Öğrenci Kariyeri Banner

Kırmızı Görünce Acıkıyorum Diyenlere: Renklerin İştahımız Üzerine Etkisi

Kırmızı Görünce Acıkıyorum Diyenlere: Renklerin İştahımız Üzerine Etkisi

Duygularımızı, düşüncelerimizi hatta karakterimizi bile etkileyen renkler, yaşamın her detayında olduğu gibi sofralarımızda da büyük öneme sahip.

Kırmızı tonlarının bize canlılık kattığını, mavi-mor tonu renklerin ise ruhumuzu yatıştırdığını mutlaka duymuşsunuzdur. Peki, yemek yenilen ortamlardaki renklerin iştahımızı nasıl etkilediğini hiç düşünmüş müydünüz?

En iyisi siz, iştahınızın kapalı ya da çok açık olduğu konusunda hiç renk vermeden okumaya koyulun!

 

Geliyor Gönlümün Efendisi: Kırmızı

kırmızı renk

‘Kırmızı olsun beş kuruş fazla olsun!’ diye boşuna dememişler. Zira kırmızı, insan beyninde en yoğun etkiyi yaratan renk.

Aşk, heyecan, tutku, güç, öfke ve saldırganlığı çağrıştıran kırmızı, kan basıncını ve solunumu hızlandıran renklerin başında geliyor. Daha hızlı karar alma ve beklentilerin yükselmesi etkileri insan beyninde yarattığı heyecandan ileri geliyor. Bütün bu sebeplerden dolayı da iştah üzerinde en fazla etki yapan rengin kırmızı olduğu kabul ediliyor.

Fasf-food restoranlarında kırmızının yoğun olarak kullanılmasının sebebini şimdi daha iyi anladınız, değil mi?

 

Mutluluğun İki Kardeş Rengi: Sarı ve Turuncu

sarı ve turuncu renk

Sarı ve turuncu tonlarındaki renkler insan psikolojisinde neşe ve mutluluk kavramlarının belirmesini sağlıyor.

Bu renklere uzun süre bakıldığında sıcaklık hissi artıyor, dolayısıyla da iştah körükleniyor. ‘Mutluyken iştah falan kalmıyor bende!’ diyenlerden değilseniz, mutfağınızın dekorasyonunda bu renkleri kullanmanın iştahınızı açacağını bilmelisiniz.

 

Birileri Huzurdan Bahsediyor: Mavi ve Yeşil

mavi ve yeşil renk

Mavi ve yeşil tonları insan beyninde dinginlik hissi uyandırıyor. Hastane ve banka gibi mekanlarda mavi ve yeşilin sıklıkla kullanılmasının sebebi, insan beyninde yarattığı sakinleştirici etkisi.

Bunun yanı sıra araştırmalar, yeşil ambalajlı yiyeceklerin insanlarda doğallığı çağrıştırdığını ortaya koyuyor. Beynimiz uzun süre mavi ya da yeşil rengi algıladığında, bizi daha sağlıklı ve daha doğal beslenmeye teşvik ediyor.

 

İştahınızı Dizginlemek İçin: Mor

mor renk

Tarih boyunca asalet, ihtişam ve lüks ile bağdaşlaştırılan morun, direkt olarak verimliliğe işaret ettiği biliniyor. Mor rengin iç mekan tasarımlarında sıklıkla kullanılmasının sebebi de zenginlik ve yeterliliğin göstergesi olarak algılanması.

Mor, birçok öğretide mutluluğun ve iç huzurun anahtar rengidir, dünyanıza bir denge getirir. Bu durum iştahınıza da yansır.  Aşırı yeme isteği, mor renkli obje ve kıyafetlerle bastırılabilir.

 

Renklerin Prensesi: Pembe

pembe renk

Sevgi, sıcaklık ve şirinliğin sembolü pembe, insan zihninde rahatlık ve sakinlik hissi uyandırıyor. Pembe renk, aynı zamanda içimizdeki minik çocuğa seslenerek yüzümüze kocaman bir tebessüm koymamızı da sağlıyor.

Strese bağlı aşırı yeme problemi olan insanların, hayatlarında pembeye daha çok yer vermeleri gerektiği vurgulanıyor.

 

Karanlığın Asil Tarafı: Siyah

siyah renk

Siyah rengin iştah üzerinde negatif etki yaptığı genellemesi uzmanlar tarafından çoktan kanıtlanmış. Mutfak ve sofra dekorasyonlarında da görmeye pek alışkın olmadığımız siyah, doyumsuzluk hissini uzaklaştırıyor. Bu sebeple diyet yapanların bu rengi sıklıkla tercih ederlerse diyeti uygulamada yaşayacakları zorlukları en aza indirebileceği vurgulanıyor.

 

Hayallerinizden Bile Masum: Beyaz

beyaz renk

Saflığı ve temizliği müjdeleyen beyaz, ışığı yansıtması sebebiyle insan zihninde ferahlık hissi uyandırıyor. Hem madde hem de ruh açısından steril olmaya teşvik eden beyaz, iştahı nötrlemesiyle biliniyor. Bu sebeple mutfak, restoran veya yemekle iç içe olunan mekanların dekorasyonunda yoğun olarak kullanılması öneriliyor.

 


Pınar Akdemir

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Pınar Akdemir..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.