Öğrenci Kariyeri Banner

Mindfulness Nedir?: Sizin İçin 10 Maddede Açıkladık

Mindfulness Nedir?: Sizin İçin 10 Maddede Açıkladık

Zihnimizi meşgul eden ve bizi strese sokan birden fazla durumla karşı karşıya kalıyoruz. Böyle durumlarda zihnimizi arındırmak ve rahatlatmak istiyoruz. Bu gibi durumlarda yapılması önerilen şeylerden biri de mindfulness tekniğidir. Bir diğer adıyla "bilinçli farkındalık" olarak bilinen mindfulness nedir? Bu soruyu 10 maddede sizler için cevapladık.

 

1. Mindfulness Nedir?

Mindfulness; hislerimiz, duygularımız, nefesimiz, davranışlarımız üzerinde farkındalığımızı artıran, dikkatimizi objektif bir şekilde yönetmemizi sağlayan ve kendimizi gözlemleme tekniğidir.

2. Mindfulness, Gevşeme Tekniği Değildir

Mindfulness egzersizi yaptığımızda vücudumuzu rahatlatır ve gevşetiriz fakat mindfullnes'ın asıl amacı dikkatimizi geliştirmek olduğundan rahatlama anlamında kullanılırsak faydasını azaltmış oluruz.

3. Mindfulness Olumlama Tekniği Değildir

Olumlama tekniği, etrafımızdaki her şeyi pozitif görme ve o şekilde hayata geçirme isteğidir. Fakat mindfulness bir şeyi olduğu gibi gösterdiği için olumlama tekniğiyle bağdaştırırsak amacına ters düşer.

4. Mindfulness Hiç Düşünmemek Demek Değildir

Gün içinde ortalama 50-60 bin düşüncenin yer aldığı zihnimizde mindfulness tekniği uygularsak düşüncelerimizi durdurmuş olmayız. Aksine düşüncelerimizin akışını kontrol etmek ve onları tarafsız bir şekilde izlemek asıl amacımızdır. Bundan dolayı hiçbir şey düşünmeme durumu mindfulness için yanlış bir algıdır. 

5. Mindfulness Bedensel Farkındalığı Artırır

Mindfulness tekniği, bedensel farkındalığı bize daha çok aşılar. Bu sayede vücudumuz ve zihnimiz arasındaki bağlantıyı koruyup kontrol edebiliriz. 

6. Mindfulness Duygularımızı Farketmektir

Mindfulness egzersizi yapmak bize duygularımızı güçlendirerek bu durumu daha iyi şekilde yönetmemize yardımcı olur.

7. Mindfulness Hayatımızı Sadeleştirmede Büyük Rol Oynar

Mindfulness'ı hayatımıza dahil ettiğimiz andan itibaren davranışlarımızı daha iyi tanır hale geliriz ve onları kendimizce yönetebiliriz. Bize fayda sağlamayan davranışlarımızdan ve alışkanlıklarımızın farkına varırız ve hayatımızı bu şekilde düzene sokabiliriz.

8. Mindfulness Doğayla Bizi Birleştirir

Doğanın sürekli değişimine hislerimiz, davranışlarımız ve vücudumuzla ayak uydurmaya çalışırız. Düşünce kalıplarımızdan çıkmamızı sağlayan mindfulness sayesinde daha dinamik ve stressiz bir hayatın kapılarını aralarız. 

9. Mindfulness Şimdiki Zamanı Yaşamaktır

Geçmişteki hislerimizi, düşüncelerimizi ve yaptıklarımızı aklımıza getirdiğimiz anlar veya gelecekte yapmayı düşündüğümüz zamanlar oluyor. Böyle olduğunda şimdiki zaman için yapacağımız şeylerle kendimizi mutlu etmek adına düşünmek için zihnimizde yer kalmıyor. Bizi mutsuzluğa sürükleyen durumlardan biri de bu diyebiliriz. Geçmiş ve geleceğe odaklanmaktan ziyade şimdiki zamanı iyi değerlendirmek kendimiz için daha faydalı olacaktır.

10. Mindfulness Ezbere Yaşamak Değildir

Bazen yaptığımız işlere kendimizi veremiyoruz, o işi yaparken aynı anda başka bir şey düşünüyoruz ve kafamız başka şeylerle meşgul oluyor. Bu şekilde zihnimizin otomatik davranması haline "otomatik pilot" deniyor. Yani ezbere dayalı zihin. Mindfulness ise bu otomatik pilot halinden çıkmamızı sağlıyor ve hayat kalitemizi artırıyor. 

 

Rahatlamaya Sizin için Hazırladığımız Şarkı Listemizden Başlayın

 

 

 

Özgün İçerik

 


Aygül Binali

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Aygül Binali..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.