Öğrenci Kariyeri Banner

Belirsizlikler Senden Korksun!

Belirsizlikler Senden Korksun!

Yeni mezun olmuş kişilerle yapılan araştırmalarda ortaya çıkan en çarpıcı sonuç belirsizlikler ile nasıl savaşılacağının bilinmediğidir. Belirsizlikler ile başa çıkmanın en iyi yolu ise var olmayan kesinlikler için heyecanlanmak değil, onlar hakkında düşünme şeklimizi değiştirmek ve ilerlemeye devam etmenin bir yolunu bulmaktır.

Bu amaçla sizler için bazı öneriler sıraladık.

Geçmişe Takılı Kalmayın !

 Gelecek belirsiz göründüğünde, bunun üstüne düşünerek çok zaman harcıyoruz ve bu arada önümüzdeki fırsatları veya bizi bu fırsatlara ulaştıracak araçları kaçırıyoruz.

Bir Tibet atasözü der ki  "Dakikalara özen gösterin ve yıllar kendiliğinden gelsin.”

Yani uzak bir geleceği veya geçmişteki hatalarınızı düşünmek yerine bu ana ve yakın geleceğinize odaklanmanız ulaşmak istediğiniz noktaya sizi daha hızlı götürecektir. Çok plan yapmak yerine az plan yaparak ve en iyisini umarak hareket edin. Geçmişteki hatalarınızdan ders çıkarın ancak bu hatalara takılı kalmayın.

Kişisel Gelişiminize Önem Verin !

İş arama ve bekleme süreçlerinde sizi siz yapan en önemli şeyler deneyimler, beceriler ve niteliklerdir. Bu süreçte vaktinizi akılcı kullanmalı ve özgeçmişinizi zenginleştirici yeni içerikler geliştirmektir. Online platforma geçtiğimiz bu dönemde birçok çevrim içi kurslara yazılabilir ya da freelance çalışabilirsiniz.

Mevcut Duruma Odaklanın !

Durum belirsiz olunca yapılan en yaygın hata felaket senaryoları içeren düşüncelere kapılmaktır. Ya hiç iş bulamazsam? Ya kovulursam? Ya hayatımda başarılı olamazsam? gibi soruları sıklıkla kendimize sorarız. Oysaki duygularınızın "Ya eğer…" ile paniklemesine izin vermek yerine şu anki durumunuza odaklanmaya çalışın. Mantıklı bir şekilde düşününce, durumun sandığınız kadar vahim olmadığını göreceksiniz. Kendinize şu soruyu sormaya çalışın: "Bu korkunun gerçekleşmesi durumunda planım nedir?" İşinizi kaybetmekten endişeleniyorsanız, bu gerçekleşirse ne yapacağınızı not edin. Böylece geleceğe yönelik daha planlı ilerleyebilirsiniz.

Risk Alın !

Yeni mezun olan birçok kişi iş yaşamına başlarken risk almak yerine güvence altında olabileceği mesleklere yönelmeyi tercih etmektedir. Bu durum yaratıcılığınızı öldürmenize ve ileride olmak istemeyeceğiniz birine dönüşmenize sebep olabilir.  Bu sebeple yapacağınız en önemli iş risk almanız gerekse bile ne olmak ve ne yapmak istediğinize karar vermenizdir. Eğer bir şirket kurmak istiyorsanız kurun. Batarsa ilk olmayacaksınız ancak yaşayacağınız deneyim sizi ilerleyen süreçte daha iyi yerlere getirecektir.

Pişmanlıklarınıza Odaklanmaktan Vazgeçin !

Pişmanlık, yaptığımız seçimlerden sonra ortaya çıkan sonucun olumsuz olması halinde ortaya çıkan tatminsizlik hissidir. Araştırmalara göre ortaya çıkan olumsuzlukları benimsemek pişmanlık yükünü hafifletmektedir. Sahip olmadıklarınıza doğru geçmişe bakmak yerine geleceğe yönelmek en doğrusu olacaktır. Hissettiğiniz pişmanlığı bir sonraki seferde kendinizi neye hazırlamanız gerektiğine dair bir deneyim olarak görmelisiniz.

Mutlu Olun !

Stres, üzüntü, karamsarlık ve benzeri duygular iş yaşamında herkesi kötü etkilediği bilinen bir gerçektir. Mutluluk ise başarılı bir iş yaşamının anahtarıdır. Belirsizlik dönemlerinde yaşanan stres ve üzüntü iş bulmanızı veya başarılı olmanızı sağlamaz. Bu yüzden her daim olumlu düşünün ve yaşanan belirsizlik döneminin sizleri gelecek güzel günlere hazırlayacağını unutmayın.

KAYNAK


Çiğdem Yavuz

Çiğdem Yavuz, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Mezunudur. İş yaşamına Kariyer Uzmanı olarak devam etmektedir. İlgi alanları Yerel Yönetimler, Kariyer, İş Piyasaları ve Kişisel Gelişim konularıdır.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.