Öğrenci Kariyeri Banner

Etkili Not Tutmanı Sağlayacak Bir Yöntem: Cornell Metodu

Etkili Not Tutmanı Sağlayacak Bir Yöntem: Cornell Metodu

Bir öğrenci için, faydalı olacak en önemli şeylerden biri etkili bir not tutma yöntemidir. “Cornell Metodu” ise not tutmayı kolaylaştıracak önemli bir tekniktir. Akademik başarıyı artırmak için birçok yöntem olsa da iyi not almak bir öğrencinin ders çalışma süresini azaltan ve etkili ders çalışmasını sağlayan en önemli faktörlerdendir. Tam da bu yüzden Cornell Metoduna bir şans vermekte fayda var.

Cornell Metodu, 1940’lı yıllarda Amerika’da bulunan Cornell Üniversitesi’nde geliştirilmiş bir not tutma yöntemidir. Genellikle üniversite derslerinde not tutmak ve/ya ders okumalarından not çıkarmak için kullanılıyor.

Neden Cornell Metodu?

Öncelikle Cornell Metodu özellikle üniversite öğrencileri ve akademik çalışmalar için geliştirilmiş bir yöntem.

  • Not alan kişinin aktif bir öğrenme sürecinde olmasına katkı sağlıyor.
  • Düzenli not almaya yarıyor, sınav döneminde zamandan tasarruf sağlıyor ve akademik becerileri geliştiriyor.
  • Vize ve finallere çalışırken kendinizi hızlıca test etmenize olanak sağlıyor.

Nasıl uygularım?

Cornell Metodu için öncelikle bu metoda uygun bir not kağıdına ihtiyacınız var. İsterseniz notlarınız için ayrı bir defter alabilir veya A4 kağıdı kullanabilirsiniz. Seçiminizi yaptıktan sonra kağıdı alttan yaklaşık  4-5 santim yer bırakacak şekilde yatay bir çizgiyle bölüyoruz. Daha sonrasında ise kağıda soldan 6-7 santimlik bir yer bırakacak şekilde bir dikey çizgi ekliyoruz. İsterseniz bunun için internette bulabileceğiniz hazır şablonlar da mevcut.

Kağıdın üst kısmındaki boşluğa hemen ders adını, tarihi ve konuyu yazın. İsterseniz günün notlarını da yine kağıdın üst kısmındaki boşluğa sıra numaraları vererek düzenleyebilirsiniz. Bu detaylar, sonradan elimizde nereye ait olduğunu bilmediğimiz bir sürü kağıt oluşmaması için oldukça önemli.

Not almaya kağıdın en geniş bölümü olan sağ taraftaki notlar bölümüne yazarak başlıyoruz. Buraya anlatılanları, çizilen grafikleri, problem çözümlerini, slaytlarında yer alan bilgileri not alabilirsiniz. Not alırken en önemli şey aktif bir dinleyici olmanız ve hocanın verdiği sinyalleri iyi takip etmeniz. Vurgulanan, tekrar edilen veya çok örneklenen yerler dersin en önemli noktalarıdır, onları kağıdınıza not edin. Not alırken aklınıza gelen soruları da buraya yazın. Eğer bir konu anlatılırken başka bir konuya geçiş yapılırsa biraz boşluk bırakın veya oklarla notlarınızı organize edin. Mümkünse bütün bir cümle şeklinde not almayın, bunun yerine kısaltmalar, semboller, maddeler kullanın. Unutmayın, anlatılan  her şeyi kağıda yazmaya çalışırsanız doğru şeyleri not alamazsınız.

Notlarınızı düzgün bir şekilde aldıktan sonra sıra anahtar kelime çıkarmakta. Dersten sonra mümkün olan en kısa sürede notlarınızın üzerinden geçin ve ana fikirleri, temel kavramları, anahtar kelimeleri hemen soldaki sütuna yazın. Unutmayın, anahtar kelimeler size anlam ifade etmeliler. Bu metotla daha fazla not aldıkça daha kolay anahtar kelime çıkarabileceksiniz.

Özet kısmı ise sizin kendi cümlelerinizle yazılmalı. Bütün notlarınızı gözden geçirdikten sonra bu dersi bir arkadaşınıza nasıl özetlerdiniz, önce bunu düşünün ve dersi bir kaç cümlede özetleyin.

Özgün İçerik

 


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.