Öğrenci Kariyeri Banner

Kuzey Kore Hakkında İlk Defa Duyacağınız İlginç Bilgiler!

Kuzey Kore Hakkında İlk Defa Duyacağınız İlginç Bilgiler!

Dünyayla bağını neredeyse koparmış, kendi içerisinde bambaşka bir gerçekliğe sahip olan Kuzey Kore Cumhuriyeti 1948'de yılında kurulduğundan beri gizemini korumaya devam ediyor. Kuzey Kore bir cumhuriyet olmasına rağmen "Yasaklar Ülkesi" olarak anılıyor.

Ülkenin şu anki lideri Kim Jong Un’un katı kuralları altında yönetilen ülke hakkında bilinenler ise ülkeye seyahat etmeyi başarmış sayılı insanın anlattıklarından ibaret. İşte sırlarla dolu bu gizemli ülke hakkında belki de ilk defa duyacağınız en ilginç bilgiler!

1. Kuzey Kore Dünyanın En Büyük Stadyumuna Sahip

Kuzey Kore'nin dünyanın en büyük stadyumuna sahip ülkesi olduğu pek bilinmeyen gerçeklerden biridir. Ülkenin başkenti ve aynı zamanda en gelişmiş şehri olan Pyongyang’ta bulunan “Rungrado 1 Mayıs” isimli stadyum yüz elli bin kişilik kapasiteye sahip.

13. Dünya Gençler ve Öğrenciler Festivali için yapılmış olan stadyum günümüzde futbol ve spor müsabakları için kullanılmakta. Stadyum, Arirang Festivali’ne ev sahipliği yapması yönünden de ayrı bir öneme sahip. Hatta 2002 senesinde yapılan Arirang Festivali'nde iki yüz binden fazla seyirciye ev sahipliği yaparak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.

2. Kuzey Kore'de İstediğiniz Saç Modelini Yaptıramazsınız!

Kuzey Kore'de vatandaşlar askeri disiplin altında katı kurallarla yaşıyorlar. Bu kurallar özel hayatlarına kadar girmiş durumda. Buna en güzel örneklerden biri de saç modeli kuralıdır.Saç modeli kuralı ile kadınlar için on sekiz, erkekler için ise on adet saç modeli bulunuyor. Bu saç modellerinin dışında farklı bir model kullananlar devlet tarafından kurallara uymadığı için cezalandırılıyor. Kuzey Kore’de devlet yalnızca saç modeline değil, saç rengine de müdahale ediyor. Ülkede kullanabileceğiniz tek saç rengi siyah. Ancak saçlarını siyah boyatmak isteyen vatandaşlar saçlarının beyazlamasını beklemek zorunda!

3. Kuzey Kore'de Yalnızca Ayrıcalıklı İnsanlar Araba Kullanabilir!

Kuzey Kore vatandaşların ulaşım tercihlerine de müdahale ediyor.  Kuzey Kore'de yalnızca ayrıcalıklı insanlar araba kullanabiliyor. Ülkede sadece başkentte araç kullanımına izin veriliyor. Ancak başkentte ki herkes araba kullanamaz! Yalnızca devletin üst düzey yöneticileri ve Kuzey Kore'nin önde gelen aileleri araba kullanabilir. Bu nedenle halkın büyük bir kısmı ulaşımını bisikletle sağlıyor. Arabanın az bulunmasından dolayı da trafik ışığı yok denecek kadar az.

4. Kuzey Kore Telefon Kullanımını da Kısıtlıyor!

Kuzey Kore'de araba yasağında olduğu gibi sadece üst düzey yetkililer ve önde gelen aileler telefon kullanabilir. Ancak bu kural son zamanlarda esnetildi. Şu an da ülkede telefon kullanımı %15 civarında. Kuzey Kore'nin kendi üretmiş olduğu üç tane telefon markası var ve bu telefonlarda yine kendi ürettiği işletim sistemini kullanıyor. Vatandaşlar yalnızca bu telefonlarda bulunan uygulamaları kullanabilir ve önceden yüklenmiş olan Kuzey Kore edebiyatına ait eserleri okuyabilir.

5. Kuzey Kore'de İnternet Kullanımı Yaygın Değil!

İnternet kullanımı Kuzey Kore'nin sıkı bir şekilde sınırlandırdığı kuralların başında geliyor. Ülke, devlet yetkililerinin kullanabildiği Kwangmyong adındaki yerel bir internet ağına sahip ve bu ağı nadiren bazı üniversite mezunları, araştırma şirketleri ve ayrıcalıklı insanların kullanmasına izin veriliyor. Ancak bu ağ üzerinden Kore Bilgisayar Merkezi'nin izin vermediği hiçbir siteye erişemezsiniz. Yirmi altı milyon kişinin yaşadığı ülkede yalnızca 1024 IP adresi bulunuyor. Devletin internet kullanımını kısıtlamasındaki en önemli neden ise halkın diğer ülkelerin kötü özelliklerinden etkilenebilecek olması.

6. Kuzey Kore'de Yurt Dışına Çıkmak Neredeyse İmkansız!

Kuzey Kore oldukça az turistin ziyaretine izin veren ve seyahatleri boyunca onları sıkı gözetim altında tutan bir ülke. Hâl böyleyken kendi vatandaşlarının seyahat özgürlüğünü kısıtlamaması beklenemez! Bir Kuzey Kore vatandaşının yurt dışına seyahat etmesi için Kore İşçi Partisi üyesi olması ya da nüfuslu bir aileye mensup olması gerekiyor. Yurt dışına çıkabilmek için bir diğer seçenek ise milli takım üyesi olmak. Ancak her ne olursa olsun yurt dışı seyahatlerinden dönüşte pasaportları yetkililere teslim etmek zorunlu. Kuzey Kore'ye vizesiz bir şekilde seyahat edebilen iki ülke ise Singapur ve Malezya.

7. Kuzey Kore'de Sıkça Elektrik Kesintisi Yaşanır!

Başkent Pyongyang da dahil olmak üzere ülkenin dört bir yanında elektrik kesintisi sık yaşanır. Özellikle akşam saatlerinde köy ve kasaba gibi küçük yerleşimlerine elektrik verilmez. Bu sebeple Pyongyang dışındaki diğer şehirlerde ve daha küçük yerleşim yerlerinde hayat belirli bir saatten sonra durur diyebiliriz.

8. Kuzey Kore'de Başkentte Yaşamak Bir Ayrıcalık!

Başkent Pyonyang üç milyon nüfusu ile Kuzey Kore'nin en gelişmiş sehridir. Ülkede tek metro hattı buradadır. Ülkenin diğer yerlerinde bulunmayan birçok mağaza buradadır. Başkentin en ilginç özelliği ise bu şehirde yalnızca devlet memurları, iş insanları, bilim insanları ve önemli ailelere mensup kişiler yaşayabilir. Başkente seyahat etmek bile izin gerektirir. 

9. Kuzey Kore'de Sıradışı Puan Sistemi!

Kuzey Kore’de, Songbun adı verilen gayriresmi bir puan sistemi vardır. Halk, yaşayacakları yeri, alacakları eğitimi, çalışacakları işi ve hatta evlenecekleri insanı bile bu puan sisteminin etkisiyle seçer. 

Songbun sisteminde halk üç gruba ayrılır:  Birinci grup, ülkenin %25’ini oluşturan ve devlet tarafından “zararsız” olarak kabul edilen gruptur.  Birinci gruptaki vatandaşlar, devlete olan sadakatleri ile halkın geri kalanından daha iyi şartlarda yaşarlar. İkinci grup ülkenin %55’ini oluşturur ve orta düzey bir yaşam kalitesine sahiptir. Bu grup, devlet için tehlike teşkil etmeyen fakat birinci grup kadar da güvenilir olmayan insanlardan oluşur. Üçüncü grupta ise devlet rejimine düşman olanlar vardır. Onlar ülkenin kuzeyindeki çalışma kamplarında yaşarlar. Songbun sisteminde insanlar doğduğu ailenin grubuna mensup olurlar ve alt sınıftan üst sınıfa geçmek imkansızdır.

10. Kuzey Kore'nin Özel Takvimi: Juche Takvimi!

Ülkenin kurucu lideri Kim Il Sung’ın ölümünden üç yıl sonra, Kuzey Kore devleti takvimlerini değiştirdi. Bunun üzerine Kim Il Sung’ın doğum günü olan 1912 senesi milat kabul ettiler. Yapılan değişikliğin ardından yeni takvimin adı Juche olarak belirlendi. Juche takvimine göre 1912 yılı “1” kabul edilir ve 1912’den önceki yıllar yoktur.

 

Kaynak

 

 

 

 


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.