Öğrenci Kariyeri Banner

Kimliğimiz İsmimize Bağlı Olabilir mi?

Kimliğimiz İsmimize Bağlı Olabilir mi?

"Bir kişinin adı, onun için herhangi bir dildeki en tatlı ve en önemli sestir." - Dale Carnegie.
Her gün yeni insanlarla etkileşime geçip yepyeni kişilikler tanıyoruz. İlk bakışta belki karşı tarafta duyduğumuz ilgi ve yargı dış görünüşüyle oluşsa da hemen ikinci sırada kişinin ismi yer alır. İsimler neden önemlidir? İsimler kişiliğimizi etkiler mi? Biraz da bu konuları tartışalım öyleyse.
İnsanlar doğaları gereği yargılayıcıdır ve bunun için iyi sebepler vardır. Genellikle erken olsa da, hızlı bir şekilde yargılama, insanların sınırlı bilgilerle kritik kararlar almasına yardımcı olur. Bu sınırlı bilgi, önyargılar veya genellemeler ile birleştirildiğinde, kötü kararlarla sonuçlanabilir.
Kimi isimler için yaşlı ismi, kimisi için çocuk ismi deriz veyahut tanıdığımız hayatımıza giren kişilerle yaşadıklarımıza bağlı olarak Mert’ler iyi karakterlidir ama Burak’lar hep gönül kırar diye önyargı oluşturup önümüze çıkan bir sonraki Buraklara önceki tanıdığımız Burakmış gibi davranış oluşturabiliriz. Bu örneklerden kendi hayatımızı bir saniye olsun düşündüğümüzde isimlerin rolünün büyük olduğu konusunda hemfikir olabiliriz ve bu, ebeveynlerinize teşekkür edebileceğiniz veya suçlayabileceğimiz bir neden gibi gözükebilir.
2018'de yapılan bir araştırma, adınızın başkalarının kişiliğinizi, yaşınızı ve yetkinliğinizi nasıl yargıladığını etkileyebileceğini buldu. Syracuse Üniversitesi'nden araştırmacılar, 500 üniversite öğrencisi üzerinde bir araştırma yaptı ve onlardan popüler isimleri derecelendirmelerini istedi. Buldukları gibi, kadın isimleri yeterlilikten çok sıcaklıkla ilişkilendirildi. Erkek isimlerinin tam tersi olduğu görüldü. Elbette, insanlar belirli bir isimle olumsuz deneyimler yaşadılarsa, onları daha olumsuz olarak derecelendirme olasılıkları daha yüksekti.


Doğduğumuzda, adımız üzerinden bize bir kimlik verilir. Her kültürün adlandırma yöntemleri önemli ölçüde farklılık gösterse de, bir adın kimlik üzerindeki etkisi kültürlerarasıdır. Örneğin Geleneksel Çin kültüründe, erkekliğe doğru büyümeyi belirtmek için bir çocuğa birden fazla isim verilir. Bunun için erkeklerin en az iki isme sahip olması gerekiyordu, ancak çoğunun daha fazlası vardı. Bunun tam tersine ise, köy kadınları kimi zaman isimsiz bırakıldılar. 
Şimdi de dogruveri.com üzerinden elde ettiğimiz istatiğe göre Türkiye’de en çok tercih edilen kadın ve erkek isimlerine göz atalım:
Kadın isimleri:  
1.    Fatma
2.    Ayşe
3.    Emine
Erkek isimleri:
1.    Mehmet
2.    Mustafa
3.    Ahmet

İlginç olan kısma geldik şimdi de. Türkiye’de yalnızca bir kişide bulunan bazı isimlere göz atalım:
1.    Feratun
2.    Dilbere
3.    Farim
4.    Ülçü
5.    Selmanni
6.    Eliyde
7.    Mürinşah
8.    Hörem
9.    İsal
10.  Femedi

ÖZGÜN İÇERİK
 


Eda Nur Soysal

Hevesli yazar, bilim insanı, araştırmacı👩🏻‍🔬

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.