Öğrenci Kariyeri Banner

Merkez Bankasının 30 Milyar TL'lik Bağışı Nasıl Ödeyeceği Ortaya Çıktı!

Merkez Bankasının 30 Milyar TL'lik Bağışı Nasıl Ödeyeceği Ortaya Çıktı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının 30 milyar TL'lik deprem bağışını nasıl gerçekleştireceği ortaya çıktı. Öğrenilen bilgiye göre TCMB, hazineye girecek olan paradan vazgeçti.

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 36 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan depremler ile ilgili bir yardım kampanyası düzenlendi. Dün akşam Türkiye'deki birçok televizyon kanalında aynı anda yayınlanan kampanyada 115 milyar TL'nin üzerinde bağış toplandı.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu da canlı yayına katıldı ve Merkez Bankası olarak 30 milyar TL bağışlanacağını açıkladı. Bu açıklama kafaların karışmasına neden oldu. Çünkü bazı kesimler tarafından TCMB'nin kendine ait bir parası olmadığı da ifade ediliyordu. Hal böyle olunca paranın kaynağı merak edilmeye başlandı.

Hazine, Kendi Alacağından Vazgeçti!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kaynaklarından edinilen bilgiye göre 30 milyar TL'lik bağış, Merkez Bankası'nın 2022 yılındaki karından verilecek. TCMB karının belirli bir bölümü normal koşullarda Hazine'ye aktarılırken, geçtiğimiz yılın kârının 30 milyar TL'lik bölümü depremzedelere gönderilecek. Kalan kısım da yine Hazine'ye aktarılacak. Böylelikle hazine, kendi alacağından vazgeçmiş olacak.

TCMB ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ortak olduğu için, Merkez Bankası'nın her yıl Hazine'ye kar payı dağıtımı yapması gerekiyor. Kısa bir süre sonra bilanço açıklaması beklenen Merkez Bankası, elde edilen karın 30 milyar TL'lik bölümünü kampanyaya aktaracak. Kalan kısımdan Hazine'ye düşen pay da devlete verilecek. 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.