Öğrenci Kariyeri Banner

Mülakatlarda STAR Tekniği İle Kendinizi Öne Çıkarın!

Mülakatlarda STAR Tekniği İle Kendinizi Öne Çıkarın!

Şirketlerdeki işe alım uzmanları artık bir adayda takım ile birlikte çalışma, liderlik vasfına sahip olma ve karşılaştığı problemleri sonuç odaklı çözme becerilerine sahip olmasını istiyor. Yapılan iş mülakatları da bunlar üzerine yetkinlik bazlı mülakat sorularını içeriyor. Peki, siz bu sorulara kendinizi en iyi ifade ederek ve anlaşılır bir şekilde nasıl cevap verebilirsiniz?

Mülakata gitmeden önce yapmanız gerekenlerden biri başvurduğunuz şirketi ve başvurduğunuz pozisyonun gereklilikleri hakkında araştırma yapmalısınız. Gelecek hedeflerinizden ve beklentilerinizden tutku ile bahsedebilirsiniz. Mülakatların vazgeçilmez bir parçası haline gelen geçmiş staj ve iş deneyimlerinizle ilgili sorularda ise yaşadığınız bir sorunu nasıl çözüme ulaştırdığınızı, bunu nasıl yaptığınızı ve sonucunu işe alım uzmanı ile tamamen dürüst bir şekilde abartıya yer vermeden paylaşmanız çok önemli. Deneyimlerimizi hangi sıra ile etkili bir şekilde anlatabiliriz?

STAR tekniği tam bu konuda yardımınıza yetişiyor. STAR tekniği geçmişte yaptığınız çalışmaların ve sizi başarıya ulaştıran çalışmanızdan sonucuna kadar neyi, nasıl ve ne şekilde yaptığınızı akıcı ve anlaşılır bir şekilde karşı tarafa sunmanızı sağlıyor.

STAR kısaltmasının açılımı ise;

  • Situation (Durum): İş yerinizde eylemde bulunduğunuz yeri anlatacaksınız.
  • Task (Görev): Bu olaydaki sorumluluğunuz ve görev bilinciniz hakkında bilgi verin. Örneğin; bir yönetici veya müşteri talebi, bir ekip çalışması yürütülmesi, bir teslim tarihi gibi.
  • Action (Eylem): Bu aşama STAR tekniğinin en önemli yeridir. Burada sizin ne yaptığınız, ne söylediğiniz, nasıl yaptığınız gibi eylemi ortaya koyan davranışınızdır.
  • Result (Sonuç): Yapmış olduğunuz eylem sonucunda bunun olaya etkileri ve değişiklerini içerir. Açık bir dil ile elde edilen sonuç detayları ile paylaşılır.

İyi Şanslar!


Öğrenci  Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.