Öğrenci Kariyeri Banner

Kariyer Hayatınızda Sosyal Medya Etkili mi?

Kariyer Hayatınızda Sosyal Medya Etkili mi?

 Teknolojik gelişmeler sadece gelişme olarak kalmıyor, toplumları da dönüştürüyor. Hayatımıza olumlu, olumsuz etkisi oluyor. Belki birçok açıdan hayatımızı kolaylaştırıyor fakat bazı açılardan da zorlaştırıyor. Bir yönüyle mutlu eden bir yüz olurken, diğer yönüyle de üzen bir yüz olabiliyor. Bunu yaparken, dünyanın sadece gerçek hayattan ibaret olmadığını, sanal bir dünyanın da var olduğunu bize gösteriyor. Gerçek hayatta uyulması gereken kuralların yanında, sanal dünyada da uyulması gereken kurallar olduğunu hatırlatıyor.

Bu noktada yapabileceğimiz en önemli ve anlamlı şey, teknolojinin hayatımızı kolaylaştıran fırsatlarından maksimum düzeyde faydalanmak, zorlaştıran yönlerini de en aza indirmek olsa gerek. Bu da ancak internet başta olmak üzere teknoloji ile ilgili konularda yeterli bilgi sahibi olmakla, hak ve sorumluluklarımızı bilmekle mümkün.

Sosyal ağları etkili bir şekilde kullanmak networking anlamında kişiye büyük bir artı sağlarken, bilinçsizce yapılan paylaşımlar ise kariyer hayatını tehlikeye sokabiliyor.İşe alım sürecinde sosyal medya hesaplarının önemi artık eskisinden daha büyük; çünkü adayla ilgili detaylı bilgi edinilmek istendiğinde sosyal medyadaki profillerine de göz atılıyor. İşverenler tarafından incelenen sosyal medya hesaplarında paylaşılan bir şey işe alım kararını etkileyebiliyor.

Ne paylaştığına dikkat et

Sosyal mecralarda paylaşım yaparken birtakım etik ve ahlaki kuralları göz önünde bulundurman ve özel hayatını her detayıyla paylaşmaman gerekiyor. Özel hayatını sosyal ağlarda paylaşmayı seven biriysen en azından gizlilik ayarlarına dikkat etmende fayda var. Şiddet içeren paylaşımlar, siyasi propaganda veya tutum belirten içerikler seni zor duruma sokabilir. Bu tip paylaşımlar yaparken oldukça dikkatli olmalı ve paylaşımlarının verdiği mesajı iyi analiz etmelisin. Örneğin; ben sosyal medyayı tamamen işim gereği, bilgi edinme, araştırma ve network kapsamında kullanıyorum. Sen de bu şekilde kullanabilirsin ya da kendi tercihlerine göre yeni bir kullanım şekli belirleyebilirsin.

Paylaşım periyodunu önemse

Sosyal ağlarda ne sıklıkla paylaşım yaptığın da yine insan kaynakları departmanları tarafından incelenen bir detay. Sık paylaşım yapanların sosyal medya bağımlısı olabileceği ve mesai saatlerinde de sosyal medyada vakit geçirebileceği kanısına varılabiliyor. Ayrıca iş dışında yaptığın aktiviteler, psikolojin ve kendine ayırdığın zaman da yine yaptığın paylaşımlarla kendini ortaya koyuyor. Hatta kimleri takip ettiğin bile sana dair önemli ipuçları veriyor. Şunu diyebilirsin: “Şirketin işi mi yok benim sosyal medyamı takip edecek?” Evet, çünkü işi sensin.

ÖZGÜN İÇERİK

 

 


Sude Genç

KTO Karatay Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi. İnstagram: sugenc20

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.