Öğrenci Kariyeri Banner

Kitap Kurtlarına Özel Dünyanın En Güzel 5 Kütüphanesi

Kitap Kurtlarına Özel Dünyanın En Güzel 5 Kütüphanesi

 Dilimizde yaygın bir şekilde kullanılmakta olan “Kütüphane” kelimesi, Arapça kitap anlamına gelen “kütüp” ile Acemce’de ev anlamına gelen “hane” kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur.  Kütüphaneler kültürel ve toplumsal bir kurum olmasının yanında bilginin bulunmasını, iletilmesini, kullanılmasını amaçlaması bakımından bir hazine sayılır.

Dünyanın dört bir yanından en iyi 10 kütüphaneyi özenle seçtik.

1- George Peabody Kütüphanesi - Baltimore, ABD

“Neoklasik kitap katedrali” olarak adlandırılan kütüphane 1878'de tamamlandı. George Peabody Kütüphanesi, İngiliz ve Amerikan sanatı, tarihi ve edebiyatı konularına adanmış 300.000 ciltlik bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor.

2- Trinity College Kütüphanesi - Dublin, İrlanda

300 yıldan daha uzun bir geçmişe sahip, 200.000’den fazla kitabın bulunduğu Trinity College Kütüphanesi, 1592 yılına dayanan ve Kraliçe Elizabeth tarafından kurulan bir kütüphanedir. Trinity College Kütüphanesi’nde, İrlanda’nın ulusal hazinelerinden biri olarak kabul edilen dünyanın en eski ve değerli eserlerinden The Book of Kells adlı 9. yüzyıldan kalma el yazmaları da bulunmaktadır. 1801 yılından beri Britanya’da ve İrlanda’da basılan her bir kitabın bir kopyasını elinde bulundurma hakkına sahip olan kütüphanenin sahip olduğu zengin koleksiyonun kaynağı ise buradan geliyor.

3- Stuttgart Şehir Kütüphanesi - Stuttgart, Almanya

Stuttgart Şehir Kütüphanesi 24 Ekim 2011’de Almanya’da kutlanan ‘Kütüphaneler Günü’nde açılmıştır. 9 katlı parlak bir küp şeklinde olan kütüphane 500.000 materyali içerisinde barındırıyor.

 

5- Bodleian Kütüphanesi – Oxford – İngiltere

Harry Potter filmlerinin de kütüphanesi olan  Bodleian Kütüphanesi, gerçekte Lancester Dükü Humfrey’nin ortaçağa ait okuma odasıdır.  İngiltere’nin en büyük ikinci kütüphanesi olan kütüphane, 1602 yılında açılmıştır.  

Özgün İçerik

 


Nur  Erler

Kitaplara kulak ver, yıllar önce yazılmış o sözcüklerin sana anlatacak çok şeyi var. Giresun Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.