banner

Özellikle pandemi döneminde gözlük kullanan herkes buğulanma sorunundan muzdaripti. Her ne kadar önlemler gevşetilmiş olsa da kışın gelişiyle birlikte gözlüklerin buğulanma sorunu yeniden başlıyor.

Yeni bir araştırmayla gözlük camlarına eklenecek son derece ince bir tabaka icat eden bilim insanları, bu sorunun tarihe karışmasına öncülük edebilir. Bu altın nanotabakayla kaplanan gözlük camları, yüzeyde yoğuşmanın meydana gelmesini önleyerek buğulanmanın önüne geçiyor.

Alüminyum Folyodan 1600 Kat Daha İnce

Araştırmacılar, nanotabakanın standart üretim teknikleriyle bile yapılabileceğini, yani gözlükçülerinin buğulanmayan cam üretimi için pahalı makinelere ihtiyaç duymayacağını belirtiyor. Ayrıca tabakada kullanılan altın miktarı oldukça az. Çünkü tabaka yalnızca 10 nanometre kalındığında.

Şimdiye kadarki çabaların çoğu hidrofobik (su tutmayan) kaplamalara yoğunlaşmıştı. Ancak bunlar devamlı bakım gerektirdiği için yaygınlaşmaları mümkün olmamıştı. İsviçre’deki Zürih Teknik Üniversitesi’nde geliştirilen altın kaplamalı nanotabaka ise çevreden gelen kızılötesi radyasyonu emerek camların ancak 8 dereceye kadar ısınmasına imkan sağlıyor. Böylece yoğuşmanın önüne geçiliyor.

Bilimsel dergi Nature Nanotechnology’de yayımlanan bulgular, kaplamalı camların buğulamayı önlemede sıradan camlara kıyasla 4 kat, buğu gidermede de 3 kat daha iyi olduğunu gözler önüne serdi. Araştırmacılar bu özelliğin gözlük camlarını şeffaf tutarak görüşün devamlılığını sağladığını ifade ediyor.

Öte yandan ufak bir çiziğin bile 10 nanometrelik bir kaplamayı zedelemesi olası. Ekip bu sorunu aşmak için de tabakayı titanyum oksitten yapılan bir zırhla kaplayarak önlem aldı. Bu katmanlar aynı zamanda ısının yüze ve göze ulaşmasını da engelleyeceği için yazın terlemeyi de engelleyebilir.

 

Kaynak

banner
Top Selling Multipurpose WP Theme
banner

Yorum Bırakın

Instagram İçeriklerimiz

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.