Öğrenci Kariyeri Banner

Madencilerin Arama Kurtarma Çalışmalarında Kullandığı 'Domuzdamı Yöntemi' Nedir?

Madencilerin Arama Kurtarma Çalışmalarında Kullandığı 'Domuzdamı Yöntemi' Nedir?

Birçoğumuzun haberdar olmadığı 'domuzdamı yöntemi' Kahramanmaraş depremiz sonrası bölgedeki arama kurtarma çalışmalarına katılan madencilerimiz ile hayatımıza girdi.

Dünyanın en tehlikeli mesleklerinden biri icra eden değerli madencilerimizin kullandığı bu yöntem, Kahramanmaraş ve depremden etkilenen 11 ilde çok sayıda hayat kurtardı ve halen kurtarmaya devam ediyor. Gelin hep birlikte, madencilerimizin kendi madenlerinin güvenliği için kullanımına sık sık başvurdukları domuzdamı yönteminin arama ve kurtarma çabalarında nasıl kullanıldıklarına bakalım.

Enkaz Altındakileri Canlarını Yakmadan Kurtarmaya Yarıyor

Domuzdamı, çökme ihtimali olan tavan benzeri alanlara sağlam bir temel inşa edilmesi yöntemi anlamına geliyor. İnşa edilen bu sağlam temeller, 120x20x20 ve 80x20x20 ebatlarında yatay biçimde ve jenga blokları gibi üst üste yerleştirilen tahta parçaları olacak şekilde düzenleniyor.

Aralarındaki açılar ve boşluklar dikkatli bir şekilde ayarlanan bu tahta parçaları, çökecek alan bırakmadığı ve üstteki yapının çökebileceği boş alanı doldurduğu için madenlerin tavanlarında sıklıkla kullanılıyor. Bu temelin çökemiyor oluşundaki asıl neden, üstteki tavanın ağırlığını tüm parçalarına eşit olarak dağıtıyor olması.

Bu şekilde ağırlık belirli noktalara odaklanmıyor ve çökme ihtimali sıfıra düşürülüyor ve enkaz altında kalan kişilere doğru güvenli yaşam tünelleri açabilmek ve mağdurları canlarını yakmadan enkazlardan kurtarabilmek mümkün hale geliyor. Mağaralarda tavanın çökmesini önleyen bu kullanışlı yöntem, deprem bölgelerinde de hayatları kurtarmak için kullanılıyor.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.