Öğrenci Kariyeri Banner

Kitsch Nedir? Kitsch Örnekleri

Kitsch Nedir? Kitsch Örnekleri

Kitsch sözcüğü Almanca kökenli bir kelimedir. Kitsch kelimesi çirkin ve zevksiz anlamına gelmektedir. Sanatsal anlamda Kitsch sözcüğü, herhangi bir sanat değeri olmayan nesneler için kullanılmaktadır. Kitsch kelimesi ilk olarak 19. yüzyıl sonlarında Batı Avrupa’da ortaya çıkmıştır. Ortaya çalışınca toplumsal değişimler, kültürel değişimler, bilimsel ve teknolojik gelişim ve dönüşümler etkilidir. Aşağıda sizler için Kitsch’yi daha detaylı açıklayacağız. Kitsch nedir, kitsch özellikleri nelerdir sorularını teker teker yanıtlayıp sizlere kitsch örnekleri vereceğiz. Siz de bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Kitsch Nedir?

Kitsch Nedir?

“Kitsch nedir?” sorusu ile başlayalım… Geleneksel olarak Kitsch kelimesinin anlamına bakıldığında aşırı süslü nesneleri ya da anlamı olmayan basit nesnelerin üretilmesi sonucu ortaya konan ürünleri ifade etmek için kullanılan sözcüktür. Kitsch, sanat değeri taşımayan yalnızca göze hitap ederek hızlı ve kısa duygular oluşturan eserleri kapsar. Hızlı ve kısa duygular aslında geçici duygulardır. Bu eserler geçici duygulara hitap ettiği için kitsch eserler kendinden sonra başka sanatsal oluşumlara imkan vermemektedir. Ayrıca kitsch eserler oluşturulurken aşina olunan eserler aranır ve bu eserler abartılarak meydana getirilir.

İlginizi çekebilir: Günlük Kullandığımız Basit Eşyaların Garip İcat Hikayeleri

Kitsch Örnekleri

Kitsch Örnekleri

Kitsch nedir sorusunu detaylıca açıkladığımıza göre örneklere geçebiliriz… Kitsch kavramı kafanızda tam oturmamış hatta aklınızı karıştırmış olabilir şimdi konunun daha iyi anlaşılabilmesi için kitsch örnekleri vereceğiz. İşte kitsch örnekleri:

• Kitsch eserlerin en ünlü örneği olarak, İtalyan sanatçı Marco Sodano’nun yaptığı lego düzleminde Da Vinci’nin Mona Lisa eseri ve Joannes Vermeer’in İnci Küpeli Kız’ını portrelediğini gösterebiliriz.

• Atatürk Orman Çiftliğinde yer alan Ak Saray yapısı bir kitsch örneğidir.

• Beyoğlu’nda yıl boyunca yanan noel ışıkları da önemli bir kitsch örneğidir.

• İstanbul Boğaz Köprüsündeki kullanılan ışıklandırmalar da bir kitschtir.

• Günümüzde nadir olarak karşımıza çıkan ancak geçmişte neredeyse her evde bulunan camii şeklinde tasarlanan ve ezan okuyan yapılan ürünler de örnektir. Bu ürünler plastik malzemeden yapılır ve camiilerden esinlenilerek ortaya konur.

• Yine günümüzde pek rastlamadığımız ancak geçmişte hemen hemen her evde karşımıza çıkan plastik malzemeden yapılan meyveler, sebzeler de örnekler arasında gösterilebilir.

Dikkatinizi çekebilir: Sadece 100 Eşya İle Yaşayabilir misiniz? Dünya'nın En Mutlu İnsanları Yaşıyor

Kitsch Özellikleri

Kitsch Özellikleri

19. yy’da Almanya’nın Münih şehrinde, sanat adı altında incelenemeyen en önemli amaçlarından biri para kazanmaya, ticarete hizmet eden ve kolayca pazarlanabilen eserleri tanımlamak için ortaya çıkmış bir kavramdır. O yıllarda kullanılmaya başlanan kitsch kavramı estetik değer amacı taşımayan taklit edilerek ortaya konan ürünleri ifade etmek için kullanılmıştır. Bunların yanı sıra kitsch kelimesi var olan bir tarzın, ürünün ya da yapının kopya edilerek benzerinin oluşturulmasını ifade etmektedir. Kitsch nesneler sanat olarak değerlendirilemez. Kitsch özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkünüdür:

• Kitsch ürünler oluşturulurken ucuz malzemeler kullanılır ve ortaya kaliteli ürünler çıkmaz.

• Kitsch ürünleri yapılırken gerçek sanat alanından beslenirler ancak ortaya sanat kapsamında değerlendirilecek nitelikte ürünler çıkmaz.

• Kitsch, özgün olmayan ürünleri kapsar. • Kitsch yol gösterici ve ilham verici değildir.

• Kitsch ortada var olmayan yoktan var edilen bir şey değildir, benzerlerine bakılarak üretilen şeydir.

Bu yazımızda “Kitsch nedir?” başlığı altında kitsch kavramını detaylı şekilde ele aldık. Kitsch özelliklerinden bahsederek konuyu daha iyi anlamanız adına kitsch örneklerine yer verdik. Kitsch örnekleri günlük hayatımızda oldukça sık olarak karşımıza çıkarlar ancak biz bu ürünlere çok dikkat etmeyiz ve önemsemeyiz. Bu nedenle kitsch örneklerini sizlerle paylaştığımızda daha net olarak anlayacağınızı düşündük ve örnekleri sunmak istedik. Keyifli okumalar dileriz.


İçerik Ekibi

Öğrenci Kariyeri yazarlarından İçerik Ekibi..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.