Öğrenci Kariyeri Banner

Modern Yaşamın Hastalığı: Hayalet Titreşim Sendromu

Modern Yaşamın Hastalığı: Hayalet Titreşim Sendromu

21. Yüzyıl her ne kadar aldıkları çok olsa da, hayatlarımıza kat be kat daha fazla katkıda bulundu. Bilgiye her zaman, her yerde, her saat erişim; kolay iletişim, dijital çağ, çeşitli teknolojik mucizeler... Ve onların en önemlisi, ellerimizde her gün tuttuğumuz cep telefonlarımız.

telefon

Artık neredeyse bir bilgisayar ile aynı işleri görebilen bu küçük mucizeler hayatımıza girdiğinden beri bir sürü şeyi çok daha kolay hallediyoruz. Ödemeler, banka işlemleri, yemek siparişleri, alışveriş gibi günlük işlerin yanında; cep telefonları bilgisayar, müzik çalar, televizyon görevi bile görebilecek hale geldi. Henüz 25 yıl önce bu işlemlerin hepsini nasıl yaptığımız düşünülürse, gerçekten ne kadar mucizevi bir çağda yaşadığımızı hatırlamış oluruz.

telefonlar

Buna rağmen hatırlamakta fayda var: Her şeyin fazlası zararlıdır. Cep telefonları her şeyi kolaylaştırmakla kalmadı, aynı zamanda tam da bu sebepten hayatlarımıza köklerini saldılar. Her şeyimizi telefonlarımızla yaptığımız için onlara ihtiyaç duyduğumuz bir dönemdeyiz. Telefon artık sadece birini aramak için değil, her zaman bağlantıda kalmak için. Artık hayatımızın neresine bakarsak bakalım, nereye gidersek gidelim; telefon hep orada.

sağ baştan telefon

Elbette, bunun bize bazı etkileri olacaktı değil mi?

Onlardan biriyse Hayalet Titreşim Sendromu. Hayalet Titreşim Sendromu, kişinin telefonundan gelmeyen titreşim veya sesleri algılamasıdır. Yani bu sendromun var olduğu kişiler telefonlarından aslında var olmayan bildirimlerin, titreşimlerin geldiğini hissederler. Bu hissiyat günün her saati, herhangi bir aktivite yapabilirken oluşabilir. Her ne kadar henüz sendrom üzerine yapılan araştırmalar kısıtlı olsa da, yapılan araştırmalar varoluşunun kişinin telefon kullanma süresinin artmasıyla tetiklendiği kanısını ortaya koyuyor. Titreşimler genellikle telefon taşmaya başladıktan sonraki 1 ay ve 1 yıl arasındaki zaman içinde gelişiyor.

akıllı telefon

Buna ek olarak, kişinin bulunduğu durumlarda titreşimleri etkiliyor. Psikolojik, duygusal etkenlerin yanında deneyimlerinde rolü bulunuyor. Mesela, bir yerden telefon veya birinden bir mesaj bekleyen biri bu titreşimleri alabiliyor.

telefon beklemek

Her ne kadar bu sendrom çok sık rastlanıyor gibi gözükmese de, hemen yanılgıya düşmeyin. Yapılan bir araştırmaya göre, ABD’de 290 üniversite öğrencisinin neredeyse %90’ı bu durumu yaşıyor. Özellikle bu sayılara bakıldığında, HTS, hiç de az rastlanılan bir durum gibi gözükmüyor. Hatta belki de etrafınızdakiler, belki siz de fark etmeden bunu yaşıyor olabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Telefon Bağımlılığının 5 Önemli İşareti

Teknoloji Bağımlılığından Kurtulmanın Püf Noktaları

 


Yağmur Akarsu

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Yağmur Akarsu..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.