Öğrenci Kariyeri Banner

Günlük Kullandığımız Basit Eşyaların Garip İcat Hikayeleri

Günlük Kullandığımız Basit Eşyaların Garip İcat Hikayeleri

KUMANDA: İlk televizyon uzaktan kumandası 1950’lerin ilk yarısında Zenith Radyo Şirketi tarafından geliştirildi. “Lazy Bones” olarak anılan bu uzaktan kumanda televizyona bir kablo ile bağlanmıştı. Bu ağır uzaktan kumandayı daha kullanışlı hale getirmek için 1955 yılında “Flashmatic” denen kablosuz uzaktan kumanda geliştirildi. Flashmatic’in çalışma prensibi bir fotoelektrik hücre üzerine ışın demeti gönderilmesine dayanıyordu. Ne yazık ki, hücreler başka ışık kaynaklarından gelen ışıkla uzaktan kumandadan gelen ışını ayırt edemiyordu. Ayrıca kumanda ışınının tam olarak hücre üzerine doğrultulması gerekiyordu. Bu sayede tv kanallarını değiştirmek için yerimizden kalkıp keyfimizi bozmamıza engel oldular. 

 

Uzaktan kumandaların tarihi

VANTİLATÖR: 1860 yılında Amerika'nın New York kentinde doğan bir mühendis kendisi. 22 yaşındayken çok amaçlı elektrik motorlu fanı icat etti. Bu buluşu ile Amerika'nın en önemli mühendislik ödüllerini kazanmanın yanında Amerikan Elektrik Mühendisleri Enstitüsü başkanlığına kadar yükseldi. Ürün görüldüğü üzere bugünkü kullandığımız vantilatörün en ilkel hali ancak çalışmasında ve şeklinde fazla bir değişim olmamış. O günlerden serbest çalışacak bir pervanenin özellikle çocuklara zarar vereceği düşünülmüş ve pervane bir kafes içine alınmış. 

KULAKLIK: İlk kulaklıkların müzikle hiç alakası yoktu. 1880’lerde, ilk kulaklıklar (ya da en azından erken ataları) telefon operatörleri tarafından kullanılıyordu. Kulaklıklar, telefon alıcısı olarak amplifikatörler geliştirilmeden önce elektrikli ses sinyallerini dinlemenin tek yolu idi. Kullanıcının omzuna yaslanan ve 10 kilodan fazla olan tek bir parçadan oluşuyordu. 1891’de Ernest Mercadier, telefon operatörleri için bi-telephone adını verdiği gürültüyü engelleyen bir çift kulak içi kulaklık icat etti. 1895’te ortaya çıkan Electrophone sistemi sayesinde, insanlar, operaya giden insanların, performans sergileyen sanatçıların seslerini daha iyi duyabilmeler için kullanıldı. Daha çok stetoskop gibi görünüyordu. Daha sonralardan savunma sanayi ve donanma için üretildi ve bu alanda kullanılan bir alet halini aldı. Bunun değişmesini sağlayan şey ise Walkman’in piyasaya çıkmasıdır. Daha önceleri sabit cihazlara bağlanan kulaklıklar artık taşınabilir hale gelmişti. Walkman ile birlikte verilen Sony’nin MDL-3L2 kulaklıkları taşınabilir ilk kulaklıklar oldu. 

Dünden bugüne Sony Walkman'ler

ÖZGÜN İÇERİK


Sude Genç

KTO Karatay Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi. İnstagram: sugenc20

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.