsanız "Rüyalar Bilinçaltımızın Oyunu Mu?" yazımıza göz gezdirebilirsiniz.
0 Yorum
Yorum Yap