Öğrenci Kariyeri Banner

Lise Geçiş Sınavına Hazırlananlar İçin 5 Tavsiye

Lise Geçiş Sınavına Hazırlananlar İçin 5 Tavsiye

Ülkemizde eğitim kurumları arasındaki geçişler sınavlar sonuçları ile belirlenmektedir. Farklı isimler almış olasa da son olarak LGS olarak bilinen sınav liseye geçiş sisteminde kullanılmaktadır. Bu sınavlardan biri olan Lise Geçiş Sınavı yani LGS TEOG sınav sisteminin yerini almıştır. Birçok öğrencinin aklında hazırlık süreci ile ilgili sorular olabilir. Biz de bu sorulara cevap olabileceğini düşündüğümüz birkaç maddeyi sizler için derledik.

Sınava hazırlık sürecinde yardımcı olabilecek 5 tavsiye yazımızın devamında!

1.Sosyal medya ile aranıza mesafe koyun

Gün içinde hepimiz mutlaka sosyal medyada zaman geçiriyoruz. Günümüzde tamamen sosyal medyadan uzak kalmak konusunda zorlanabilirsiniz. Bunun yanı sıra diziler ve oyunlar zamanınızın birçoğunu geçirdiğiniz alanlar olabilir.Özellikle pandemi sürecinde rutininizde değişlıkler yaşandıysa internette daha fazla zaman geçiriyor olabilirsiniz. Ama hazırlandığınız bir sınav olduğunu hatırlayın ve kontrolü ele alın.Tabiki hepsinden bir anda vazgeçmeniz çok zor olacaktır. Adım adım ilerlemeyi deneyin. Tamamen bırakmak yerine günde kaç saat ayıracağınıza karar vererek başlayabilirsiniz.

2.Kendinize sorular sorun

Pandemi nedeniyle uzaktan eğitim sistemine geçilmesinden dolayı belirsiz hissediyor olabilirsiniz ama olumlu düşünmeye çalışın. Belki de bu değişiklik farklı öğrenme biçimlerinin sizin için daha verimli olduğunu keşfetmenize yardımcı olabilir. Hangi çalışma yönteminin sizin için verimli olduğuna karar verebilirsiniz. Kendinize sorular sorarak başlayabilirsiniz.Hangi derste daha başarılı olduğunuz veya hangi konuyu daha iyi anladığınızıda sadece siz bilebilirsiniz. Bu yüzden sizin için zor olan dersi veya anlamadığınız konuları belirlerek başlayın. Bunları küçük bir deftere not alın ve bu konulara daha fazla zaman ayırmayı deneyin. Sınav hazırlık sürecinizin ilerleyen dönemlerinde test çözmeye yoğunlaşacağınız için konu eksikliklerinizi tamamlamaya özen gösterin.

3.Planlı bir şekilde ders çalışın

Hayatımızın her alanında planlı olmak farkına varmasak bile bizi olumlu etkilemektedir. Ders çalışırken de planlı olmanız sınav hazırlık sürecinizi olumlu etkileyecektir. Başarılı olmanıza giden yol planlı olmanız olabilir. Zamanınızı planlayarak başlayın. Hangi derse günde kaç saat ayıracağınızı belirleyin. Bunun kişiden kişiye değişeceğini unutmayın. Bazı kişiler matematik için daha fazla zaman ayırıken bazıları fen bilimleri için daha fazla zaman ayırabilir. Güne hangi dersle başlayacağınızı yani günlük planınızı oluşturarak başlayın. Böylelikle hangi dersle başlayacağınız konusunda masanızın başında dakikalarca düşünmek zorunda kalmazsınız.

4.Çalışma alanınızı yaratın

Uzun süredir ders çalışmaya başlamamış olabilirsiniz veya odaklanmakta sorun yaşıyor olabilirsiniz. Bu durum çalışma alanınızdan kaynaklanıyor olabilir. Kendinize uygun bir çalışma alanı yaratmayı deneyin. Bunun için kendi odanız olmasına veye bir çalışma masası olmasına gerek yok. Evde çalışabileceğiniz bir yer bulup orayı kendi alanınız haline getirebilirsiniz. Örneğin belirlediğiniz alan düzensiz ve karmaşık görünüyorsa ilk olarak bunu düzelterek başlayabilirsiniz.Bir çalışma masanız varsa onun içinde geçerlidir. Dikkatinizi dağıtabilecek unsurları düzenlememiz ders çalışmaya başlamanız ve odaklanmanız konusunda size yardımcı olabilir.Ders çalışma materyallerinizin yani ders notlarınızın, kitaplarınızın, kalemlerinizin bulunduğu düzenli bir masada çalışmaya başlamak daha kolay olabilir.

5.Çalışma kaynaklarını belirleyin

Sınav hazırlık sürecinde önemli bir konuda çalışma kaynaklarıdır. Çalışma kaynaklarından kastettiğimiz sadece kitaplar değil internette bulabileceğiniz konu anlatım videolarınıda içermektedir. Eğer uzaktan olsa bile kursa kayıtlı değilseniz, size derslerinizde yardımcı olabilecek biri yoksa kısaca sınava kendiniz hazırlanmak durumundaysanız bu süreçte internetten faydalanabilirsiniz.Youtubeda hangi konu anlatım videolarını izleyeceğinize karar vererek bunları çalışma programınıza not alabilirsiniz.Ayrıca sınava hazırlık süreci için kitap tavsiyelerine ihtiyacınız varsa internetteki kitap yorumlarını okuyabilir veya daha önce sınava hazırlanmış tanıdıklarınıza hangi kaynakları kullandıklarını sorabilirsiniz.Kitaplarınıza karar verdikten sonra onları kolaydan zora doğru seviye seviye sınıflandırabilirsiniz.

Bonus: Gün sonunda neler yaptığınızı kontrol edin

Gün sonunda ders çalışma planınızı kontrol edin. Gün içinde neler yaptığınızı, kaç soru çözdüğünüzü not alın. Hangi derste kaç yanlış yaptığınız kaç doğru yaptığınız yani netleriniz sizi daha iyi hissettirebilir. Motive bir şekilde sınava hazırlanmanıza yardımcı olabilir. Neler yaptığınızı kontrol etmeniz hangi konulara daha fazla odaklanmanız gerektiği konusunda çalışma planınızda değişiklikler yaparak daha verimli bir şekilde ilerlemenizi sağlayabilir.

Sınav hazırlık sürecinizde başarılar dileriz!

Özgün İçerik 


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.