Öğrenci Kariyeri Banner

Doktor Derdime Bul Bir Çare: Munchausen Sendromu

Doktor Derdime Bul Bir Çare: Munchausen Sendromu

Vücudunuzda fiziksel bir belirti olmamasına rağmen kendini çok yorgun ve hasta hissettiğiniz zamanlar olmuştur. Ya da sahip olduğunuz en küçük baş ağrısını “beyin tümörü” olarak gördüğünüz anlar. Aslında tamamen sağlıklı olsanız bile hasta olduğunuzu düşünerek paniğe kapılırsınız. Böyle anlar kişiyi zaman zaman endişelendirse de durumun daha vahim olduğu bir başka durum var!

Munchausen Sendromu, kişinin ailesinden, arkadaşlarından ya da doktorlardan ilgi görebilmek için kendini bilerek hasta etmesi ya da bunun için çabalaması olarak açıklanan bir psikolojik rahatsızlıktır.

Hastalık adını yazar Rudolf Erich Raspe'nin bir eserindeki Alman Baronu  Munchausen'den almıştır. Kitapta Baron, Osmanlı-Rus -Avusturya Savaşı’nda yaşadıklarını abartarak ve kendisini başkahraman olarak gösterip yalan söylediğinden bu “yalancı hastalık” durumunun isim babası olmuştur.

Bu hastalığa sahip insanlar gerçekte bir problemleri olmadıkları halde hasta taklidi yaparlar. Hatta daha ileriye gidip kendilerini yaralamaya çalışmak ya da intihara kalkışmak gibi davranışlarla zorla hastaneye yatmaya çalışırlar. Amaçları insanları hasta olduklarına ikna etmek adına bedensel ya da psikolojik bazı problemler üretmektir.

Birbirinden farklı hastanelere gidip farklı yalan şikayetlerini anlatıp ameliyat olup tedavi bile alan bu hastalar için yaptıkları şey hiç de kötü değildir. Öyle ki bu hastalar çoğu zaman bıçak altına yatmaktan zevk alırlar çünkü bu durumda etraftaki insanların onlarla ilgilenmesi onları fazlasıyla tatmin eder.

Böyle hastalar kimi zaman çeşitli hastalıkların neler sonucu oluşabileceğini, hangi tetkiklerin gerekeceğini, sonuçların nasıl yorumlanabileceğini vesaire ezberleyerek gerçek bir hasta gibi davranırlar ve doktorları gerçekten hasta olduklarına ikna ederler.

Hastalık hastalarından farklı olarak bu sendroma sahip kişiler gerçekte bir rahatsızlıkları olmadığını bilerek yalan söylerler ve bu yalana kendileri de inanırlar. Nefes darlığı için çeşitli şeyler yutmak, ateşlerini yükseltmek için ilaçlar içmek gibi seçtikleri hastalığa uygun olarak kendilerince belirti üretirler.

Teşhisi ve tedavisi zor olan bu sendromda hasta, tedavi başladığında ya da belirli bir seviyeye ilerlediğinde hastane değiştirirler. Böylece tüm yalan semptomlarını yanlarına alarak başka bir yerde yeni bir hastalık üretip ilgi çekmeyi beklerler.

Genelde çocukluğunda ilgi eksikliği yaşayan ya da ihmal edilen, düşük özgüvenli ya da kronik başka psikolojik hastalıklara sahip insanlarda görülen bu hastalık hiç şüphesiz sağlık dünyası için büyük bir tehlike arz ediyor.

Konu ilginizi çektyise House M.D dizisinin 2.sezon 9.bölümünü izlemenizi öneririz.

 


Ezgi Nur Budak

MEF Üniversitesi-Psikoloji

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.